Vajinal Mantar Enfeksiyonları Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Farklı etkenler Candida albicans kolonilerinin daha da hızlı büyümesine neden olabilir. Vajinal mantar enfeksiyonları hakkında daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin. 
Vajinal Mantar Enfeksiyonları Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Vajinal mantar enfeksiyonları, Candida grubuna ait bir mantarın aşırı çoğalması nedeniyle oluşur, muhtemelen bunu biliyorsunuz. Bu tür enfeksiyonlara neden olan türün spesifik ismi ise Candida albicans’tır. 

Bu mantar genelde ciltte, ağızda, sindirim sisteminde ve vajinada bulunur. Bu mantar türü vücudun belli bölgelerinde az miktardadır. Eğer sayısı sağlıklı bir seviyede kalırsa, herhangi bir enfeksiyona neden olmaz.

Ancak bazı durumlarda Candida albicans mantar kolonileri hızlı bir şekilde çoğalabilir. Bu durumun sonucunda, eğer vajina ve vulvada bulunan mantarlar yeteri kadar çoğalırlarsa kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonu görülebilir.

Vajinal mantar enfeksiyonları hakkında bilmeniz gerekenler

karnı ağrıyan kadın

Kadınların % 75’inin hayatlarında en az bir kez vajinal mantar enfeksiyonu sorununu yaşadıkları tahmin edilmektedir. Eğer bu sorunla yeteri kadar ilgilenmezseniz, yaşam kaliteniz ciddi olarak etkilenebilir.

Dünya üzerinde kadınların en az %20’si Candida albicans isimli bu mantarla beraber yaşıyor. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, bu mantarın vücudunuzda olması enfeksiyona sahip olacağınız anlamına gelmiyor. 

Vajinanızın sağlığı yerindeyse eğer, çoğu zaman herhangi bir belirti gözlemlemezsiniz. Vajinanın pH seviyesinin sağlıklı bir seviyede olması, güçlü bir bağışıklık sistemi ve dengeli bir vajina florası bu durumu önler. Sonuç olarak, tüm bu saydığımız faktörler mantarın hızlı ve kontrolsüz bir şekilde üremesini önler.

Ancak bu mantar türü koloni olarak hızlı bir şekilde çoğalmaya başlarsa, vajinanınızın florası bu durumdan etkilenir ve dengesi bozulur bu durumun sonucunda da mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. 

Vajinal mantar enfeksiyonları, kadınların %75’ini hayatlarının bir noktasında etkiliyor, bunu biliyor muydunuz? Buna ek olarak, bu vakaların %5’inde ise enfeksiyon kendini tekrar etmeye başlıyor ve yılda 4 defa ortaya çıkabiliyor.

Vulvovajinal candidiasis: Riskli durumlar

Mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlayan riskli durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Diyabet ve kan şekeri seviyesinin kontrol edilememesi
  • Yakın zamanda antibiyotik tedavisi görmek: Antibiyotikler vajinanın florasının dengesini bozar ve yararlı bakterileri de öldürür. Ancak çoğu antibiyotik mantarı öldürmez.
  • Hormonal değişiklikler
  • Bağışıklık sistemini baskı altına alan durumlar: Bağışıklık sistemi hastalıkları veya tedavileri

Diğer taraftan, vücudunuza dar gelen kıyafetleri giymemelisiniz. Buna ek olarak, uzun süre ıslak kıyafetlerle (örneğin mayo veya bikini) de kalmamalısınız.

Aynı zamanda bazı belli hijyen kurallarına uyduğunuzdan da emin olun. Ancak unutmayın, piyasada bulunan bazı ürünler (sabunlar, parfümler, genital temizlik ürünleri veya duş jelleri) vajinanızın doğal pH seviyesine zarar verebilir. Bu yüzden bu tür ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

Vajinal mantar enfeksiyonları: Belirtiler

Mantar enfeksiyonları, vajinal akıntıda değişikliklere, tahrişe, kaşıntıya ve yanma hissine neden olabilir. Bu belirtiler vajinanın hem içini hem de dış bölgesini etkileyebilir.

Çoğu durumda idrar ve seks sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi gözlemlenir. Bunlara ek olarak, vulvanın şişmesi ve kızarmasının yanında kaşınan yerlerde çizikler de görülebilir. Vajinada topaklı, neredeyse kokusuz ve beyazımsı bir akıntı meydana gelir.

Vajinal mantar enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

mantar hücrelerinin mikroskop fotoğrafı

Vajinal mantar enfeksiyonunun belirtileri, vajinada meydana gelen diğer enfeksiyonların belirtilerine benzer. Ancak mantar enfeksiyonlarını, vajinal akıntının kokusundan ve yapısından ayırt etmeniz mümkündür.

Kadınlarda yaygın olan başka vajinal enfeksiyonlar da vardır. Vajinal akıntının kıvamı ve kokusu, farklı enfeksiyon türlerini ayırt etmenize yardımcı olabilir. Diğer enfeksiyon türleri ise şunlardır:

Bakteriyel vajinozis

Bu enfeksiyon türüne gardnerella vaginalis, prevotella, and bacteroides  isimli bakteriler neden olur ve bu bakteriler vajinanın florasını değiştirir.

Bakteriyel vajinozis, hamilelik sırasında görülebilir, bu durum aslında oldukça yaygındır. Rahmi etkileyen doğum kontrol yöntemleri, antiseptik suyla yıkanmak, stres veya hormonal değişiklikler bu hastalığa neden olabilir.

Bakteriyel vajinozis, çoğunlukla vajinal akıntının değişmesine neden olur; daha güçlü ve balık kokulu, beyaz veya grimsi bir akıntı gözlemlenir.

Trikomoniyaz

Bu enfeksiyona ise trichomonas vaginalis neden olur ve bu enfeksiyon cinsel yolla bulaşır (STI). Bu problemi yaşayan kadınlar, genelde kötü kokan bir vajinal akıntıya sahiptir. Köpüklü bir yapısı olan bu akıntı saydam, beyaz, sarımsı veya yeşilimsi renkte olabilir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonlarının Tedavisi

Bu sağlık problemi için hem sürebileceğiniz hem de oral olarak alabileceğiniz ilaçlar bulunmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan kremler genelde % 2 klotrimazol içerir.

Ayrıca belli probiyotik tedavi kombinasyonları da vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde size yardımcı olabilir.  Buna ek olarak, bazı antibiyotikler de önerilebilir.

Ağızdan alabileceğiniz antifungal (mantar karşıtı) haplar da vardır. En yaygın olanları flukonazol ve itrakonazoldür. Ancak bilmenizi isteriz, bu ilaçlar mide bulantısı, kusma veya ishal gibi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca karaciğerinizin sağlığını da etkileyebilirler.

Vajinal Mantar Enfeksiyonları Hakkında Daha Fazla Bilgi: Hijyen ve Önleme

Vajinal mantar enfeksiyonlarını önlemek için aşağıdaki tavsiyelere uyabilirsiniz:

  • Antibiyotik kullanırken vücudunuza probiyotik alın.
  • Hijyen kurallarına uyun, nemden kaçının ve duştan sonra cinsel bölgenizi iyice kurulayın.
  • Her zaman genital ve anal bölgenizi önden arkaya doğru temizleyin.
  • Pedlerinizi veya tamponlarınızı sık sık değiştirin. Mantar enfeksiyonunuz varsa eğer tampon kullanmayın.
  • Pamuklu iç çamaşırları giyin.

Eğer vajinal mantar enfeksiyonu nedeniyle tedavi görüyorsanız, cinsel ilişki sırasında ekstra koruyucu önlemler alın. Ayrıca tüm cinsel partnerlerinizin de her ihtimale karşı tedavi olması gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • McCarty, T. P., & Pappas, P. G. (2016). Invasive Candidiasis. Infectious Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.idc.2015.10.013
  • Maurissen, W., Van Meensel, B., Verguts, J., Donders, G., & Lagrou, K. (2009). Vulvovaginal candidiasis. Tijdschrift Voor Geneeskunde. https://doi.org/10.2143/TVG.65.23.2000660
  • Eggimann, P., Bille, J., & Marchetti, O. (2011). Diagnosis of invasive candidiasis in the ICU. Annals of Intensive Care. https://doi.org/10.1186/2110-5820-1-37
  • Aubyn GB, Tagoe DNA. Prevalence of vaginal infections and associated lifestyles of students in the university of Cape Coast, Ghana. Asian Pac J Trop Dis. 2013;3(4):267–270. doi:10.1016/S2222-1808(13)60068-7
  • Bilardi J, Walker S, McNair R, et al. Women’s Management of Recurrent Bacterial Vaginosis and Experiences of Clinical Care: A Qualitative Study. PLoS One. 2016;11(3):e0151794. Published 2016 Mar 24. doi:10.1371/journal.pone.0151794

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.