Kötü Vücut Kokusuna Neden Olan Gıdalar

Kötü kokmak her zaman bir hijyen sorunu değildir. Bazen, tükettiğiniz gıdalarla ilgisi vardır. Bu makalede bunlardan bahsedeceğiz!
Kötü Vücut Kokusuna Neden Olan Gıdalar

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Bazı gıdaların vücutta kötü kokuya sebep olduğunu biliyor musunuz? Terimizle bir koku salarız. Bu belli başlı gıdaları tükettiğimiz zaman normalden fazla olur.

Çiğ sarımsak yiyip saatlerce kokmaktan bahsetmiyoruz. Burada dişinizi fırçalayıp naneli sakızlar çiğneseniz de gitmeyen bir kokudan bahsediyoruz. Bu yazıda, bunun neden böyle olduğunuz anlatmak istiyoruz.

Yediklerimiz kötü vücut kokusuna neden olur mu?

şaşkın kadın

Çoğu zaman, bunu anlayamayız. Günde iki kez duş almak ya da çoraplarımızı sık sık değiştirmek işe yaramaz. Deodorantlar ve parfümler de pek işe yaramaz. Diş macunu da… Saldığınız bu kötü koku gözeneklerinizden geliyor diyebiliriz.

Vücut kokusunu arttıran gıdalar vardır. Bunun nedeni, bu gıdaların terin asiditesini yükseltiyor olmasıdır. Bu korkunç koku, doğal bir kimyasal dengesizlikten kaynaklanır. Spor yaptığınızda ya da hareket ettiğinizde olur.

Birkaç yöntemle toksinler vücuttan atılır. Bunun en temel yolları dışkı, idrar, nefes ve terdir. Ancak bazı etkenler vücudunuzun daha güçlü, keskin bir koku salma olasılığını arttırır.

Bu durum özellikle de yeterli beslenmediğiniz de ya da aşırı asitli gıdalar tükettiğimizde olur. Çünkü vücut bu atıklardan kurtulmak için daha çok çalışmak zorun kalır.

Hangi gıdalar kötü vücut kokusuna neden olur?

Güzel kokmak için her şeyi denediniz, ama bir türlü bu kötü kokudan kurtulamıyorsunuz. Durumunuz böyle mi? Cevabınız evet ise, dün akşam yediğiniz yemeği suçlayabilirsiniz.

Temiz kıyafetler, Fransız parfümleri ya da ayakkabı pudrası size yardımcı olmayacak. Kötü vücut kokusunu arttırmaya neden olan gıdaları bilmek istiyor musunuz? Aşağıda sıralıyoruz:

Kırmızı et

çiğ et

Prag Charles Üniversitesi’nden bilim adamları ilginç bir araştırmayı tamamladı. Kırmızı et yiyen erkeklerden ve vejeteryanlardan ter örnekleri topladılar. Sonra, bir grup kadına bu örnekleri koklattılar. Kadınlar en kötü kokuların kırmızı et yemiş erkeklerden geldiğini belirtti.

Sarımsak

Bilindiği gibi sarımsak nefesin kötü kokmasına neden olur. Bazı insanlarda da kötü vücut kokusuna yol açar. Sarımsak ter yoluyla serbest bırakılan uçucu maddeler içerir. Bu maddeler kan ve akciğerler tarafından emilerek cildinizden ve nefesinizden kötü bir koku gelmesine sebep olur.

Trans yağ

patates kızartması

Trans yağ; kızartmalar ve abur cuburlar için kullanılır. Daha hamburgerinizi bitirmeden (Bir de içinde et var; et yüzünden neler olduğunu biliyorsunuz.) kötü bir koku yayılmaya başlar.

Cildiniz yağlanır. Sabit kalsanız da, hareket etseniz de değişmez. Bu tür yemeklerde kullanılan yağdan dolayı kötü bir koku salarsınız ve üstüne üstlük yanında kızarmış patates yediğiniz için kokuyu ikiye katlarsınız.

Köri

Köri; kimyon ve zerdeçal gibi aromatik baharatlardan oluşur ve yemeklere lezzet katmak için mükemmeldir. Ancak bu baharat da vücudunuzun kötü kokmasına neden olur. Mesela bir Hint yemeği yedikten sonra egzersiz yaptığınızda teriniz çok daha keskin kokar. Bu koku banyo yapsanız da üzerinizde kalabilir.

Alkol

alkol

Alkollü içecekler artıdan daha fazla eksi taşırlar. Sabah alkol alırsanız, kokacağınız kesindir. Terinizi atmak için yıkansanız da koku salarsınız. Alkol kandan geçer. Ardından, bu gözenekler ve nefes yoluyla “salınır”. Bu yüzden nefesiniz çok kötü kokacaktır.

Sosis

Bu durum et ve abur cuburlarla aynıdır. Eğer sosis ya da diğer şarküteri ürünlerini çok tüketiyorsanız, bu vücudunuzun kötü kokmasının nedeni olabilir. Sosisler sindirilirken, mide asidine ve gaza sebep olup kötü koku yaparlar.

Kuşkonmaz

koku yapan gıdalar

Lezzetli ve sağlıklı bir sebze olan kuşkonmazı yedikten sonra vücudunuz kötü kokmaz. Kokuyu idrarda fark edeceksiniz. İdrardaki bu güçlü koku, kuşkonmazda bulunan kimyasal maddeler; merkaptan ve kükürtten kaynaklanır.

Balık

Balık genellikle satın aldığımızdan pişirene kadar kokar. Yedikten sonra vücut kokunuzda artış oluyorsa.   kalıtsal ve metabolik bir hastalık olan trimethylaminuria hastası olabilirsiniz. Bu sorun balığın sindirim sırasında parçalanma sürecindeki gecikmeden kaynaklanır. Sonuç olarak, bu toksinden kurtulmak zor olur.

Lahana ve brokoli

brokoli

Lahana ve brokoli çok lezzetlidir. Binlerce tarifin içinde yer alırlar. Ama ne yazık ki bu iki sebze de kötü koku veren gıdalar ailesine dahildir. Bunun sebebi bu sebzelerin kükürt bakımından zengin olmasıdır.

Vücuttan gaz şeklinde ayrılan koku kokuşmuş yumurtaya benzer. Bu sebzeleri çok seviyorsanız, faydaları hala eksilerinden ağır basıyor. Brokoli ve lahana bol miktarda antioksidan ve besin maddesi taşır.

Kahve

Güne kahve içmeden başlayamayan insanlardan biri misiniz? Ya da gün içerisinde, işte veya evde birkaç bardaktan fazla kahve içiyor musunuz? İşte bu, kötü vücut kokunuzun nedeni olabilir. Banyo yapsanız da giysilerinizi değiştirseniz de bu koku gitmez. Kafein ter bezlerini uyarır ve terlemeyi arttırır.

Soğan

Soğan yemeklere farklı bir dokunuş katar. Ayrıca en az sarımsak kadar mutfakların vazgeçilmezidir. Yine de, kötü cilt ve nefes kokunuzun nedeni olabilir. Özellikle de çiğ soğan yiyorsanız… Soğandaki yağlar kan yoluyla emilir ve akciğerler tarafından salınır. Sonra nefes aracılığıyla vücuttan atılır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Havlicek J., Lenochova P., The effect of meat consumption on body odor attractiveness. Chemical Senses, 2006.
  • Mirondo R, Barringer S. Deodorization of Garlic Breath by Foods, and the Role of Polyphenol Oxidase and Phenolic Compounds. J Food Sci. 2016 Oct;81(10):C2425-C2430. doi: 10.1111/1750-3841.13439. Epub 2016 Sep 20. PMID: 27649517.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.