Yüksek Tansiyondan Kaçınmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yüksek tansiyonunuz varsa ve kardiyo vasküler sağlığınıza dikkat etmek istiyorsanız bu içeceklerin tüketimini en aza indirmeli ya da en iyisi bu içecekleri tamamen hayatınızdan çıkarmalısınız.
Yüksek Tansiyondan Kaçınmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Yüksek tansiyon, sağlığınız için bir risktir. Tedavi ve kontrol edilmezse çok fazla hasara neden olabilir. Bu nedenle, yüksek tansiyondan kaçınmak için beslenmenize dikkat etmelisiniz.

Yüksek tansiyonun Riskleri

Yüksek tansiyonun risklerinden biri, hiçbir belirti göstermeden vücuda zarar verebilmesidir.

Bu yüzden sessiz katil olarak bilinir. Yüksek tansiyon, sürekli rahatsızlık ya da kalp krizi riski sebebiyle kişinin yaşam kalitesini düşürebilir.

Yüksek tansiyon ne kadar ciddi bir durum olursa olsun, yaşam tarzındaki değişikliklere ek olarak bazı tedaviler sayesinde yüksek tansiyonu kontrol altın alabilirsiniz.

En yaygın komplikasyonlar nelerdir?

Arteriyel hasar

baş ağrısı

Arterler, iyi durumda olduklarında, yani kan basıncı artmadığı sürece, esnek ve güçlüdürler.

Basınç arttığında arterler hasar görebilir ve daralabilir; iç duvarları kaplayan hücreler kalınlaşıp sertleşerek kötü etkilenebilir.

Tükettiğiniz yağlar, kan dolaşımına karışır. Bu süreçte zarar gören hücreler birikir.

Bu değişiklik, vücudun farklı yerlerindeki kan akışını etkiler. (beyin, bacaklar, kalp, böbrekler vb.)

Anevrizma

Zarar gören bir arterden kaynaklanan sürekli kan akışı, duvar kalınlığında bir artışa dolayısıyla anevrizmaya sebep olabilir.

Eğer bir anevrizma patlarsa, hayatınızı ciddi şekilde tehlikeye atabilen iç kanamaya gerçekleşebilir.

Kalp

kalp

Yüksek tansiyonunuz varsa, kalbiniz etkilenebilir; çünkü kalp, vücuttaki kanı tüm vücuda pompalamaktan sorumludur.

Yüksek tansiyon durumunda kan akışı daha zor olduğundan, göğüs ağrısı, aritmi ve kalp krizi gibi durumlar görülebilir.

Beyindeki kısa süreli kesinti olan geçici iskemik atak nedeniyle beyin hasarı da oluşabilir.

Tüm bunlar, yüksek tansiyonun kontrolden çıkması ile kaynaklanan ciddi sorunlardan bazılarıdır.

Yüksek Tansiyondan Kaçınmak İçin

Hipertansiyonu önlemenin ve tedavi etmenin yolları vardır. Bunlardan birisi kan basıncını artıran içeceklerden uzak durmaktır.

İzotonik içecekler

izotonik içecek

İzotonik içecekler, rehidrasyon için tasarlanmış, sodyum klorür ve sodyum bikarbonat başta olmak üzere sodyum içeren içeceklerdir.

Sodyum, yüksek tansiyonu olan insanlar için zararlıdır. Bu yüzden, sodyum içeren yiyecek veya içecekleri tüketmemeye dikkat edin.

Enerji içecekleri

Kalp rahatsızlığı veya yüksek tansiyonu olan insanlar enerji içeceklerini tüketmekten kaçınmalıdır.

Pek çok çalışma, enerji içeceği tüketen sağlıklı kişilerin kan basıncında bir artış görüldüğünü belirtiyor.¹

Enerji içecekleri, taurin ve kafein içerir. Araştırmacılar, bu maddelerin kan basıncındaki ve kalp hızındaki artışlardan sorumlu olabileceğini düşünüyor.

Enerji seviyesini arttırmayı vadeden tüm markalar, az ya da çok kafein ve taurin içerir. Bu maddeler kan basıncı üzerinde büyük etkiye sahiptir.

Daha iyi anlamak için bir enerji içeceğinin 2 fincan kahveye eş değer olduğunu belirtmek gerekir.

Enerji içeceklerini rehidrasyon ya da spor içecekleri ile karıştırmayın. Spor içecekleri, fiziksel yorgunluğun ardından vücudun gücünü kazanmasını amaçlar.

Kahve ve Çay

kahve

Makul miktarda kahve veya çay tüketmek genellikle düşük tansiyonu olanlara önerilmektedir. Ancak yüksek tansiyonu olanlar için tehlikelidir.

Kahve kan basıncını arttıran içeceklerden biridir. ²

Yüksek tansiyondan kaçınmak için çay ve kahve tüketimine dikkat etmek gerekir.

Alkol

Alkolün neden kan basıncını arttırdığı henüz bilinmemektedir.

Bununla birlikte, kanda alkol bulunduğunda kalbe giden oksijen miktarında bir azalma olduğu bilinmektedir.

Kalp oksijen almada zorluk yaşadığında, daha çok kan pompalamaya zorlanır. Bu durumda oksijen miktarını dengelemek için vücudun diğer bölümlerinden oksijen ve besin toplar.

Gördüğünüz gibi, kan basıncını artıran içecekler oldukça yaygındır ve günlük beslenmenizin bir parçasını oluşturuyor olabilir.

Bu sebeple, yüksek tansiyonu gidermenin bir yolu da günlük yaşamdaki değişikliklerdir.

Bu içecekleri tüketmekten kaçınmak gibi değişiklikler, yüksek tansiyonu olan kişilerin dolaşım sisteminin korunmasına yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kitt J, Fox R, Tucker KL, McManus RJ. New Approaches in Hypertension Management: a Review of Current and Developing Technologies and Their Potential Impact on Hypertension Care. Curr Hypertens Rep. 2019;21(6):44. Published 2019 Apr 25. doi:10.1007/s11906-019-0949-4
  • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
  • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2.
  • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1.
  • Malik, A. H., Akram, Y., Shetty, S., Malik, S. S., & Yanchou Njike, V. (2014, May 1). Impact of sugar-sweetened beverages on blood pressure. American Journal of Cardiology. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2014.01.437
  • Fletcher, E. A., Lacey, C. S., Aaron, M., Kolasa, M., Occiano, A., & Shah, S. A. (2017). Randomized controlled trial of high-volume energy drink versus caffeine consumption on ECG and hemodynamic parameters. Journal of the American Heart Association, 6(5). https://doi.org/10.1161/JAHA.116.004448
  • Husain K, Ansari RA, Ferder L. Alcohol-induced hypertension: Mechanism and prevention. World J Cardiol. 2014;6(5):245–252. doi:10.4330/wjc.v6.i5.245

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.