İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisinde En İyi Çözümler

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisinde En İyi Çözümler
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Yazan ve doğrulayan doktor Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmenin tek yolu antibiyotikler değildir. Bu tür hastalıklar için reçete gerektirmeyen birkaç yararlı seçenek var ve bunlar evde de yapılabilir.

İdrar yolu enfeksiyonları, idrar sisteminizin herhangi bir yerinde oluşabilir: böbrekler, üreterler, mesane ve üretra. Çoğu vaka alt idrar yolunu (mesane ve idrar yolu) etkiler.

Kadınların, erkeklere göre idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma oranı daha fazladır. Bu tür enfeksiyonlar çok acı verici ve rahatsız edici belirtilere sahip olabilir.

Belirtiler

İdrar yolu enfeksiyonların belirtileri her zaman pek belli olmayabilir ancak, görülebilen vakalarda bu belirtiler şunları içerebilir:

  • İdrar yapmak için güçlü ve ısrar eden dürtü.
  • İdrar yaparken yanma hissi.
  • Küçük miktarlarda idrar.
  • İdrarın bulanık bir görünümde olması.
  • Kırmızı ya da parlak pembe idrar, idrarda kan olması.
  • Sert koku.
  • Pelvik ağrı, kadınlar bu acıları pelvislerinin merkezinde ve kasık kemikleri çevresinde hissedebilirler.

Nedenler

kadın karnını tutuyor

İdrar yolu enfeksiyonları genellikle bakterilerin idrar yoluna üretra yoluyla girmesi ve mesanede çoğalmaya başlamasıyla ortaya çıkar. Üriner sistem mikroskopik istilacılarla savaşmak için tasarlanmış olsa da, bazen savunma sistemi başarısız olabilir.

  • Mesane enfeksiyonu (sistit). Çoğu durumda, bu tip bir üriner enfeksiyona, gastrointestinal sistemde yaygın olarak bulunan bir bakteri olan Escherichia coli neden olur. Bununla birlikte, bazen başka türdeki bakterilerde neden olabilir.
  • Cinsel ilişki. Cinsel ilişki sistite yol açabilir, ancak enfeksiyona yakalanmak için mutlaka cinsel olarak aktif olmanız gerekmez. Tüm kadınlar, üretraları anüsten ayıran mesafeler ve üretra açılması ve mesaneden çok kısa olan anatomileri nedeniyle sistite yakalanma riski altındadır.
  • Üretra enfeksiyonu (üretrit). Üretrit anüsten üretraya yayıldığında üretrit oluşabilir.

Tedavi

Antibiyotikler, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi için ilk tedavi seçeneğidir. Birçok durumda, ilaçları aldıktan birkaç gün sonra semptomlar kaybolur.

Bununla birlikte, antibiyotik almak, idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için tek seçenek değildir. Aslında, evde yapabileceğiniz ve herhangi bir reçete gerektirmeyen bazı çarelerde var; Bu ilaçları doktorunuzun önerdiği tedavi çerçevesinde kullanabilirsiniz.

1. Su İçin

bir bardak su

İdrar yolu enfeksiyonu geçirdiğimiz zaman yapmamız gereken ilk şeylerden biri bol su içmektir. Su içmek, enfeksiyonlara neden olan bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve sizi enfeksiyonu tedavi etmek için yola çıkarır.

2. C vitamini tüketimini artırın

C vitamini açısından zengin miktarda yiyecek tüketmek önemlidir çünkü bu vitamin idrarı daha asidik yapar. Bu idrar yollarında bakteriyel büyümeyi engeller. Eğer aktif idrar yolu enfeksiyonu varsa, C vitamini takviyeleri de yararlı olabilir.

3. Diyetinizdeki iritantları ortadan kaldırın

bira içmeyen kadın

Kafein, alkol, baharatlı yiyecekler, nikotin, gazlı içecekler ve yapay tatlandırıcılar, mesanenizi daha da tahriş edebilir. Bu, vücudunuzun daha hızlı iyileşmesini engeller. Vücudunuz için genel olarak sağlıklı olan, lif bakımından zengin karbonhidratlar gibi sağlıklı gıdalara daha fazla ulaşın.

4. Mesanenizi boşaltın… tekrar ve tekrar

Mesanenizi her boşaltdığınızda, küçük bir miktar olsa bile, enfeksiyona neden olan bazı bakterilerden kurtulursunuz.

5. Evde yapabileceğiniz ilaçları düşünün

  • Karbonat

bir kaşık kabartma tozu

İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmezsek, böbrekleri enfekte edebilir ve çok daha ciddi bir probleme dönüşebilirler. Yayılmasını engellemeye yardımcı olmak için, 1 tatlı karbonatı enfeksiyonu tedavi etmek için bir bardak suya karıştırın. Kabartma tozu idrardaki asidi nötralize eder ve iyileşmeyi hızlandırır.

  • Yaban mersini

Kızılcık suyu idrar yolu enfeksiyonlarını, mesanede enfeksiyona neden olan bakterilerin oluşumuyla mücadele ederek önler.

Ayrıca hafif bir antibiyotik etkisi vardır. Günde bir tutam yaban mersini suyu içmek, mesanenizi enfeksiyondan korumanıza yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, cinsel ilişki yolu ile bulaşma olasılığı varsa ya da şu anda bir enfeksiyonunuz varsa, günde en az 2 ila 4 bardak yaban mersini suyu içmeye çalışın.

Bu lezzetli meyveleri bir avuç mısır gevreği ile kahvaltıda da tüketebilirsiniz.

  • Ananas

küp küp kesilmiş ananas

Ananas yemek, idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmenin tatlı bir yoludur. Bromelain ananas içinde bulunan bir enzimdir. Normal antibiyotik ilacınız ile birlikte bromelaini sindirmek enfeksiyonunuzu iyileştirmenize yardımcı olacaktır.

Doktorunuzu, kullandığınız doğal ilaçlar ve başka bir bitki veya ilaç hakkında bilgilendirmelisiniz. Bu, yan etkiler veya ilaçlar arasındaki etkileşimler bazen tehlikeli olabileceğinden önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aydin, A., Ahmed, K., Zaman, I., Khan, M. S., & Dasgupta, P. (2015). Recurrent urinary tract infections in women. International Urogynecology Journal. https://doi.org/10.1007/s00192-014-2569-5
  • Kabbani, M., & Kramer, M. (2014). Urinary tract infection (uti). In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_32
  • Beetz, R. (2003). Mild dehydration: A risk factor of urinary tract infection? European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601902
  • Ochoa-Brust, G. J., Fernández, A. R., Villanueva-Ruiz, G. J., Velasco, R., Trujillo-Hernández, B., & Vásquez, C. (2007). Daily intake of 100 mg ascorbic acid as urinary tract infection prophylactic agent during pregnancy. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.                                                      https://doi.org/10.1080/00016340701273189
  • Zafriri, D., Ofek, I., Adar, R., Pocino, M., & Sharon, N. (1989). Inhibitory activity of cranberry juice on adherence of type 1 and type P fimbriated Escherichia coli to eucaryotic cells. Antimicrobial Agents and Chemotherapy.   https://doi.org/10.1128/AAC.33.1.92
  • Pinzón-Arango, P. A., Liu, Y., & Camesano, T. A. (2009). Role of Cranberry on Bacterial Adhesion Forces and Implications for Escherichia coli– Uroepithelial Cell Attachment. Journal of Medicinal Food.             https://doi.org/10.1089/jmf.2008.0196

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.