Yaz Mevsiminde Dişlerinize İyi Bakmanız İçin İpuçları

Yaz aylarında diş hassasiyeti sorunu ile karşılaşma ihtimaliniz daha yüksektir. Bunun yanı sıra açık hava etkinlikleri de ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Yaz Mevsiminde Dişlerinize İyi Bakmanız İçin İpuçları

Tarafından yazılmıştır Ana María Fuentes Turrión

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yaz mevsiminde de dişlerinize iyi bakmanız için bazı ipuçları öğrenmek ister misiniz?

Yaz aylarında evden daha çok çıkarız, tatile gideriz, dışarıda yemek ve dondurma yeriz. Gazlı içecekler tüketebiliriz, daha fazla tatlı yiyebiliriz vs. Peki, tüm bunların üstüne ağız hijyenimize dikkat etmezsek ne olur?

Genellikle, dişlerimizi günde bir kereden fazla fırçalamayı veya diş ipi kullanmayı unuturuz. Neyse ki, şimdi size yaz aylarında dişlerinize iyi bakmanız için birkaç önemli ipucu vereceğiz. Bu ipuçlarına başvurmayı unutmayın!

Diş hassasiyeti

Yaz aylarında en sık görülen durum diş hassasiyetidir. Bunun nedeni tükettiğimiz soğuk ve tatlı yiyecek miktarının artmasıdır. Diş hassasiyeti, soğuk, diş pulpası ile temas ettiğinde ortaya çıkan bir histir.

“Sensibilidad Dentaria” başlıklı tıbbi makaleye göre pek çok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Diş etlerinin içe çökmesi nedeniyle dişin kökünün hassasiyet yaratan maddelere maruz kalması
  • Periodontal hastalık
  • Diş minesini aşındıran asitli yiyecekler
  • Diş kemiğinin hassasiyet yaratan maddelere maruz kalması
  • Diş minesinin aşınması
  • Diş minesini aşındıracak şekilde agresif fırçalama
  • Bruksizm (diş gıcırdatma)
dondurma yiyen kadın
Yaz aylarında yediğimiz soğuk yiyecekler, diş hassasiyeti gibi sorunlara yol açabilir.

Uyaran, diş etlerinin dibine nasıl ulaşır?

Dentin, mikrotübüler bir yapıdan oluşur. Mikrotübüller, uyaranın dentinden diş pulpasına kolayca gitmesini sağlayan bir şekilde düzenlenirler. Dentin, doğal olarak ince bir tabaka tarafından korunur. Diş kronuysa diş minesi, diş köküyse siman koruma görevini gerçekleştirir.

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden birine maruz kalarak, uyaran, dentindeki mikrotübüllerden geçer ve sinirlerin bilgi aldığı ve bu bilginin ağrı sinyalleri şeklinde gönderildiği pulpaya ulaşır.

Tanı

‘The Journal of Dentistry’ (Diş Hekimliği Dergisi), bu durumda, ağrının her zaman tatlı, soğuk, asidik veya sıcak yiyecek ve içeceklerden gelen uyaran nedeniyle ortaya çıktığını söylüyor. Ayrıca soğuk havayı solurken veya dişleri fırçalarken de ağrı oluşabilir. Kısa süreli yoğun bir ağrıdır.

Ağrı ısrarla devam ediyorsa kesin bir tanı almak için bir diş hekiminin yardımına başvurmak en iyisidir.

Tedavi seçenekleri

Kötü beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek ve dişleri doğru bir şekilde fırçalamayı öğrenmek iki temel noktadır. Ayrıca durumun profesyonel bir şekilde tedavi edilmesi için çok çeşitli farmasötik ürünler mevcuttur. Diş macunları, jeller veya iyileştirici gargaralar bu ürünlerden bazılarıdır.

Bu ürünler her zaman diş hekimi tarafından tavsiye edilmiş olmalıdır.

Yaz aylarında dişlerinize iyi bakmanız için ipuçları

dişlerini fırçalayan kadın
Günde birden çok kez dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak çok önemlidir.
  • Dehidrasyondan kaçınmak için bol su için. Bu, dişlerinizi korumak ve diş etlerinizin ve dudaklarınızın kurumasını önlemek için yeterli miktarda tükürük üretmenizi sağlayacaktır.
  • Öncelikli olarak sebze, meyve ve balıktan oluşan dengeli bir beslenme programıyla beslenin.
    Gazoz ve gazlı içecek tüketiminizi sınırlamaya çalışın. Çünkü bu içecekler asidiktirler ve çok miktarda şeker içerirler. Bu nedenle dişlerinize zarar verebilirler.
  • Açık hava etkinliklerindeyken veya spor yaparken kazalardan kaçınmaya dikkat edin. Gerekirse mutlaka bir ağız koruyucusu kullanın. Diş travması olması durumunda hemen bir diş hekimine gidin.
  • Ağız hijyeninizin her zaman iyi olmasına dikkat edin. Tatildeyken bile her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız önemlidir. Aynı şekilde ağız gargarası ve diş ipi kullanmanız da önemlidir. Dişlerinizi fırçalamak için günün en önemli zamanının yatmadan hemen önce olduğunu unutmayın. Her fırçalamanızda dişlerinizi yaklaşık 2 dakika boyunca fırçalamalısınız.
  • Klorine dikkat edin. Yüzme havuzlarında suda bulunan klorin, ağzın pH dengesini değiştirebilir ve diş minesinin mineral kaybına uğramasına neden olabilir. Böyle bir etkiyi önlemek için en iyi çözüm, bir diş hekimi tarafından önerilen florürlü bir diş macunu ve gargara kullanmaktır.

Yaz mevsiminde de dişlerinize iyi bakın

Yaz aylarında dişlerinize iyi bakmak için ağız hijyeni alışkanlıklarınıza ve diş hassasiyetine neden olabilecek tüm faktörlere dikkat etmelisiniz.

Ayrıca beslenme alışkanlıklarınızın iyi olmasına özen gösterin ve sakatlanmanıza yol açabilecek aktivitelere katılırken önleyici tedbirler alın. Son olarak elbette herhangi bir rahatsızlığınız veya sorunuz varsa güvenilir bir diş hekiminden randevu alın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pashley DH. How can sensitive dentine become hypersensitive and can it be reversed?. J Dent. 2013;41 Suppl 4(0 4):S49–S55. doi:10.1016/S0300-5712(13)70006-X
  • Cunha-Cruz J, Wataha JC, Heaton LJ, et al. The prevalence of dentin hypersensitivity in general dental practices in the northwest United States. J Am Dent Assoc. 2013;144(3):288–296. doi:10.14219/jada.archive.2013.0116
  • Goldberg M, Kulkarni AB, Young M, Boskey A. Dentin: structure, composition and mineralization. Front Biosci (Elite Ed). 2011;3:711–735. Published 2011 Jan 1.
  • Mishra MB, Mishra S. Sugar-Sweetened Beverages: General and Oral Health Hazards in Children and Adolescents. Int J Clin Pediatr Dent. 2011;4(2):119–123. doi:10.5005/jp-journals-10005-1094
  • Tortolini P. Sensibilidad dentaria. http://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v19n5/original3.pdf
  • Front Biosci (Elite Ed). Author manuscript; available in PMC 2012 May 27.
    Published in final edited form as: Front Biosci (Elite Ed). 2011 Jan 1; 3: 711–735. Published online 2011 Jan 1. Dentin: Structure, Composition and Mineralization. http://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v19n5/original3.pdf
  • Journal of Dentistry. 2013 Sep; 14(3): 136–145. Dentin Hypersensitivity: Etiology, Diagnosis and Treatment; A Literature Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927677/
  • Int J Clin Pediatr Dent. 2011 May-Aug; 4(2): 119–123. Published online 2010 Apr 15. Sugar-Sweetened Beverages: General and Oral Health Hazards in Children and Adolescents. doi: 10.5005/jp-journals-10005-1094

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.