Kendinizi Eleştiriden Nasıl Korursunuz?

Eleştiriyi kendinize güvenli bir şekilde kabul ettiğinizde ve kendinizi savunma moduna geçmediğinizde, alınmazsınız ve ayrıca daha iyi bir psikolojik denge bulursunuz.
Kendinizi Eleştiriden Nasıl Korursunuz?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

“Bugün iyi bir iş çıkarmadın”, “Senin yerinde olsaydım bu kararı vermezdim.” Bütün gün eleştirilere maruz kalırız. Peki siz için kendinizi eleştiriden nasıl korursunuz?

Kendine güvenme özelliği, pek çok insanda gelişmiş değildir. Ancak, kendimizi savunmamıza izin veren ve bize saygı ile nasıl karşılık vereceğimizi öğreten şey budur.

Savunmaya geçmek yerine sorular sorun

kavga eden adam

Birisi bizi eleştirdiğinde, ilk tepkimiz savunmacı olmaktır. Eleştiriyi bir saldırı olarak algılarız. Bizi acıtır ve saldırıya uğradığımızı hissettirir. Bu yüzden böyle tepki gösteririz.

Ancak, savunmacı olduğumuz zaman, karşı saldırıya geçmek isteriz. Biz de eleştiriyi geri göndeririz ve o kişileri kendi silahları ile vurmaya çalışırız.

Kendinize güvenli bir şekilde eleştiriden kendinizi nasıl koruyacağınızı öğrenmek istiyorsanız, gitmek istediğiniz yol aslında bu olmayacaktır. Karşı saldırı aslında bizi onların seviyesine indirir.

Böylece kendinizi eleştiriye karşı savunma dürtüsünü hissettiğinizde, durun, nefes alın ve bir soru sorun.Soru, eleştiriyi yapan kişinin beklemediği bir şeydir.

Örneğin, birisi size “Aa bugün ne giymişsin?” derse, kendinizi haklı göstermeye çalışmak, güvensizliğinizi göstermek ya da geri saldırmak yerine “Ne giydiğimin ne önemi var?” diye sormak daha iyidir.

Muhtemelen ne diyeceğini bilemeyecek , cevap verse bile, mantıklı bir şey söyleyemeyecektir.Önemli olan, eleştirilerin sizi kızdırmasına, sadece kendinizle ilgili kötü hissettirmesine izin vermemektir.

Eleştiriyi kendinize güvenli bir şekilde kabul edin

karşılıklı konuşma

Eğer birisi sizi eleştirdiğinde, bunu sizi kötü hissettirmek için değil de doğru olduğu için yapıyorsa, savunmacı olmak pek iyi bir fikir değildir.

Eğer bir arkadaşınız hazırlanmanızın ve buluşmanızın çok uzun sürdüğü hakkında sizi eleştiriyorsa, “Seni beklemek zorunda kaldığım zamanı hatırlıyor musun?” demek iyi değildir.Eleştirilere bunun gibi tepkiler vermek ilişkileri güçlendirmez. İlişkiyi en sonunda kırılıncaya kadar, yavaş yavaş alt üst eder.

İdeal tepki kendine güvenli bir şey söylemektir. Mesela, “Haklısın, çok uzun sürdü.” gibi.İşte size başka bir örnek; eğer birisi size “Seninle konuşamam, siyaset hakkında hiçbir şey bilmiyorsun.” derse, “Doğru, siyaset hakkında hiçbir şey bilmiyorum.” diye cevap verebilirsiniz.

Bilmediğinizi veya yanlışınız olduğunu itiraf edin. Fakat, asla kimsenin üzerinizde dolaşmasına veya sizi değişmeniz gerektiği hissine kaptırmasına izin vermeyin.

Politikayla ilgili hiçbir şey bilmiyorsanız, gerçekten bununla ilgilenmiyorsanız, sırf birisi sizi kötü hissettirdi diye, siyaseti öğrenmenize gerek yoktur.Onu sizi oluşturan şeyin bir parçası olarak kabul edin ve utanç duymadan konumunuzu ifade edin.

Kendinizi güvenli bir şekilde nasıl savunursunuz ?

Şimdi, konuşmadan geçemeyeceğimiz çok önemli bir konu var. Ancak başkalarının görüşlerine saygı duyduğunuz sürece kendinizi savunabilirsiniz. Ama her şeyden önce, kendinize saygı gösterin.

Birisi size kıyafetinizin gülünç olduğunu söylerse, alınmak veya bu fikri reddetmek için bir neden yoktur. Ona saygı gösterin, kabul edin ve “Evet? Benim hoşuma gidiyor.” deyin.

Kimsenin zevkleri aynı değildir ve sizin kendinizinkini değiştirmeniz için hiçbir sebep yok.Diğer kişinin dürüstlüğüne saygı gösterebilir ve kendi görüş açınızı sunabilirsiniz. Ancak, kendi fikrinizin sizin için en önemli olan olduğunu unutmayın.

Giyim tarzınızı insanların sevip sevmemesi önemli değildir. Eğer siz beğendiyseniz, önemli olan budur. Eğer böyle düşünürseniz, başkalarının görüş ve zevklerine karşı nasıl daha esnek olabileceğinizi öğrenirsiniz.

Kendinizi eleştiriye karşı nasıl savunacağınızı ve kendinize nasıl güvenli olabileceğinizi biliyor musunuz? Birisi sizi eleştirdiğinde genellikle nasıl tepki verirsiniz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.