Kaslarınıza Kramp Girmesine Sebep Olabilecek 6 Durum

En yaygın olan sebebi aşırı efor ya da elektrolit eksikliği olsa da, eğer sık sık kramp giriyorsa bir doktora görünmelisiniz.
Kaslarınıza Kramp Girmesine Sebep Olabilecek 6 Durum

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kramplar bir ya da birden fazla kasın istemsiz olarak kasılmasından kaynaklanır. Orta dereceden yoğun dereceye kadar çeşitlenebilen kramplar genellikle birkaç dakika sürer. Siz de kaslarınıza kramp girmesi durumunu yaşıyor musunuz?

Temel özelliklerinden biri o anda kasın rahatlamasına engel olmaları ve bu sebeple kası sert ve sıkı hale getirmeleridir. Genel olarak alt bacak ya da kalça gibi vücudun aşağı kısımlarını etkiler fakat bazen de elleri, kolları ve vücudun diğer kısımlarını da etkiler.

Pek ciddi olmasalar da ve ara sıra ortaya çıksalar da bazen dikkat etmeye değer sorunlara işaret ederler. Bu yüzden, eğer kaslarınıza kramp sık sık giriyorsa aşağıdaki etmenlerden birinden kaynaklanıp kaynaklanmadığına dikkat etmelisiniz.

1. Kötü kan dolaşımı

diz arkası damarlar

Kan dolaşımına engel olan durumlar genellikle ağrılı kas kramplarına sebep olur. Gün boyunca kasların iyi çalışabilmeleri sağlıklı kan dolaşımına bağlıdır.

Eğer kan dolaşımı yeterince iyi değilse, kaslar gelen uyaranlara düzgün yanıt veremezler ve kasılmalar meydana gelir. Kramplarınızın kötü kan dolaşımından kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemeli ve eğer öyleyse uygun bir tedavi yöntemine başvurmalısınız.

2. Mineral eksikliği

Çoğu insana magnezyum eksikliğinden dolayı kramp girer. Fakat bu mineral tek ihtimal değildir. Aynı zamanda, dengesiz potasyum, kalsiyum ve sodyuma bağlı az elektrolit yoğunluğundan da kaynaklanabilir.

Bu maddeler terle atıldığı için yoğun fiziksel aktivitelerde bulunan kişilerde ve atletlerde oldukça yaygındır.

  • Krampın etkisini geçirmek için, özellikle egzersiz sorasında izotonik içecekler (sporcu içecekleri) tükenmek oldukça önemlidir.
  • Ayrıca, sebze ve meyve tüketerek mineral alımınızı yükseltmelisiniz.

3. Su kaybı

sıcaktan bunalmış kadın

Kramplar ya da kas spazmları sıcak iklimlerde ya da yaz aylarında daha fazla görülür. Fakat, bu kramplara sıcak hava sebep olur demek değildir. Terleme yoluyla sıvı kaybetme ve az sıvı tüketme bu sinir bozucu belirtilere sebep olur.

Su kaybı sinir uçlarını hassaslaştırır ve vücudun farklı kısımlarındaki kaslarda kasılmalara sebep olur.

  • Bunu önlemek için günde 6-8 bardak su tüketmenizi öneririz.
  • Çay ve sebze meyve suları içmek ya da karpuz gibi fazla su içeren meyveler tüketmek de oldukça önemlidir.

4. Fiziksel yük

Aşırı fiziksel aktivite gerektiren maraton, yoğun egzersizler ya da belirli meslekler bacaklarınıza kramp girmesine sebep olabilir. Kaslarınız yorulduğunda, kas hücreleriniz zarar görebilir ve bu aldıkları elektrik sinyallerinin yanlış yönlendirilmesine sebep olabilir.

  • Bunun ve diğer yaralanmaların olmasını engellemek için fiziksel kapasitenize uygun bir egzersiz planı yaptığınızdan emin olun.
  • Ek olarak, egzersizden önce ısınmayı, egzersizden sonra da kaslarınızı soğutmayı unutmayın.

5. Soğuk havalar

ayaklar ve patik

Vücudunuzun ısısı düştüğünde ya da birden sıcaktan soğuğa geçiş olduğunda kaslarınız gerilir. Bu tarz kramplar daha az görülür ve vücut ısınızı oldukça kolay bir şekilde sabit tutabilirsiniz.

6. Anatomik ve tıbbi sebepler

Kramplar o kadar yaygındır ki insanlar bunun anatomik ya da tıbbi sebeplerden kaynaklandığını düşünmezler. Fakat bir uzman tarafından aksi söylenmedikçe, göz ardı edilmemesi gereken bir ihtimaldir. Bunun nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Sinir hasarı
  • Bacakların, kalçanın ya da gövdenin yanlış hizalanması
  • Damar sıkışması
  • Diyabet, hipertroidi ya da kan şekeri düşüklüğü gibi metabolik rahatsızlıklar
  • Parkinson, motor nöron hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıklar ya da kas hastalıkları (miyopatiler)
  • Varis
  • Siroz
  • İlaçtan kaynaklı yan etkiler

Çoğumuza kramp girer ve çabuk geçtiği için bu kramplar tedavi gerektirmez. Fakat eğer özellikle akşamları tekrar ederlerse bir doktora görünmenizde fayda vardır. Kaslarınıza kramp girdiğinde ne yapacağınızı bilin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.