Şu Anda Sigarayı Bırakmanız İçin 8 Neden

Sigara içmek solunum sistemini etkilemekle beraber kemik deformasyonları ve akciğer kanseri başta olmak üzere kanserler gbi çok daha ciddi problemlere yol açabilir.
Şu Anda Sigarayı Bırakmanız İçin 8 Neden
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sigara içmek modern bir zaaf olmaya devam ediyor. Vücudunuza yaptıklarına dair uyarılara rağmen, milyonlarca insan sigara içmeye devam ediyor.

Sigaraların ana bileşenlerinden biri olan nikotinin neden olduğu bu bağımlılık, ortaya çıkan kronik hastalıklarda ve binlerce ölümde rol oynayan faktörlerden biridir.

Birçok insan habersiz olsa da, sigara vücudunuzdaki hücresel aktivite ve doku sağlığını etkileyen zehirli niteliklere sahip 19’dan fazla kimyasal bileşik içerir.

İşte bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sigarayı halk sağlığının en büyük tehditlerinden biri olarak kategorize ederek, sigara içenlerin yarısından fazlasının bunun yüzünden öldüğünü belirtti.

Pek çok kişi sigara içerek kendini nasıl riske attığını bilmediği için, bu makaleyi herkesin bu alışkanlığı bırakması için 8 nedene ayırmak istiyoruz.

1. Diyabet riskinizi artırır

insülin ölçümü

Her şeyden önce sigarayı bırakmalısınız çünkü sigaradaki toksinler şekeri enerjiye dönüştüren ve diyabet riskinizi önemli ölçüde artıran süreçlere müdahale edebilir.

Bu maddeler aynı zamanda vücudunuzun insülinini iyi kullanmasını engelleyerek glikoz birikmesine neden olur.

2. Enfeksiyona neden olur

Sigara içenlerin her türlü enfeksiyona yakalanma olasılığı yüksektir. Onların sadece solunum sistemi tehlikede değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi sağlıklı bir insandan daha zayıftır.

Sigara içmek, mukoza zarlarına aşırı derecede zarar verir, sonrasında infeksiyöz ajanları engelleyerek enfeksiyonun oluşmasını daha da kolaylaştırır.

Buna ek olarak, sigara dumana maruz kalan insanlar da kendileri sigara içmese bile daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahiptir.

3. Gözlerinizin sağlığını etkiler

kanlanmış göz

Zamanla, vücudunuzda sigara içmekten tutulan toksinler, maküler dejenerasyona neden olabilir.

Bu hastalık, kalıcı bulanık görüşe neden olur ve daha ciddi durumlarda, körlüğe neden olabilir.

Aktif sigara içenler için risk, özellikle başka risk faktörleri varsa daha yüksektir.

4. Kanser riskinizi artırır

Sigara içmenin akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıklarının başlıca nedenlerinden biri olduğu bir sır değildir. Toksinler, hücrelerinizin sağlığını doğrudan etkiler ve sonuç olarak anormal hücre büyümesine neden olur.

Bazı insanların bilmediği şey, sadece akciğer kanserine neden olmamasıdır. Ayrıca, sigara içmek diğer agresif kanser türlerine de neden olabilir.

Sigara içmek aynı zamanda:

  • Mide kanseri
  • Meme kanseri
  • Pankreas kanseri
  • Böbrek kanseri
  • Mesane kanseri
  • Rahim ağzı kanseri

5. Beyinsel bozulmaya neden olur

sinir sistemi ve beyin

Ayrıca sigarayı bırakmalısınız çünkü kanınızdaki zehirli tortu birikmesi, beyninizde bir negatif reaksiyon zinciri oluşturabilir.

Kan dolaşımınız yoluyla taşınan bu maddeler, hücresel oksijenlenme sürecine müdahale eder, konsantrasyonunuzu ve hafızanızı etkiler.

Günlük sigara içme, aynı zamanda, beyin hücrelerinin zarlarının bozulmasından sorumlu olan oksidatif strese de bağlıdır.

6. Erken yaşlanmaya neden olur

Sigara içmenin olumsuz etkileri cildinizde görülebilir. Uzun süre sigara içtikten sonra, erken kırışıklıklar ve diğer yaşlanma belirtileri olarak karşımıza çıkarlar.

Toksik maddeler, hücresel yenilenmeyi ve cildinizin doğal nemini koruyan mekanizmaları etkiler.

Ayrıca, serbest radikallerin oluşmasına neden olduğu için, iç organlarınızda da erken yaşlanmaya neden olabilir.

7. Kemik bozulması

kemik

Sigara içmek, vücudunuzun güçlü kalması için gereken besinleri emmesini zorlaştırdığından kemiklerinizin erken bozulmasında rol oynayabilecek bir alışkanlıktır.

Bunu yüksek toksin içeriğine ekleyin ve kemik yoğunluğu kaybına ve kemik erimesi ve kireçlenme gibi kronik sorunların gelişmesine neden olur.

8. Diş problemlerine neden olur

Sigara bileşenlerinin sadece fark edilebilir bir şekilde diş minesine zarar vermez; diş hastalıklarına da yol açabilirler.

  • Toksinlerden biri olan katran, sararma ve boşluklara neden olur.
  • Dişlerinizi zayıflatır ve – aşırı miktarlarda – dişlerinizin düşmesine neden olabilir.
  • Diğer şeylerin yanı sıra, sigara içmenin ağız kokusuna neden olduğunu ve diş etlerine zarar verdiğini belirtmek gerekir.

Sigarayı bırakmak için daha fazla nedene ihtiyacınız var mı? Artık bu alışkanlığın ne kadar zararlı olduğunu detaylı olarak biliyorsunuz, karar verin ve sigarayı bırakmaya başlamak için sağlıklı yollar bulun. Bu kolay değil ve bir gecede olmayacak, ancak mümkün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Saha, S. P., Bhalla, D. K., Whayne, T. F., & Gairola, C. (2007). Cigarette smoke and adverse health effects: An overview of research trends and future needs. The International journal of angiology : official publication of the International College of Angiology, Inc, 16(3), 77-83.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2733016/
  • Antonio, M., Jagua Gualdrón, A., Álvarez, D. L., & Rincón, A. (2006). El Cigarrillo: Implicaciones Para La Salud. Revista de La Facultad de Medicina, 54(3), 191–205.
    http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-00112006000300005


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.