İyi Bir Ebeveyn Olmanın Sırları

Çocuğunuzun hayatından her şey güzel gidiyor gibi görünse de, bazı işaretleri göz ardı etmemek gerekir. Bütün problemlerini sizle paylaşmak istemeseler de, her zaman onların yanında olacağınızı hissettirmeniz gerekir. 
İyi Bir Ebeveyn Olmanın Sırları

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

İyi bir ebeveyn olmanın sırrı, çocuğunuzun her söylediği şeye inanmamaktan geçiyor. Çünkü o, her şey güzelmiş gibi davranıyor olabilir. Gerçekten doğru olup olmadığını anlamak sizin elinizdedir.

“Çocuğumun bu kadar kötü olduğunu bilmiyordum” ya da “Her şey iyi gibiydi” gibi cümleleri kaç kere duyduk? Bu problem ailelerde oldukça sık rastlanan bir durumdur. Ebeveynler dış görünüşün derinine inmiyorlar.

İyi bir ebeveyn olmak: Çocukların sırları

iyi bir ebeveyn nasıl olunur

Hiçbir zaman, özellikle ergenlik gibi zor bir dönemden geçtikleri sırada, çocuğunuz hakkında her şeyi anlayamayacaksınız. Bu durum çoğu zaman size güvenmediklerinden değil, neler olduğunu söyleyecek kadar güvende hissetmediklerinden kaynaklanır.

Arkadaşlarıyla konuşmak onlar için daha kolaydır. Belki de aynı yaşta oldukları içindir. Ne de olsa siz çocuk olalı epey zaman geçti. Bu yüzden söyledikleri her şeye inanmamalısınız. “Ben iyiyim baba,” dediğinde aslında “Okulda zorbalığa uğruyorum” demek istediğini bilemezsiniz.

baba ve kızı uyku vakti

Belki de “İyiyim anne, her şey yolunda,” demek “Vücudumu sevmiyorum ve başkalarının ne düşündüğünü önemsiyorum.” anlamına geliyordur. Çocukların bir sürü sırrı vardır.

Bu yüzden, her ne kadar iyi gibi görünseler de iyi bir iletişimin ne kadar önemli olduğunu unutmamalısınız. Çocuğunuzun size ihtiyacı olabilir ve bunun en doğru biçimde nasıl ifade edeceklerini bilemiyor olabilir.

Güvensizlik, güvenin anasıdır

ebeveyn çocukları gözetir

Aristofanes’in dediği gibi “Güvensizlik, güvenin anasıdır.” Bu her şey üzerinde kontrolünüz olmalı demek değildir. Ancak her zaman tetikte olmalısınız.   Ebeveynlik içgüdüsü gereği bu zaten oldukça kolaydır.

Ancak bazı durumlarda bu içgüdü ortadan kaybolur. Bunun sebebi de endişeleriniz, düşünceleriniz ve daha önemli olduğunu düşündüğünüz sorumluluklarınızdır. Birçok ebeveyn kendi problemlerini çocuklarından bile öne koymaktadır.

Bu sonucu olarak da, kendi çocuklarına sırtlarını dönmüş olurlar. Öfkelerini, ruh hallerindeki değişiklikleri ya da kendilerini soyutlamalarını çocukça hareketler olarak yorumlarlar. Ancak bu davranışlara dikkat etmelisiniz.

İyi bir ebeveyn olarak siz bir yol gösterici ve rehbersiniz

Çocuklarınızla ilgilenme biçiminiz onların geleceğiniz belirler. Onları şimdi görmezden gelirseniz, onlar da ilerde kendi çocuklarına aynı şekilde davranacaklardır. Aynı zamanda, onları dinlemek istediğinizi göstermezseniz, bazı şeyleri kendi içlerinde tuttukları için şikayet edemezsiniz.

Bir çocuk yazın ortasında bileklerini örtmek için uzun kollu giyiyorsa, ebeveyn bu durumu göz ardı etmemelidir. Bu durum çoğu ebeveynin işine gelmektedir. Neden daha fazla problem çıksın, değil mi? Görmezden gelmek onlar için daha kolaydır. Ancak çocuğunuzun sağlığı tehlikede olabilir.

Bu makaleye de göz atın: Var Olmayan Ebeveynler ve 6 Özellikleri

baba ve kızı uyku vakti

Hayatın birçok alanında bu karşımıza çıkmaktadır. Korkularımızdan kaçıyoruz. Duymak istemediğimiz şeylere kulağımızı tıkıyoruz. Ancak bu şekilde sadece kendimizi kandırıyoruz ve sonunda hep aynı cümleyi kuruyoruz: “Bu kadar kötü olduğunu bilmiyordum.”

Ebeveynler aptal değildir. Çocuklarının başından ne geçtiğini oldukça iyi bilirler. Olay sadece ilgilenmek, görmek ya da tam tersi; hiçbirini yapmak istememektir. Sizinle konuşmak istemiyor ya da size sırtlarını dönüyor olabilirler, ancak onların her zaman yanında olduğunuzu daima hissettirmelisiniz.

Bir şeylerin yanlış gittiğinin farkında olduğunuzu ve onlarla konuşmak istediğinizi göstermek ve bunu onları kızdırmadan ya da azarlamadan yapmak yavaş ve zorlu bir süreçtir ama sonrasında size teşekkür edeceklerdir.

Çocuklarınızın problemlerini küçümsemeyin, göz ardı etmeyin. Söyledikleri her şeye inanmamak her ebeveynin bir sırrı olmalıdır. Umarız bu makale size yardımcı olmuştur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bornstein, M. H., & Lansford, J. E. (2010). Parenting.
  • Črnčec, R., Barnett, B., & Matthey, S. (2010). Review of scales of parenting confidence. Journal of Nursing Measurement, 18(3), 210-240.
  • Vance, A. J., & Brandon, D. H. (2017). Delineating among parenting confidence, parenting self-efficacy and competence. ANS. Advances in nursing science, 40(4), E18.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.