Küflü Yatak Nasıl Temizlenir

Uyku alanı genellikle neme ve çeşitli insan salgılarına maruz kalır. Küf tespit edilirse derhal çıkarılmalıdır.
Küflü Yatak Nasıl Temizlenir

Tarafından yazılmıştır Jonatan Menguez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yatak, evin farklı leke türlerine en çok maruz kalan unsurlarından biridir. Bazıları insan temasından, diğerleri nemden ve kullanımdan kaynaklanır. Aynı zamanda sürekli cilde temas halinde olduğu için temiz tutulması gereken bir nesnedir. Küflü bir yatağı temizlemek mümkündür.

Bu leke türü, ortamdaki yüksek ve sürekli nem seviyesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Ancak terleme, kanla temas ve diğer insan salgıları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Küflü bir yatağı temizlemek sağlık için çok önemlidir çünkü uyuduğunuz ve saatlerce vakit geçirdiğiniz yerdir.

Küf nedir ve neden bir şilte üzerinde görünür?

Bir yatağın dezavantajı, boyutu nedeniyle çamaşır makinesine konamamasıdır. Hijyen yöntemleri bu nedenle önlemeye dayalı olmalıdır. Bununla birlikte, nem birikimi küf veya diğer lekelerin ortaya çıkmasına neden olduysa, bir yatağı temizlemek için farklı teknikler vardır.

Beyaz sirke, kabartma tozu ve sabun bu amaç için bazı etkili unsurlardır. Ancak bunların her biri farklı bir şekilde uygulanmalıdır.

Küf, karanlık ve nemli ortamlarda olduğu kadar dış mekanlarda da bulunan bir mantardır. Birçok çeşidi vardır; bazıları insanlara diğerlerinden daha zararlı olabilecek özelliklere sahiptir. Örneğin, alerjenik ve patojenik küflerin ev ürünleri ile ortadan kaldırılması daha kolaydır. Bu arada, toksik olanlar daha büyük bir tehdidi temsil eder ve bir uzman tarafından tedavi edilmelidir.

Küflü bir yatağı temizlemenin 4 yöntemi

Dikkatsizlik veya aşırı nem nedeniyle küf oluşumu önlenemiyorsa, aşağıdaki tekniklerle yatağı temizlemek ve dezenfekte etmek mümkündür.

1. Sabun ve su

Bu lekeler tespit edildikten sonra onları çıkarmanın en basit çözümü doğal sabun ve sudan geçirmektir. Bu bileşenler kumaşların bozulmasını önler ve genellikle gıda veya kozmetikten kaynaklananlar gibi temel kirlerde etkilidir.

Ancak daha karmaşık lekeler için başka yöntemlerin uygulanması tavsiye edilir. Ayrıca, yatağın su ile ıslatılması durumunda, nemin birikmediğini dikkate almak önemlidir, çünkü bu aslında ters etkiye neden olabilir.

lekeli bir yatakta yatan çocuk
Vücut neminden kaynaklanan lekeler orta vadede küf oluşumuna neden olabilir.

2. Küflü bir yatağı beyaz sirke ile temizleyin

Sirke uygulamanın en önemli avantajlarından biri, küf lekeleriyle mücadele etmenin yanı sıra onların yaydıkları kokuyu da azaltmasıdır. Bu, nemden kaynaklanan başka bir sorundur ve ortadan kaldırılması zordur. Öte yandan kabartma tozu, yüzeyi dezenfekte ederken kokuyu nötralize etmeye yardımcı olur.

3. Nemi tedavi edin

Kalıcı olarak nemli bir ortama maruz kalan bir şilte, küf, toz akarları ve mikroorganizmaların görünümünü kolaylaştırır. Bunlar insan vücudu ile temas ettiğinde özellikle solunum bölgesinde ciddi sağlık riskleri taşır.

Yatağın havalandırılması ve bir süre güneşte çıkarılması nem birikmesini önlemek için etkili bir seçenektir. Değiştirmeden önce, polen ve küfü çıkarmak için vakumlamak da önemlidir.

4. İzopropil alkol

Küflü bir yatağı temizlemenin en yaygın ve etkili yöntemlerinden biri, bir bezi su ve izopropil alkol çözeltisine batırmaktır. Yaklaşık ölçü her bileşenin %50’sidir ve bez temiz olmalıdır.

Yatağın etkilenen bölgesine dairesel hareketlerle sürün. Bittiğinde tekrar silin, ancak sadece suyla nemlendirin.

Diğer bazı hususlar

Yatakta bu mantarın varlığının tespit edilmesi durumunda derhal ortadan kaldırılması için gerekli tedbirlerin alınması önemlidir. Genel olarak, ıslattıktan 48 saat sonra bile etkili bir şekilde temizlemek ve dezenfekte etmek mümkündür.

Yatak çarşafları mantarla temas etmişse çıkarılmalı ve çamaşır makinesine yerleştirilmelidir. Sıcak su ile bir yıkama formatı uygulamak ve biraz çamaşır suyu veya çam yağı bazlı dezenfektan eklemek gereklidir.

Bunu da okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz: Buzdolabını Temizlemek için Çevre Dostu Yöntemler

Küflü bir yatak nasıl önlenir

Yataktaki küf lekeleriyle mücadele etmenin en iyi yollarından biri onları önlemektir. Bunu yapmak için farklı yönleri dikkate almalısınız. En önemlisi, yatak odaları için tipik olan toz birikimidir.

Yüzeydeki parçacıkların çoğunu emebileceğinden, şiltenin tozunu elektrikli süpürge ile almak mümkündür. Vakumlama ve havalandırma yöntemleri uygulanacaksa gerekli koruma ile yapılmalıdır. Yani, elleriniz için eldivenlere, gözleriniz için gözlüklere ve bir yüz maskesine ihtiyacınız olacak.

Öte yandan ortamdaki nemi azaltmak küf lekelerini önlemeye yardımcı olur. Nem gidericiler gibi maddeler havada bulunan 1 litreye kadar suyu gidermede etkilidir. Ayrıca kullanılmadığında yatak örtülerinin yerleştirilmesi, dış etkenlere karşı ekstra bir koruma katmanı sağlar.

Diğer günlük teknikler, şilteyi zaman zaman çevirmeyi önerir, çünkü alt taraf temas etmez ve tabana bastırılır. Bu, zamanla küf ve nemli lekelere ve ayrıca kokulara yol açar.

Küflü bir yatak
Bir odanın düzenli olarak tozunu almak küflenmeyi önlemeye yardımcı olur.

Küflü bir yatağı temizlerken kaçınılması gereken ürünler

Bazı ticari ürünler yatak kumaşlarına zararlıdır. Şilte yüzeyinde aşağıdaki bileşenlerin kullanılmaması önemlidir:

  • Çamaşır suyu: Bu, yatağa ciddi şekilde zarar verebilir, solmasına ve geri dönüşü olmayan lekelere neden olabilir.
  • Aşırı su: Su kullanımı hassas olmalıdır. Anında kurutma yöntemlerini uygulayın; aksi takdirde nem oluşumunu ve küf ve mantar görünümünü destekler.
  • Oksijenli su: Kumaşları etkilemesi ve leke yapması mümkündür.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Ayrıca şunu da okumak isteyebilirsiniz: Beauty Blender veya Makyaj Süngeri Zarar Vermeden Nasıl Temizlenir

Hijyeni teşvik edin

Hijyen yöntemlerine en fazla iki haftada bir çarşaf ve tüm yatak takımlarının değiştirilmesi eşlik etmelidir. Bu önemsiz gibi görünse de, yorgan ve yastıklar da dahil olmak üzere yatak takımlarını silkelemek, kir birikmesini önlemek için önemlidir.

Diğer bir gerekli strateji, yatağın durduğu platformu kontrol etmektir. Bazen ahşap tabanlar küften etkilenebilir ve oradan kumaşlara taşınabilir. Kullanılmayan bir yatak kaldırılacaksa, nem oranı düşük bir yerde saklanmasına dikkat edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Encalada Paredes, María Estela,  Detección de hongos en la cama avícola, causantes de micosis en los pollos de ceba. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria [Internet]. 2011;12(6):1-21. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63622160003
  • Arias, Luis Alejandro, Tautiva, Luz Andrea, Piedrahíta, Wilson, Chaves, Bernardo,  Evaluación de tres métodos de control del Moho blanco (Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary) en lechuga (Lactuca sativa L.). Agronomía Colombiana [Internet]. 2007;25(1):131-141. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180316240015
  • Robledo, Gerardo, Urcelay, Carlos, Heredia, Federico, Morera, Guillermo, Cagnolo, Luciano,  Interacciones entre hongos de la madera (Agaricomycete) y árboles nativos y exóticos de un ecosistema urbano (Córdoba, Argentina). Bosque [Internet]. 2014;35(3):391-398. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=173133052013
  • Marmolejo, José G., Méndez Cortes, Heriberto,  Diversidad de hongos causantes de pudrición de la madera en cinco especies de pinos en Nuevo León, México. Revista Mexicana de Micología [Internet]. 2007; (25):51-57. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88302510

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.