Karpal Tüneli Rahatlatmak İçin 7 Doğal ve Topikal Tedavi

Doktor tarafından teşhis konulduktan sonra, karpal tünel sendromu ile ilişkili rahatsızlık ve ağrıyı rahatlatmak için bu doğal tedavi yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.
Karpal Tüneli Rahatlatmak İçin 7 Doğal ve Topikal Tedavi
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Bu yazımızda, karpal tünelin sebep olduğu ağrıyı ve iltihabı azaltmak için sizinle bazı doğal yöntemler paylaşacağız. Arnika, zerdeçal ve kil gibi doğal ürünlerle, ilaç kullanmadan kendinize doğal ve topikal tedavi uygulayabilirsiniz.

Karpal Tünel Tedavisi İçin 7 Doğal Yöntem

Doğal ve topikal tedavi yöntemlerinden bahsetmeden önce, karpal tünel sendromunun bilekteki merkezi siniri etkileyen bir durum olduğunu belirtmek gerekir. Buna ek olarak, bu sendrom elin hareket etmesini ve hissiyatını tehlikeye atabilir.

Bu bölgede iltihap olduğunda, ağrı, bileği veya eli hareket ettirmede zorluk, güçsüzlük veya karıncalanma hissi gibi bir takım semptomlar meydana gelebilir. Başka komplikasyonlar gelişmesini önlemek ve profesyonel bir yardım almak için mutlaka doktora görünmek gerekir.

1. Karpal Tünel Ağrısını Hafifletmek İçin Arnika Jeli

arnika kremi

Karpal tünel ağrısını topikal olarak geçirmenin en etkili ve pratik yöntemlerinden bir tanesi, arnika jeli uygulamaktır. Bu sarı çiçek, içerdiği güçlü anti-enflamatuvar özellikler sayesinde iyi bilinir. Bu nedenle, bu bitki ile yapılan jeller ve kremler, karpal tünel sendromu da dahil olmak üzere her türlü yaralanma için idealdir.

Geleneksel anti-enflamatuvar ilaçlara alternatif arayan sporcular arasında arnika oldukça popüler bir tedavi yöntemidir. Arnika kullanarak, homeopatik tedaviler, tentürler, jeller, yağlar, kremler vb gibi reçetesiz olarak alabileceğiniz pek çok doğal ürün yapılır.

2. Zerdeçal, Karabiber ve Zeytinyağı Tedavisi

Zerdeçal kökü, karabiber ve zeytinyağının karışımı, ağrı ve iltihabı azaltan özellikleri sayesinde gün geçtikçe daha da popüler hale gelmektedir.

Bu karışımı tüketebileceğiniz gibi topikal olarak da etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı toz zerdeçal (30 gr)
  • 3 çay kaşığı toz karabiber (15 gr)
  • 2 yemek kaşığı natürel sızma zeytinyağı (30 ml)

Hazırlanışı ve kullanımı

  • İlk olarak bütün malzemeleri iyice karıştırın.
  • Her yemekten önce bu karışımdan 1 yemek kaşığı tüketebilirsiniz.
  • Topikal olarak kullanmak için karışımı bileğinize dökün ve yavaşça masaj yapın.

3. Karpal Tünel Ağrısını Azaltmak İçin Kil Lapası

Kil, iltihabın her türlüsü için kullanılan en eski tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bunun yanı sıra, karpal tünel sendromundan etkilenen bölge için kullanımı da oldukça kolaydır. Tek dikkat etmeniz gereken, metal veya plastik kap kullanmamaktır.

Kilde anti-enflamatuvar ve yeniden mineralleştirici özelliklere sahiptir. Bu özellikler hem ağrıyı azaltır hem de dokuların yenilenmesi ve hızlıca iyileşmesi için gerekli besin maddelerini sağlar.

4. Avokado Yağı

avokado yağı

Bu harika meyvenin yağı, içerdiği vitaminler ve besinler sayesinde anti-enflamatuvar, antioksidan ve hidratlayıcı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, cildinizi ve saçlarınızı nemlendirmenin yanı sıra, karpal tünel sendromunun topikal tedavisi için de avokado yağını kullanabilirsiniz.

Etkisini artırmak için, etkilenen bölgeye sıcak avokado yağı ile nazik bir şekilde masaj yapın. Avokado çekirdeğini de ellerinize ve eklemlerinize masaj yapmak için kullanabilirsiniz.

5. Karpal Tünel Ağrısı İçin Aloe Vera Jeli

Aloe vera, neredeyse her şeyin tedavisinde kullanılabilir. Bu jelatine benzeyen madde, aloe bitkisinin uzun ve kalın yapraklarından çıkarılır. Buna ek olarak, yanıkları, yaraları, enfeksiyonları, iltihabı ve her türlü cilt sorununu tedavi etmede oldukça etkilidir.

Aloe vera jelini tek olarak uygulayabileceğiniz gibi, yukarıda bahsettiğimiz arnika veya avokado yağı ile karıştırarak da uygulayabilirsiniz. Böylece malzemelerin etkisini artırmış olursunuz.

Aloe vera bitkisinden jeli kendiniz çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte bu jeli hazır olarak satın almak da mümkündür. Mümkün olan en doğal ürünü satın almaya özen gösterin.

6. Papatya Kompresi

Papatya kompresi, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tedavidir. Bu çiçek, iltihabı ve ağrıyı etkili bir biçimde azaltır. Papatya çayı hazırlayarak, bunu etkilenen bölgeye bir gazlı bez yardımıyla topikal olarak uygulayabilirsiniz. İsterseniz, papatya çayını aloe vera veya avokado yağı ile de karıştırabilirsiniz.

7. Karpal Tünel Ağrısını Azaltmak İçin Lahana Lapası

Son olarak ise, lahana kullanarak bu doğal tedaviyi evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Bu sebze, güçlü anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir ve eski zamanlardan beri ağrıyı ve iltihabı azaltmak için topikal olarak kullanılır.

Hazırlanışı ve kullanımı

  • Kaynayan suyun içerisinde lahana yapraklarını birkaç saniye ıslatın. İsterseniz lahana yapraklarını parçalayabilirsiniz.
  • Elinizde ve bileklerinizde etkilenen bölgeye lahana yapraklarını uygulayın.
  • Ardından, bileğinizi bir beze sararak fazla suyun emilmesini sağlayın.
  • Yarım saat bekleyin.
  • Ağrı ve iltihap tamamen ortadan kalkana kadar, bu yöntemi günde iki veya üç kez uygulayabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi, karpal tünel sendromunun semptomlarını azaltmanıza yardımcı olabilecek bir sürü doğal ve kolay tedavi yöntemi vardır. Ağrı veya rahatsızlık hissettiğinizde bu topikal tedavileri mutlaka deneyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sevy JO, Varacallo M. Carpal Tunnel Syndrome. [Updated 2019 Dec 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448179/
  • Baričić, M., Šantić, V., Legović, D., Jotanović, Z., Matejčić, N., & Barković, M. M. (2019). Carpal tunnel syndrome. Medicina Fluminensis. https://doi.org/10.21860/medflum2019_216313
  • Leung, D. (2014). Carpal Tunnel Syndrome. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00652-7
  • Damanhouri, Z. A. (2014). A Review on Therapeutic Potential of Piper nigrum L. (Black Pepper): The King of Spices. Medicinal & Aromatic Plants. https://doi.org/10.4172/2167-0412.1000161
  • Flores M, Saravia C, Vergara CE, Avila F, Valdés H, Ortiz-Viedma J. Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications. Molecules. 2019;24(11):2172. Published 2019 Jun 10. doi:10.3390/molecules24112172
  • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024–3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
  • Lauche, R., Gräf, N., Cramer, H., Al-Abtah, J., Dobos, G., & Saha, F. J. (2016). Efficacy of cabbage leaf wraps in the treatment of symptomatic osteoarthritis of the knee a randomized controlled trial. Clinical Journal of Pain. https://doi.org/10.1097/AJP.0000000000000352

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.