Kaçınmanız Gereken 7 Farklı Yiyecek Kombinasyonu

Günlük hayatınızda birçok farklı yiyeceği beraber tüketirsiniz. Ancak beraber tükettiğiniz bazı gıdalar vücudunuzda sindirim problemlerine yol açabilir, hatta kilo almanıza bile sebep olabilir. 
Kaçınmanız Gereken 7 Farklı Yiyecek Kombinasyonu

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Nasıl yiyecek kombine ettiğiniz, düşündüğünüzden çok daha önemli bir meseledir. Bu durum, sağlığınızı ve kilonuzu derinden etkileyebilir. Çok basit değişikliklerle, çok büyük farkları gözlemlemeniz mümkündür. Çünkü söz konusu kilo olduğunda, mesele daha az beslenmeniz değil, daha iyi ve düzgün bir şekilde beslenmenizdir.

Bu yazıda bahsedeceğimiz bu 7 farklı yiyecek kombinasyonuna dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Hangi yiyeceği ne ile tükettiğiniz, neyi tükettiğinizden çok daha önemlidir.

Besinleri kombine etmeyi öğrenmeniz neden gereklidir?

Yiyecekleri düzgün bir şekilde kombine etmeyi öğrenmeniz size şu faydaları sağlar:

  • Mide yanması veya gaz birikmesi gibi can sıkıcı sorunları yaşamadan, besinleri daha hızlı sindirirsiniz.
  • Yemekten sonra daha az yorgunluk hissi yaşarsınız ve daha fazla enerjiye sahip olduğunuzu hissedersiniz.
  • İster kilo almak isteyin ister zayıflamak, yiyeceklerinize dikkat ederek kilo durumunuzu kontrol altına almış olursunuz.
  • Bağırsaklarınızın işlevi daha iyi bir hale gelmiş olur.

 Uzun vadede ise diğer kronik bozukluklarınızı da iyileştirebilme şansını elde etmiş olursunuz.

Sağlıklı olmayan yiyecek kombinasyonları

Çok fazla sayıda farklı yiyeceği, mümkün olduğunca aynı öğünde birleştirmekten kaçınmak ideal olanıdır. Bu nedenle farklı türden yiyecek tüketilen öğünler genellikle sağlığınıza zarar verir.

Aşağıda sağlığınıza en çok zarar veren gıdaların farklı kombinasyonlarını ele alacağız.

1. Kavun ve karpuz

kesilmiş karpuz ve kavun

Genellikle tatlı niyetine veya tuzlu yiyeceklerle beraber tüketilen bu meyveler, herhangi bir yiyecekle karıştırıldığında sağlığa zarar verir. Bu iki meyve özellikle su ve lif bakımından oldukça zengindir. Çok miktarda vitamin ve minerali bünyelerinde bulundurmalarına rağmen bu meyveleri aç karnına tüketmenizi önermiyoruz.

Bu meyveleri tüketmek için en iyi zaman, gün ortası (öğle vakti) veya öğleden sonradır. Bu meyveleri mutlaka diğer yiyeceklerden ayrı olarak tüketmelisiniz ve bu meyveleri tüketirken su içmemelisiniz.

2. Protein ve nişastalar

En zararlı gıda kombinasyonlarından biri de, sindirimi yavaşlattığından ve kilo alımına neden olduğu için protein ve nişasta karışımıdır.

  • Protein: Et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, baklagiller, fındık ve çekirdekli yiyecekler.
  • Nişasta: Unlu mamüller (makarna, ekmek ve tatlılar), patates, pirinç, pişmiş nişasta bakımından zengin sebzeler (kabak, havuç, patates, pancar, enginar), mısır ve bezelye.

Patates ve buna benzer gıdalarla birlikte et ürünlerini tüketmek, yaygın olarak herhangi bir menüde karşınıza çıkmasına rağmen, aslında en sağlıklı seçenek değildir. Herhangi bir protein türünün veya nişastanın yanında salata ve sebze tüketmeniz sizin için en ideali olacaktır. 

3. Süt ve süt ürünleri

farklı süt ürünleri

Diğerlerinden farklı bir protein türü olduğu düşünüldüğünde süt, başka herhangi bir gıda ile kombine edilmemelidir. Eğer sütü sindirmekle ilgili bir sorununuz yoksa her zaman için bu  gıdayı yalnız başına tüketmenizi öneriyoruz.

  • Öte yandan, yoğurt veya peynir gibi süt ürünleri de nişastalı gıdalarla birlikte tüketilmemelidir.
  • Bunlara ek olarak, oldukça yaygın olmasına rağmen, yoğurdu şekerle birlikte tüketmek de oldukça zararlı bir alışkanlıktır.

4. Yemeklerde meyve tüketmek

Tatlı olarak meyve yeme alışkanlığı, özellikle hemen öncesinde veya o esnada nişasta tüketmişseniz, düşündüğünüz kadar sağlıklı değildir. Bu durumda meyvenin içinde bulunan şeker, midenizde mayalanıp sindirimi engeller.

  • Salata ile birlikte (patates veya diğer nişastalar hariç) et veya balık tüketirseniz bir istisna yapabilirsiniz. Böyle bir durumda, sindirim sürecini kolaylaştıran enzimler açısından zengin olan ananas ve papaya bu öğününüze eşlik edebilir.
  • Bahsettiğimiz nedenlerden dolayı, yemek sırasında daima meyve sularından da (meyveden daha fazla şeker içerir) kaçınmalısınız.

5. Farklı protein türleri

çeşitli protein kaynakları

Her öğünde bir porsiyon protein içeren gıda tüketmek, dengeli bir diyeti takip etmek için yeterlidir. Bu nedenle farklı et türlerini aynı öğünde karışık bir şekilde tüketmenizi tavsiye etmiyoruz.

Her yiyeceğin, farklı sindirim işlevlerini harekete geçiren özellikleri vardır. Bu farklı yiyecekleri karıştırarak aslında bu doğal süreçleri daha da zorlaştırmış oluyorsunuz.

6. Sebzeler, her şeyle iyi uyum sağlamaz

Sebzeler, çoğu gıda ile birlikte tüketilebilir. Ancak bazı istisnalar bulunmaktadır:

  • Süt
  • Tatlı meyveler
  • Karpuz ve kavun
  • Şeker

7. Yemek esnasında su tüketmek

bardakta su ve yemek

Her gün en az 1 veya 2 litre arasında su tüketmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte, bu sağlıklı alışkanlığa uymaya çalışan pek çok kişi, yemek sırasında ya da hemen sonrasında çok fazla su içtikleri için vücutlarına zarar verir.

Yemek sırasında içilen su, yenen yiyecek ve mide suyuna karıştığı için ağırlığa ve şişmeye neden olur. İdeal olanı, her zaman aç karnına su içmektir: Eğer belli bir diyet uyguluyorsanız, sabah ortası ve öğleden sonra su içmek için en ideal zamanlardan olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.