Kepek Tedavisi İçin 7 Ev Reçetesi
Kepek oldukça yaygındır ve çok rahatsız edici bir problem halini alabilir. Bununla birlikte, pek çok insan kepekli saç ile görünmek istemez. İyi haber şu ki, kepek kolaylıkla tedavi edilebilir bir sorundur. Bu yazıda, kepek tedavisi için evde kolaylıkla hazırlanabilen 7 reçeteyi sizinle paylaşacağız.
Kepek nedir?
Kepek kafa derisinde meydana gelen dermatolojik bir rahatsızlıktır. Bu durum, cildin kuruması ve genellikle kafa derisinin saça karışan küçük beyaz ölçekler halinde dökülmesiyle meydana gelir.
Küresel nüfusun yarısından fazlasının farklı şekillerde kepek probleminden muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Bu problem, hiçbir şekilde, ne vücut için zararlı bir durumu temsil eder ne de bir hastalık olarak sınıflandırılır.
Dökülen ölü deri hücreleri aşırı hale geldiğinde, kafa derisinde yüzeysel bir rahatsızlık ya da tahriş meydana gelebilir. Bu nedenle daha ciddi vakalarda bir dermatoloğa başvurmak gereklidir. Bununla birlikte, çoğu vaka ev yapımı reçeteler ile tedavi edilebilir.
Kepeğin nedeni nedir?
Cilt sürekli olarak büyür ve üst deri hücreleri dışarı atıldığında ölür; bu ölü hücreler, kafa derisi üzerinde pul pul halde dışa vurulur. Bu oluşumlar genellikle mikroskobik büyüklüktedir ya da görünmezler.
Kepek problemi ortaya çıktığı zaman ise normalden çok daha hızlı bir şekilde çoğalmaya başlarlar. Kepeğin nedeni, genellikle tüm kafa derilerinde bulunan bir mantar olan Malassezia furfur (MF)‘dur. Bu mantar çok hızlı büyüyerek kepeklenme ve kaşıntıya neden olur.
Kepek tedavisi için 7 basit yol
Nitekim kepek, farklı doğal reçetelerin uygulanmasıyla tedavi edilebilir. Bu nedenle yazının devamında, saçınızdaki kepeği azaltmanıza, kontrol altına almanıza ve hatta ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilecek 7 basit ev reçetesinden bahsedeceğiz.
Keşfedin: Kepek Sorunu İçin 5 Doğal Losyon
1. Kepek tedavisi için mor soğanlı smoothie
Mor soğan, yaygın bir şekildekurumaya yardımcı olan ve kepeğin yok edilmesini destekleyen bir bileşen olarak kabul edilmektedir. Mor soğanın çok güçlü bir gıda olması nedeniyle, uygulamak için yeterli zamana sahip olmanız gerekir.
Malzemeler
- 2 adet mor soğan
- Su ya da yağ (gerekli miktarda)
Hazırlanışı
- İlk önce, az miktarda su ya da yağı birkaç mor soğan ile karıştırın.
- Daha sonra karışımı doğrudan kafa derisine uygulayın ve birkaç saat bekletin.
- Belirtilen sürenin sonunda başınızı bol su ile durulayın.
2. Kepek tedavisi için aspirin ve sirke karışımı
Aspirin, kepek tedavisi söz konusu olduğunda yaygın olarak bilinen bir seçenek değildir; ancak içeriğinde bulunan kimyasal bileşenler nedeniyle, bu konuda en etkili olan reçeteler arasında yer alır.
Malzemeler
- 2 tablet aspirin
- Sirke (gerekli miktarda)
Hazırlanışı
- İlk önce aspirini bir harçla ezin. Toz haline getirdikten sonra sirke ile karıştırın.
- Bu karışım kafa derisine uygulanmalı ve kişi uygun gördüğü sürece etki etmesi için bırakılmalıdır. En iyi sonuç için, tüm gece boyunca bırakılması tavsiye edilir.
- Sirkeniz yoksa, aspirini şampuan ile seyreltebilirsiniz.
3. Karbonat ve limon suyu
Geleneksel bir temizlik ürünü olan sodyum bikarbonat, kepekle mücadele etmek için de kullanılabilir. Karbonatı birçok insan evinde mutfağı temizlemek ve kişisel hijyen için kullanır.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı karbonat (9 g)
- 1 misket limonunun suyu
Hazırlanışı
- İlk önce her iki malzemeyi karıştırın ve karışımı kafa derisi üzerinde basınç uygulayarak ovun.
- Birkaç dakika bekletin, sonra bol suyla durulayın.
- Karbonat pH seviyelerini düzenler ve kepeğe neden olan mantarı ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Güçlü etkisi nedeniyle, yağ salgılayan kepek tedavisinde kullanılır.
4. Haşlanmış kırmızı pancarın suyu ve nane
Her reçetenin kimyasal ya da güçlü olması gerekmez. Daha yumuşak bir seçeneği tercih eden bireyler pancar kökü ya da haşlanmış pancar kullanabilir.
Malzemeler
- Birkaç kırmızı pancar
- 2 bardak su (500 ml)
- 1 çorba kaşığı nane yaprağı (15 g)
Hazırlanışı
- Prosedür çok basittir: Pancarları kaynatın ve suyunu saklayın.
- İsterseniz bu suyun içine nane yaprağı da ekleyebilirsiniz.
- Ardından, kafa derisine pancar suyunu uygulayın ve nazikçe masaj yapın.
5. Kepek tedavisi için bira
Her ne kadar inanılmaz gelse de, bira kepeği ortadan kaldırabilir. Kuaförlük ve saç bakım teknikleri teknolojik olarak ilerlemeden önce, bira güzellik salonlarında yaygın olarak kullanılmaktaydı. Birada bulunan maya, kepek mantarını öldürebilir ve saça çokça parlaklık verebilir.
Uygulanışı
- Uygulaması çok basittir: Saçlarınızı sadece birayla yıkamalı ve tercihen gece boyunca, bileşenin etki etmesine izin vermelisiniz.
- Ertesi sabah, saçlarınızı bol ılık suyla birlikte yıkayın.
6. Yağ ile ezilmiş siyah avokado
Bu reçete, özellikle tropik bölgelerde avokado mevsiminde kullanılan geleneksel bir ilaçtır. Bu tarif, kepek için mükemmel bir panzehir olmanın yanı sıra, saçınıza parlaklık ve ışıltı verir, genel görünümünü iyileştirir.
Malzemeler
- 1 adet olgun avokado (Artık yenilemez halde veya siyah)
- Yağ (ihtiyaç duyduğunuz kadar)
Hazırlanışı
- Avokadoyu ezin, yağla karıştırın ve kafa derisine uygulayın.
- Saçınızda birkaç saat bırakırsanız daha etkili olur.
7. Bal ve yumurta karışımı
Bu tarif çok basit ve etkilidir ve her iki malzemeyi de mutfağınızda kesinlikle kolaylıkla bulabilirsiniz.
Malzemeler
- 2 yumurta
- 1 çorba kaşığı bal (25 g)
Hazırlanışı
- Küçük bir kavanoz içerisinde bal ve yumurtaları birleştirin ve karışım pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.
- Karışımı bir fırça yardımıyla kafa derisinin farklı bölümlerine uygulayın ve arzu ettiğiniz kadar bekletin.
- Son olarak, karışımı çıkarmak için saçınızı bol ılık su ile durulayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Park, H. K., Ha, M. H., Park, S. G., Kim, M. N., Kim, B. J., & Kim, W. (2012). Characterization of the fungal microbiota (mycobiome) in healthy and dandruff-afflicted human scalps. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0032847
- Ranganathan, S., & Mukhopadhyay, T. (2010). Dandruff: The most commercially exploited skin disease. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.62734
- Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. (2016). Journal of Clinical and Investigative Dermatology. https://doi.org/10.13188/2373-1044.1000019