Çürük Dişler: Dişlerin Çürümesine Neden Olan Şey Nedir?

Dişlerin çürümesine, streptococcus mutans isimli bir bakteri türü neden olabilir. Ancak söz konusu çürük dişler olduğunda, yeme alışkanlıkları ve hijyen de önemli faktörler arasında gösterilir.
Çürük Dişler: Dişlerin Çürümesine Neden Olan Şey Nedir?

Tarafından yazılmıştır Ana María Fuentes Turrión

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çürük dişler birçok insanın sorunudur. Birçok farklı faktör diş çürümesine neden olabilir. Ancak çoğunlukla bu durum beslenme alışkanlıklarıyla, bakterilerle ve tükürükte bulunan maddelerle ilişkilendirilir. Diş çürükleri ilk olarak diş minesini etkiler. Sonrasında ise adım adım ilerler ve dişin iç kısmına ulaşır.

Diş çürüklerine neden olan şey genelde Streptococcus mutans isimli bakteri türüdür. Bu bakteri türü diş minesinde bulunan mineralleri ortadan kaldırır, bu durumun sonucunda da çürükler oluşur.

çürümüş çocuk dişleri

Şekerli ürünler bu bakteri türünü besler ve diş minesine zarar verir.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Çürükler Doğal Bir Şekilde Nasıl Tedavi Edilir?

Dişler neden çürür?

Dişlerin çürümesine bu bahsettiğimiz bakteri türü tek başına neden olmaz. Başka risk faktörleri de bulunmaktadır:

  • Gazlı içeceklerin ve asitli yiyeceklerin tüketimi sonucunda ağzın pH seviyesinin düşmesi
  • Şekerli ve yapışkan yiyeceklerden oluşan bir diyet
  • Ağız hijyeninin yetersiz olması
  • Az tükürük üretmek
  • Temizliği zorlaştıran diş yapısı
  • Diş eti anormallikleri
  • Diş eti hastalıkları
sağlıksız yiyecekler ve çürük dişler

Öğünlerimize dahil ettiğimiz şekerli gıdalar, diş çürüklerinin başlıca nedenidir.

Diş çürükleri, ilk olarak diş minesinin incelmesi ve zayıflaması nedeniyle dişlerde beliren beyaz lekeler olarak kendini gösterir. Bu beyaz lekeler, kireçli bir dokuya sahiptir. Bu şekilde mineraller kaybolmaya devam ederse, dişin durumu daha da kötüleşmeye başlar ve zamanla koyu siyahımsı veya sarı renkte çürükler ortaya çıkar.

Dişteki çürüme kötüleşmeye devam ederse, diş parçalanabilir. Diş çürüğü diş minesine ulaştığında ise, diş soğuk, sıcak ve tatlı yiyeceklere karşı iyice hassas bir hale gelir. Bu durum gerçekleştiğinde artık dolgu yaptırmanın zamanı gelmiştir.

dişi ağrıyan kadın çenesini tutuyor

Zamanında tedavi edilmezse eğer, çürük ilerlemeye devam eder. Çürük diş etine ulaştığında, ağrılar daha da şiddetli olacaktır. Maalesef böyle bir durumda diş kökünde enfeksiyon veya apse oluşması oldukça muhtemeldir. Dişteki çürük bu noktaya ulaştığında tek seçeneğiniz kanal tedavisidir.

Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Dişteki Apseleri Tedavi Edecek 10 Yöntem

Çürük dişler nasıl önlenir?

Diş çürüklerinden kaçınmanın en basit yolları şunlardır:

1. Plak oluşumunu önlemek için ağız hijyeni

Günde iki kez diş fırçalama alışkanlığına sahip olmak, diş çürüklerini önlemenin en kolay yoludur. Diş fırçalamak, dişte biriken plakları yok eder ve böylece zararlı bakterilerin rahatça çoğalabileceği alanları ortadan kaldırmış olursunuz.

dişlerini fırçalayan mutlu kadın

Her gün dişlerinizi fırçalamak, tartar ve diğer ağız problemlerine neden olan bakteriyel plak oluşumunu önlemenize yardımcı olacaktır.

Diş hekiminiz dişlerinizi en düzgün biçimde nasıl fırçalayacağınızı size gösterecektir. Bunun yanında muhtemelen dişinize uygun diş fırçası ve diş macunu da tavsiye edecektir. Her hastanın diş macunu ve diş fırçası seçimi farklı olabilir.

2. Florürlü diş macunu ve gargara kullanın

Dişlerinizi florürlü diş ürünleriyle temizlemeniz oldukça önemlidir. Bu şekilde dişiniz kaybettiği mineralleri geri kazanacak ve diş mineniz güçlenecek.

Bunlara ek olarak, diş macunları ve ağız yıkama ürünleri, diş minesindeki mineralleri tüketen bakterilere karşı dişleri daha güçlü hale getirir.

Diş fırçalamaya ve diş ipi temizliğine ek olarak, diş çürüklerini önlemek için aynı zamanda şu önlemleri de alabilirsiniz:

  • Yeme alışkanlıklarınızı değiştirin.
  • Yılda en az iki kere diş hekiminize muayene olun.
  • Çocuklar diş çürüklerinden korunmak için fissür örtücü kullanabilir.

Eğer dişinizde çürük olduğunu düşünüyorsanız, bu problemi kısa sürede çözmek için mutlaka diş doktorunuza gidin. Bu şekilde diş probleminiz daha da kötüleşmeden önlem almış olacaksınız.

Ancak unutmayın, yukarıda bahsettiğimiz önlemleri alsanız bile, eğer dişlerinizi fırçalamıyorsanız diş çürüklerini önleyemezsiniz. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve florürlü diş temizlik ürünleri, dişlerinizin çürümesini önlemenize yardımcı olacak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.