Herpes Simpleks Virüsleri ve Özellikleri

Herpes simpleks virüslerinin her türünde yaygın bir faktör, hepsinin enfeksiyona yol açabilmesidir. Ek olarak, cilt lezyonları temizlendikten sonra virüsler uykuda kalır. Bunun anlamı, gelecekte herhangi bir zamanda yeniden aktifleşebilmeleri ve sağlık sorunlarına yol açabilmeleridir.
Herpes Simpleks Virüsleri ve Özellikleri
Leonardo Biolatto

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Leonardo Biolatto.

Tarafından yazılmıştır Edith Sánchez

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Hemen hemen herkes, herpes simpleks virüsünün türlerini, oldukça yaygın enfeksiyonlar olduğu için duymuştur. Ancak az bilinen gerçek, birkaç suşun olmasıdır. Sadece bu değil, her biri farklı yoğunluk seviyelerinin yanı sıra farklı özelliklere sahiptir.

En yaygın herkes türleri, herpes simpleksinin 1 ve 2 varyantlarıdır. Tahminler, nüfusun yaklaşık yarısının hayatlarının bir noktasında herpes simpleks tip 1 yaşadığını göstermektedir. Aynı şekilde nüfusun üçte birinin de herpes simpleks tip 2 yaşamış olması muhtemeldir.

Herpes tiplerinin hiçbirinin tedavisi yoktur, ancak semptomları ve diğer insanlara bulaşma olasılığını azaltan tedaviler vardır. Her iki durumda da, herpes olan bir kişi çoğu durumda tamamen normal bir yaşam sürdürebilir.

Herpes simpleks tipleri

herpes simpleks tipleri
Herpes simpleks türlerinin çeşitli belirtileri vardır.

Herpes, herpesviridae familyasına ait virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Basit haliyle, sıvı içeren küçük veziküllerin görünümü ana özelliğidir. Bu lezyonlar çok acı verici olabilir. Ek olarak, bazen patlar ve çoğu zaman geride bir yara izi bırakan ülser ve kabuklar oluştururlar.

En az 50 farklı tipte herpes virüsü vardır. Ortak paydaları hepsinin bir enfeksiyona neden olabilmesidir. Sonrasında uykuda kalırlar ve daha sonra tekrar aktifleşerek tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabilirler.

Herpes kelimesi, Yunancada “kıvrılmak” anlamına gelen herpein kökünden gelir. Burnet ve Budding, 1950’de bu türe ait gecikme özelliklerini keşfetti. Bazı uçuk türleri, bir kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen sorunlara neden olabilir.

Herpes simpleks virüsü tip 1 (HSV-1)

Bu tip herpes esas olarak dudakları, ağzın içini ve çevresini etkiler. Çocuklarda çok daha sık görülür. Buna ek olarak, en sık görülen uçuktur ve genellikle stres, ateş, güneş ışığına maruz kalma ve hatta menstruasyon gibi farklı durumlar tarafından şiddetlenir. Genellikle, ikinci nüksler ilk oluşumdan daha hafiftir.

Herpes simpleks virüsü tip 2 (HSV-2)

Bu tür herpes genital bölgeyi etkiler ve en yaygın olarak cinsel temas yoluyla bulaşır. Ürettiği lezyonlar oral uçuklara benzer. Sıklıkla, ilk bölüm asemptomatiktir ve fark edilmeyebilir. Bununla birlikte, sonraki bölümler genellikle çok acı vericidir.

Bir kadın doğum sırasında aktif HSV 2’ye sahipse, bebeğe bulaştırabilir ve yenidoğan uçuklarına yol açar. Sonunda, bu sinir sisteminde bazı durumlarda ölümcül olan sorunlara neden olur.

Zona veya Zoster, başka bir herpes simpleks virüsü türü

Bu, daha ciddi komplikasyonlara yol açabilen ve orijinal enfeksiyon olan suçiçeği kaynaklı herpes türlerinden biridir. Bu virüs hassas sinir hücrelerine geçer ve dorsal kök gangliyonlarında uykuda kalır.

Virüsün yeniden büyümesi, daha önce yaşadığı sinir hücresi boyunca görünen herpes-zoster’e neden olur. Genellikle çok acı vericidir ve birkaç durumda yıllarca sürebilen semptomlar üretir. Araştırmacılar, nüfusun % 20’sinin hayatlarının bir noktasında bu tip uçukları yaşayabileceğine inanıyorlar.

Epstein-Barr virüsü (EBV)

Epstein-Barr virus

Bu herpesin tipi ve bulaşıcı mononükleoz neredeyse aynıdır. Genellikle çocuklarda uykudadır, ancak ergenlik bunu tetikler. Bu durumda gerçek asemptomatik yayılmaya neden olabilir, yani virüs hemen herhangi bir belirti göstermeden yayılır.

Sadece birkaç durumda meningoensefalit veya Guillain Barré sendromu gibi komplikasyonlara neden olur. Bu tip herpes erken yaşlarda oldukça iyi huyludur.

Sitomegalovirüs (CMV)

Bu virüs insanların ortalama % 50 ila % 80’ini enfekte edebilir. Bununla birlikte, bir hastalık olarak gelişmesi nadirdir. Tipik olarak, böbrekler, kalp ve beyaz kan hücrelerinde uykuda kalır.

Normalde, zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde yeniden aktifleşir. Örneğin AIDS’li hastalarda yaygındır. Spesifik semptomları yoktur ve tedavisi için özel olan hiçbir ilaç yoktur.

İnsan herpes virüsü 6, 7 ve 8 (HHV)

Doktorlar ilk olarak 1986’da AIDS’li hastalarda HHV-6’yı fark ettiler. Herpes ailesinin bu virüsünün kızamık nedeni olduğuna ve çeşitli nörolojik problemlerle ilişkili olduğuna inanıyorlar. Bu herpes türünün 2 çeşidi vardır:

  • HHV-6 tip A: Bu tip herpes küçük çocuklarda görülür ve önemli semptomlara neden olmaz. Ergenlik döneminde, mononükleoza benzer şekilde gelişir.
  • HHV-6 tip B: Araştırmacılar, tüm yetişkinlerin vücudunda HHV-6B tipine sahip olduğuna inanıyor. Ancak bilindiği kadarıyla asemptomatik.

Son olarak, HHV-7 kızamık ile sonuçlanırken, HHV-8 Kaposi sarkomuna bağlanır. Tüm bu uçuk türleri esas olarak AIDS’li kişilerde veya bağışıklık sistemi baskılanmış sistemlerde görülür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bonnane, M. M., Clemente, K. R., Balbier, I. G., Azahares, A. D., & Serrano, N. M. (2012). Referentes teóricos sobre algunos tipos de herpes. Revista Información Científica, 73(1).
  • Eagle, K., Kulkarni, A. G., & Brid, N. S. (1995). Herpes Zoster. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJM199506223322505
  • Strumia, R. (2016). Herpes simplex. In Dermatological Cryosurgery and Cryotherapy. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6765-5_81

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.