Koltuk Altı Kokusunu Gidermenin Yolları

Koltuk Altı Kokusunu Gidermenin Yolları

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bilmeniz gereken ilk şey koltuk altı kokusunun her zaman hijyene bağlı olarak ortaya çıkmadığı, genellikle ter bezleri veya hormonlarla ilgili bir sorun olduğudur. Bu koku hem onu taşıyan kişi hem de çevresindeki kişiler için rahatsız edici olabilir.

Ne olursa olsun, bu durumu yavaş yavaş, doğal olarak ve gündelik yöntemlerle tedavi edebilirsiniz.  Teri azaltabilirsiniz veya daha önce kokuya neden olduklarının farkında olmadığınız alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Bu yüzden, bugün sizlere koltuk altı kokusunun verdiği rahatsızlıktan kaçınmak için birkaç öneri sunacağız.

Koltuk altlarınızı iyice yıkayın

Koltuk altlarını iyice yıkadıktan sonra terleme ve kokma devam etse de bu çözümü tekrarlamak fena fikir değil. Koltuk altlarınızı sabunla iyice köpürtmeye özen gösterin. Bazı sabunlar yoğun parfüm içerir, bu daha iyi kokmanızdan ziyade daha çok terlemenize sebep olabilir. Bu yüzden doğal sabunlar kullanın.

Hiçbir kalıntı kalmadığından emin olun

Koltuk altlarınızı arta kalan sabun veya bir önceki günden kalan deodoranttan arındırmak için iyice yıkamanız çok önemli çünkü kalıntılar mantar veya bakteri oluşumuna sebep olabilirler.

Koltuk altı kokusunu ortadan kaldırmayı garantileyen şu karışıma başvurabilirsiniz: Alkol ve sirkeyi karıştırın ve yıkandıktan sonra bir bezle koltuk altlarınıza uygulayın. Daha fazla etki etmesi için işlemi gece gerçekleştirin.

Karbonat kullanın

kabartma tozu

Karbonat vücut kokusuna karşı çok etkilidir. Koltuk altlarınızı koku yok olana kadar yıkayın ve bir pamuk aracılığıyla karbonatı uygulayın. Sizi rahatsız etmiyorsa koltuk altınızda bir süre bekletin.

Bir diğer yöntem ise şöyledir: Bir kaşık dolusu karbonat ile limon suyunu karıştırın ve duş aldıktan sonra koltuk altlarınıza uygulayın. Bu, kokuyu kontrol altına almak için kullanılan bir tekniktir.

Aşırı koku durumunda

Eğer aşırı koku sorunu yaşıyorsanız dağ kekiği veya biberiye karışımları hazırlayıp koltuk altlarınıza sürün. Bu çözüm, kişisel ilişkileri ve gündelik aktiviteleri etkileyebilecek hiperhidroz -aşırı terleme- için çok faydalıdır.

Aloe vera da aşırı terlemeyi kontrol altına alır. Bitkinin yapraklarının içinde bulunan jeli koltuk altınıza uygulayın, gece uygularsanız daha fazla etki eder.

Domates de aşırı terlemeyi gidermede yardımcı olur, koltuk altlarınıza mikserde karıştırdığınız domates ezmesini uygulayın ve birkaç dakika bekletin.

Giysilerinizi seçerken…

askıda renkli gömlekler ve pantolonlar

Bazı kumaşların, renklerin ve malzemelerin daha çok terlemeye ve ter kokusuna sebep olabileceğini biliyor muydunuz? Mesela, vücudunuz ter kokmaya meyilliyse, hava dolaşımını önleyen sıkı giysilerden uzak durmalısınız. Bunun yerine doğal kumaşları tercih edin.

Benzer şekilde renkler kokuyu etkileyebilir. Mesela siyah renk vücudu daha ince göstermesine rağmen terlemeye sebep olabilir.

Sağlıklı beslenin

Her ne kadar öyle düşünmeseniz de beslenme programınız da koltuk altı kokusuyla bağlantılıdır. Eğer fazla soğan, sarımsak, kahve ve alkol tüketiyor, kokuyu azaltan meyve ve sebzeler yemiyorsanız ter kokunuz daha yoğun olacaktır. Benzer durum sigara için de geçerlidir. Sigara, cildinize zarar verir ve kötü kokuya sebep olur.

Koltuk altı tüylerinizi alın

Koltuk altı tüyleri kokuya sebep olabilir. Alınmadıkları takdirde kokuya sebep olan mantar ve bakterilerin oluşumuna yol açabilirler.

Deodorant yerine ter önleyicileri tercih edin

Deodorantların vücut kokusunu bastırdığı doğrudur ama aşırı tere etki edemezler. Ter önleyiciler ise aşırı terlemeyi ve vücut kokusunu kontrol altına alır.

 

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.