Havuzda Yüzme Nasıl Öğrenilir?

Yüzmenin sağlık açısından pek çok faydası vardır ve yapabileceğiniz en iyi egzersizlerden biridir. Ayrıca vücudun tüm bölgelerini çalıştıran oldukça eksiksiz bir egzersiz çeşididir. Bu yüzden yüzmeyi öğrenmek için zaman ayırmanız sizin için çok iyi olabilir. 
Havuzda Yüzme Nasıl Öğrenilir?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Havuzda yüzme öğrenirken kendinizi denizde hissedeceğinizden daha çok güvende hissedersiniz. Denizde oluşabilecek dalgalar ve kıyıda oluşabilecek olası akıntılar büyük korku duymanıza neden olabilir. Bu da yüzmeyi öğrenmenize yardımcı olmayacaktır.

Havuz öncelikle sığ yerleri kullanabileceğiniz güvenli bir alandır. Tutunabileceğiniz merdivenler ve tırabzanlar sayesinde hiçbir şekilde boğulmayacağınızı da içten içe biliyor olacaksınız.

Peki, havuzda yüzme öğrenmeye nasıl başlamalısınız?

Size, bir başlangıç yapmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğiz.

Ayakta durabileceğiniz bir yer belirleyin

Havuzda yüzme öğrenmek için suyun çok yüksek seviyede olmadığı ve ayakta durabildiğiniz bir alan belirlemelisiniz. Eğer su göğsünüzden daha yüksek seviyede olursa önceleri yoğun bir endişe hissetmenize neden olabilir.

Önemli olan sakin ve rahat hissetmenizdir. Aksi takdirde yüzme öğrenmek imkansız olacaktır. Gelin, yüzmeyi öğrenmeye başlamak için izlemeniz gereken belli başlı adımlara bir göz atalım:

  • Önce ayaklar: Bir merdivene veya havuzun tırabzanlarına tutunarak vücudunuzun suyun yüzünde kalmasını sağlayın ve ayaklarınızı oynatın. Bu size batmamanız için gereken güveni verecektir. Farklı yüzme darbelerine karşılık gelen farklı ayak hareketlerini deneyebilirsiniz.
  • Yüzmeyi deneyin: Ayaklarınızın hareketini kontrol altına aldığınızda önce kurbağa tipi yüzme olarak bilinen yüzme darbeleriyle pratik yapmalısınız. Kollarınız vücudunuzun önündeyken bacaklarınız eğilip düzleşecek.

Kendi başınıza yüzmeye başlamadan önce bir yere tutunarak suyun yüzeyinde kalın veya siz kollarınızı hareket ettirirken birinin sizi düz tutmasına izin verin. Bu, kendinize olan güveninizi kazanmanıza yardımcı olacaktır.

yüzmek

Yüzme öğrenirken nefes alıp vermenize dikkat edin

Havuzma yüzmeyi öğrenmek için yalnızca fiziksel koordinasyon sağlamak yeterli değildir. Ayrıca nefes alıp vermenize de dikkat etmelisiniz. Nefes alıp verme şekliniz suyun içinde kalma süreniz açısından belirleyici olacaktır.

Önce hafif hızlı nefes alıp vermeniz ve hızlı bir şekilde kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir. Bu aşamada bazı insanların nasıl olup da suda çok fazla vakit geçirdiklerini merak edebilirsiniz.

Her stilin kendine özel bir nefes alıp verme tekniği vardır. Başınızın suyun altında olduğu yüzme stilinde bir nefes alıp verme ritminiz olmalı. Başınız suyun dışındayken bol miktarda havayı içinize çekeceksiniz. Önceleri yeterince hava soluyamamak normaldir.

Yüzmeyi öğrenmek akciğerlerinizin kapasitesini genişletir. Bu yüzden yeterince pratik yapmış bir hale gelinceye kadar, suyun dışındayken yeterli havayı içinize çekmediğinizi veya suyun altındayken boğulacak gibi olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bir şey olmayacak. Denemeye devam edin.

Zorluk seviyesini artırın

Suda kendinizi daha güvende hissetmeye ve kurbağa darbelerini kendinizi çok fazla yormadan doğru bir şekilde yapabilmeye başladıkça, zorluk seviyesini artırabilirsiniz. İşte bunu yapabilmenizi sağlayacak bazı fikirler:

  • Suyun daha derin olduğu yerlere gitmeye çalışın: Hala ayakta durabileceğiniz bir yer olsa da havuz suyunun daha derin olduğu yerlere yaklaşın. Bu kendinize olan güveninizi test etmenizi sağlayacak. Sonunda boğulma korkusu yaşamadan, ayaklarınızın havuzun dibine değmediği yerlerde de yüzebilmeye başlayacaksınız.
  • Farklı yüzme darbeleri deneyin: Temel yüzme darbelerinde ustalaştıktan sonra sadece ona bağımlı kalmayın. Kelebek ve kulaçlama gibi daha pek çok farklı yüzme stilini öğrenebilirsiniz. Zorluk seviyesini artırmak yüzme becerinizi ve yeteneğinizi geliştirecektir.

Yüzmenin sağlığa pek çok faydası vardır ve yapmayı tercih edebileceğiniz en iyi egzersizlerden biridir. Ayrıca vücudunuzun her tarafını çalıştıran en eksiksiz egzersiz şeklidir. Bu nedenle yüzmeyi öğrenmek için zaman ayırmak sizin için iyi olabilir.

Hala yüzmeyi bilmiyor musunuz? Denediniz ama erkenden vazgeçmeyi mi seçtiniz?

Cesaretinizi kaybetmeyin. Zamanla yüzmede ustalaşmayı başaracaksınız. Yüzmek denizde veya havuzda keyifle yapabileceğiniz eksiksiz bir antrenman çeşididir. Aynı anda hem egzersiz yapıp hem eğlenmekten daha iyi ne olabilir?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Soler, J. M. (1952). Natación. Natación. Publicado Mensualmente Por El Club Natación de Barcelona. https://doi.org/10.1016/S0304-405X(99)00053-7

  • Maglione, J. (2008). Manual natación para todos – natación para la vida. FEDERACION INTERNACIONAL DE NATACION.

  • Santos Pereira, J., Silva, J. E. da, Martin Dantas, E. H., Natali, A. J., & Vale, R. G. de S. (2006). Efectos crónicos de un programa regular de natación. Sobre la tensión arterial de adultos hipertensos. RICYDE: Revista Internacional de Ciencias Del Deporte = International Journal of Sport Science. https://doi.org/10.5232/ricyde2006.00402


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.