Karaciğerde Toksin Birikmesinin 8 Semptomu

Karaciğerinizin aşırı yüklendiğini bildiren bir sinyali cildiniz aracılığıyla size gönderebileceğini biliyor muydunuz? Sürekli tekrar eden kaşıntı gibi cilt problemleri yaşıyorsanız, bir doktora başvurmanız önemlidir.
Karaciğerde Toksin Birikmesinin 8 Semptomu

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Karaciğer vücudumuzun en önemli organıdır ve işlevleri yüksek kaliteli bir yaşam sürdürebilmemiz için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle karaciğerde toksin birikmesini önleyebilmek için karşılaştığımız her belirtiye dikkat etmemiz gerekmektedir.

Karaciğerin görevi vücudun ihtiyaç duymadığı atıkları uzaklaştırmak için kanı filtrelemektir. Aynı zamanda, metabolik görevlerde ve bazı hormonların salgılanmasında önemli bir rol oynar.

Sağlığımız için gerekli olan çeşitli vitaminlerin depolanması, karbonhidratların ve yağların sentezi de karaciğerin vücudumuzda oynadığı önemli rollerdendir.

Ancak karaciğer de diğer organlar gibi işlevlerine müdahale edebilecek çok çeşitli faktörlere maruz kalmaktadır.

Karaciğer temiz kalabilmek için durmaksızın çalışmak zorunda olsa da toksinlerin aşırı yüklenmesi karaciğerin işini en iyi şekilde yapmasını engelleyebilir.

Bu nedenle herhangi olağan dışı bir durum görüldüğünde mümkün olduğunca çabuk tedbir almak oldukça önemlidir.

Bu yazıda en önemli 8 belirtinin altını çizeceğiz, böylece siz de bu belirtileri gördüğünüzde uygun tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceksiniz.

Karaciğerde toksin birikmesine işaret eden belirtiler

1. İdrar ve dışkıda değişiklikler

Deney tüpünde idrar örneği

 

İdrar ve dışkıda oluşan renk değişiklikleri karaciğerde meydana gelen arızalar hakkında bizi uyaran bir sinyal olabilir.

Bu değişiklikler sindirim ya da boşaltım sistemi koşullarından dolayı meydana gelebilir fakat hatırı sayılır birçok vaka karaciğer sorunlarıyla alakalıdır.

  • Sağlıklı bir insanın idrarı açık sarı renkte iken, bir sarılık hastasının idrarı koyu sarıdır.
  • Aynı şekilde, çok koyu veya çok soluk renkte dışkı da bir şeylerin ters gittiğinin göstergesidir.

2. Karın şişliği

Karın şişliğinin birçok sağlık problemiyle ilişkisi olsa da karaciğer sorunlarıyla olan bağlantısını göz ardı etmemeliyiz.

  • Tekrar eden mide krampları, gaz sancısı ve ağırlık hissi gibi belirtiler aşırı toksin yüklenmiş bir karaciğeri olan insanlar arasında yaygındır.

3. Cilt problemleri

Karaciğerin işlev bozuklukları cilt problemlerine sebep olabilir

Karaciğerde biriken toksinlerin fazlası genellikle ciltte bariz ve olumsuz sonuçlar doğurur.

  • Açıklanamayan tahriş, kuruluk ve sivilce, karaciğerin aşırı toksin birikmesinden dolayı sıkıntı çektiğinin göstergesidir.
  • Bazı dış tedaviler bu semptomları hafifletse veya azaltsa da, tamamen ortadan kalkmaları için karaciğerin toksinlerden arınması gerekmektedir.

4. Asit ve gastroözofageal reflü

Mide asidi ve gastroözofageal reflü, aşırı miktarda yemek yiyen kişilerin sıklıkla karşılaştığı belirtilerdir.

Bununla birlikte, karaciğerde toksin birikmesi de reflüye neden olabilir. Dolayısıyla, reflünüz varsa bu durumun gerçek kökenini araştırmanız gerekmektedir.

5. Fiziksel ve zihinsel yorgunluk

Karaciğerde toksin birikmesi yorgunluğa sebep olabilir

Fiziksel ve zihinsel yorgunluk günlük fiziksel eforun veya bazı sağlıksız alışkanlıkların sonucu olabilir.

Ancak yorgunluk tekrar tekrar meydana geliyor ve sebebi açıklanamıyorsa bu karaciğer sorunlarını gösteren bir uyarı işareti olabilir.

  • Uyuşukluk, konsantrasyon eksikliği ve fiziksel zayıflık kan dolaşımındaki toksinlerin neden olduğu komplikasyonların sonuçları olabilir.

6. Ödem

Aşırı miktarda doku enflamasyonu, karaciğerle ilgili bozukluklardan kaynaklanan sıvı tutulmasına neden olabilir.

  • Bu belirti böbrek rahatsızlığı olan hastalarda oldukça yaygındır, ancak normalden fazla çalışmış karaciğer vakalarında da görülebilir.
  • Bu vakaların çoğunda bacak ve karın bölgelerinde bariz şişkinlikler görülmektedir.

7. Sarı cilt

Sarılık karaciğerde toksin belirtisi olabilir

Sarı cilt, sarılık olarak bilinen bir bozukluktur ve bilirubin birikiminden kaynaklanır.

  • Pigment, sindirim sürecinde önemli rol oynayan safra tarafından üretilir ve karaciğer kan atıklarını filtrelemekte zorlandığında kan dolaşımında bu madde birikebilir.

8. İştah kaybı

İştah kaybı, birçok hastalığın veya duygusal problemlerin sonucunda ortaya çıkabilen bir semptomdur.

Bununla birlikte, bu tür durumlar bazen karaciğer hastalıklarının da göstergesi olabileceği için dikkatli olmak gerekmektedir.

Bu durum beslenme eksikliğine yol açtığında ciddi komplikasyonları beraberinde getirebileceği için endişe verici bir duruma dönüşebilir.

Bahsi geçen belirtilerden herhangi birini yaşıyor musunuz?

Eğer öyleyse, karaciğerde toksin birikmesinden muzdarip olabilirsiniz. Bu nedenle, vücudunuzu temizlemek ve arındırıcı içecekler ile birlikte daha fazla su içmek için bir detoks diyeti düşünebilirsiniz.

Belirtiler devam ederse, doktorunuza danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.