Hipermagnezemi - Yüksek Magnezyum Seviyeleri

Hipermagnezemi ciddi, hatta ölümcül sonuçlara yol açabilen tıbbi bir durumdur. Genellikle böbrek yetmezliği olan insanlarda meydana gelir. Ancak takviyeler veya ilaçlar yoluyla çok fazla magnezyum tüketenleri de etkiler.
Hipermagnezemi - Yüksek Magnezyum Seviyeleri

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Hipermagnezemi, kanda aşırı yüksek bir magnezyum konsantrasyonu olduğunda ortaya çıkar. Bir yetişkinde bu elementin normal değeri 1.5 ila 2.5 mEq/L’dir. Doktorlar, laboratuvar testlerinde yukarıdaki aralığı aşan hastaları bu duruma sahip olarak teşhis eder.

Hipermagnezeminin varlığı vücutta bir hidro elektrolitik dengesizlik anlamına gelir. Magnezyum vücudun elektrolitlerinden biridir. Bir elektrolitin amacı, vücut sıvılarında eridiğinde bir elektrik yükü üretmektir. Bununla birlikte, vücuttaki magnezyumun çoğunda elektrik yükü yoktur.

Her durumda, hipermagnezemi genellikle böbrek problemleriyle ilişkili nadir bir durumdur. Bu nedenle en sık görülen durumlar böbrek yetmezliği yaşayan kişilerde görülür.

Vücuttaki magnezyum

bir tabak magnezyum

Magnezyum tüm canlılar için temel bir unsurdur. Yaşam için gerekli olan mineral bir besindir. Buna ek olarak, tüm vücut hücrelerinde bulunur ve hücrelerin dengesi ve düzgün çalışmasında kesin bir rol oynar.

En önemli işlevleri yerine getirmek için magnezyum gerektiren 300’den fazla enzim vardır. Prensip olarak, hücreler magnezyum akışını düzenler. Vücuttaki farklı biyokimyasal reaksiyonları aktive eder ve hafifletir.

Magnezyum seviyelerini normal tutmak insan sağlığı için gereklidir. Bu nedenle, bu elementin herhangi bir eksikliği veya fazlalığı kalp ve sinir sistemi problemlerine neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı hipermagnezemi, ciddi olumsuz sonuçlara yol açabilecek hassas bir durumdur.

Hipermagnezeminin nedenleri

Böbrekler magnezyum salgılamaktan sorumlu organlardır. Bu nedenle, herhangi bir anormal durum veya bu organlara herhangi bir hasar hipermagnezemiye yol açabilir. Bunun ana nedenleri:

  • Böbrek yetmezliği – bu, hipermagnezeminin en sık nedenidir. Böbrek yetmezliği, magnezyumun normal olarak atılmasını önler.
  • Müshil, antasitler veya bazı besin takviyeleri gibi maddelerin aşırı kullanımı.
  • Tümör lizis sendromunun gelişmesine yol açabilen bazı kemoterapi tedavileri. Bu da magnezyum seviyelerinin artmasına neden olur.
  • Şiddetli, geniş yanıklar.
  • Hipotiroidizm ve Addison hastalığı gibi diğer kronik durumlar.

Belirtiler ve tanı

sinir hücresi
Hipermagnezeminin gelişimi hakkında bir örnek.

Doktorlar hipermagnezemiyi teşhis etmek için kan testleri kullanırlar. Magnezyum seviyeleri sadece hafifçe yükseldiğinde genellikle tanınabilir herhangi bir semptom yoktur. Bununla birlikte, magnezyum endeksi artmaya devam ederse, aşağıdaki semptomların ortaya çıkması muhtemeldir:

  • Kas zayıflığı
  • Kusma ve bulantı
  • Baş ağrısı
  • Düzensiz veya yavaş kalp atışı
  • Yüz bölgesinde sıcaklık ve kızarıklık
  • Uyuşukluk
  • Baş dönmesi, bayılma ve/veya yavaş refleksler
  • Yavaş solunum

Hipermagnezemi ve kas felci

Hipermagnezemi olan bir kişi uykuya daldığında ve ağır uyku nedeniyle uyandırmak imkansız hale gelmişse, aynı zamanda kollarını ve bacaklarını hareket ettirmede zorluk çekiyorsa, hemen hastaneye götürülmelidir.

Ayrıca, nefesleri ve kalp atış hızları yavaşsa en kısa zamanda doktora danışılmalı gerekir. Ayrıca, uyuşukluk ve kas güçsüzlüğü yaşamaları da söz konusu olabilir.

Hipermagnezemi tedavisi

Kandaki yüksek magnezyum seviyelerinin tedavisi tamamen neye neden olduğuna bağlıdır. En fazla etkilenen grup olan böbrek yetmezliği olan kişiler, aldıkları ilaçlarla ilgili sıkı tıbbi kontrol ile takip edilmelidir. Aslında, genel sağlık durumları üzerinde sıkı bir kontrol altında olmaları gerekir. Bu vakalar genellikle diyaliz gerektirir.

Böbrek diyalizi, böbreklerin kandaki bazı kimyasalları ve atıkları ortadan kaldırmasına yardımcı olan bir tedavidir. Esas olarak bu durum böbrekler fonksiyonunu kendi başlarına yerine getiremedikleri zaman söz konusu olur. Diyalizin gerekli olmadığı ve durumu düzeltmek için farmakolojik tedavinin yeterli olduğu zamanlar da vardır.

Genellikle, bir doktor bu durum için kalsiyum glukonat veya diüretikler reçete edecektir. Hastalar titizlikle takip edilmelidir. Genel olarak, magnezyum içeren laksatiflerden ve antasitlerden uzak durmalıdırlar. Ayrıca, bir kişi kabızlığa yatkınsa, durumunu lif açısından zengin dengeli bir diyetle düzenlemelidir.

Reçetesiz olsalar bile, kullandığınız herhangi bir ilaç konusunda doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca, sadece tıbbi gözetim altında iseniz magnezyum içeren takviyeleri almalısınız. Her zaman olduğu gibi, tüm ilaçları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.