Lekeli Dişlerin Nedenleri

Lekeli dişler sağlık ve kozmetik bir endişe kaynağıdır. Kimse başkalarının kolayca görebileceği görünür diş lekelerine sahip olmaktan hoşlanmaz! Bu yazıda, lekeli dişlerin en yaygın nedenlerini ve bunları önlemenize yardımcı olmak için anlatacağız.
Lekeli Dişlerin Nedenleri

Son Güncelleme: 24 Haziran, 2021

Diş hekimleri, lekeli dişlerin nasıl tedavi edileceğini ve nasıl önleneceğini keşfetmek için, lekeli dişlerin görünümünü ve morfolojisini inceler. Hastalar için diş lekeleri kozmetik bir endişe kaynağıdır. Dişlerinizi mat gösteren renklenmelerden gülümsemeniz ve konuşmanız etkilenmemelidir.

Bu yaygın sorunun olası nedenlerinden bazılarına bir göz atalım.

Lekeli diş türleri

İlk olarak, temelde iki tür diş lekesi olduğunu bilmek önemlidir:

1. Dışsal

Bu renklenmeler bir dişin en dış katmanlarını etkiler. Genellikle farklı içeceklerden veya yiyeceklerden gelen pigmentli kalıntılardan kaynaklanırlar. Şarap, kahve ve soya sosu bunlara neden olabilir.

Sigara içenlerde ayrıca tütüne bağlı dış diş lekeleri olur. Ancak, bu faktörlere maruz kalmadan da dişlerin yaşlanması ve aşınmasına bağlı olarak da ortaya çıkabilirler.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Diş Beyazlatma Prosedürleri – Tanımı ve Türleri

2. İçsel

Bu diş lekeleri dişlerin iç tabakasını etkiler. Travma veya doğum kusuru bunlara neden olabilir.

Bazen hamile bir kadın hamilelik sırasında tetrasiklin gibi belirli bir ilacı aldığında ortaya çıkabilir. Lekeli dişlere neden olan özel bir durum, aşırı florür alımından kaynaklanan florozdur.

Dışsal diş lekeler penetrasyon nedeniyle içsel hale gelebilir. En dış tabaka olan mine üzerindeki diş lekesi, dişin iç kısmından dentine nüfuz edebilir.

Lekeli dişlerin nedenleri

Aşağıda, genel popülasyonda lekeli dişlerin en yaygın nedenlerini size anlatacağız. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Yaşlanma. Yıllar geçtikçe diş minesi koyulaşır. Aşınma ve yıpranma, diş minesini inceltir ve farklı bir renge sahip olan iç katmanları ortaya çıkarır.
  • Beslenme. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bazı içecekler ve yiyecekler dişleri lekeleyebilir. Kahve yoğun diş lekelerinden biridir. Kırmızı şarap, havuç, narenciye ve sirke diş minesini aşındırır ve dişleri lekeleyebilir.
  • Tütün. Nikotin dişleri kahverengiye boyar.
  • Doğal renk. Tüm insanların dişleri aynı renk değildir. Doğumdan itibaren farklı gölge renkleri lekelenmeyi daha belirgin hale getirebilir.
  • İlaçlar. Difenhidramin ve klorheksidin gibi bazı ilaçlar diş renk değişikliği ile ilişkilidir. Ancak, bu yalnızca uzun süre kullanıldıklarında gerçekleşir. Tetrasiklin de dahil olmak üzere diğer ilaçlar çocuklukta diş oluşumunu bozar.
  • Florozis. Bir kişi önerilenden daha fazla florür tükettiğinde, vücutta, özellikle dişlerde birikir. Dişlerdeki florür leke üretir.
  • Travma. Esas olarak dişleri hala gelişmekte olan çocuklarda, bir travma büyüme sürecini değiştirerek leke oluşturabilir.
  • Kötü hijyen. Fırçalama eksikliği veya kötü fırçalama tekniği lekeli dişlere neden olabilir.
gülümseyen ağızda dişler
Birçok faktör diş lekelenmesine neden olabilir. Bazı yiyecekler, ilaçlar ve travma yaygın nedenlerdir.

Diş lekelerinin renkleri

Tüm diş lekeleri aynı değildir. Onları oluşturan nedene bağlı olarak farklı renklerde olabilirler. Renk, lekeli dişlerin tedavisinde diş hekimi için önemlidir, çünkü teşhise rehberlik edebilir.

Örneğin beyaz noktalar florozise işaret eder. Bakteri plağı oluşumunun neden olduğu lekeler de beyazdır ve ağız hijyeni ne kadar kötüyse o kadar belirgindir.

Kahverengi lekeler genellikle yiyecek veya içecekten kaynaklanır. Tütün de dişlerde kahverengimsi renklenmeye neden olur. Yiyecek artıklarının birikmesi sarı lekelere neden olur.

Dişlerdeki sarılık, hijyen eksikliği nedeniyle gelişmek için iyi bir yer bulan mikroorganizmalar nedeniyle oluşan bakteri plağını ortaya çıkarır.

Yeşil lekeler erken yaşlarda daha sık görülür. Sarı lekeler gibi, zayıf fırçalama ile bağlantılıdırlar. Bu lekenin arkasındaki yeşil pigmente fenazin denir ve bunun nedeni belirli bakteri ve mantarlardır.

Son olarak, dişlerdeki siyah noktalar, yüksek miktarda demir tüketiminden veya klorheksidin gibi ilaçlardan kaynaklanır. Siyah noktalar periodontitisin bir belirtisidir.

diş hekiminde hasta
Dişlerdeki lekelerin rengi, uzmanı belirli teşhislere doğru yönlendirebileceği için diş hekimliğinde önemli bir işarettir.

Dişlerin lekelenmesini önlemek

Dişlerinizde leke oluşmasını önlemek için genel yönergeleri uygulayabilirsiniz. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Diş hijyeninizi iyileştirin. Dişlerinizi doğru ve sık fırçalamak, dişlerinizi korumanın ana yoludur.
  • Dişçiyi ziyaret edin. Dişlerinizi kontrol ettirmek ve uygun öneriler almak için düzenli olarak diş hekimine gitmelisiniz.
  • Kahve veya kola gibi içeceklerin tüketimini azaltın.
  • Sigaradan kaçının veya sigarayı bırakın.

Dişlerinizde herhangi bir leke fark ettiniz mi?

Eğer öyleyse, neler olabileceğini keşfetmek için bir diş hekiminden randevu alın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ramírez, Paula, et al. “Prevalencia de manchas blancas antes y después del tratamiento de ortodoncia.” CES Odontología 27.2 (2014): 61-67.
  • Morán, Vera, and Dick Bryan. Estudio comparativo de los agentes blanqueadores en dientes con discromía. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
  • Viñuela, Alicia Celemín. “ESTUDIO COMPARATIVO DEL COLOR DENTAL SEGÚN EDAD, GÉNERO Y TIPO DE DIENTE.” (2016).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.