Demir Takviyelerini Ne Zaman Almalısınız?

Demir takviyeleri vücuttaki demir rezervini artırmaya yardımcı olur. Ama onları kimler almalı ve onlardan ne beklemeli? Öğrenmek için okumaya devam edin.
Demir Takviyelerini Ne Zaman Almalısınız?
Florencia Villafañe

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Florencia Villafañe.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Demir takviyeleri, diyetleri bu minerali sağlamayan kişiler için idealdir. Onlara gerçekten kimin ihtiyacı var? Sık tüketmeniz gereken bir şey değiller mi?

Hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için demir gereklidir. Bu nedenle, eksikliği komplikasyonlara yol açabilir. Bununla ilgili daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Demir eksikliğinin nedenleri

Kandaki demir seviyeleri düştüğünde vücut dokulara oksijen taşımada zorlanır. Bu nedenle bu eksikliğin ana belirtileri ellerde ve hislerde güçsüzlük, yorgunluk, baş ağrısı, solukluk ve soğukluktur. Bu nedenle, bu belirtiler aneminin varlığını gösterebilir.

Bu eksikliğin bir sonucu olarak vücudun iş kapasitesinin ve motor aktivitesinin azaldığını fark edersiniz. Bütün bunlar bağışıklık sistemini değiştirir ve dolayısıyla hastalık riski artar. Ayrıca, bu mineralin düşük seviyeleri, karaciğerdeki A vitamini hareketliliğinin olmamasına etki eder.

Demir içeren gıdalar
Demir içeren yiyecekler anemi riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir, ancak bazen yeterli değildir.

Demir takviyesi ne zaman alınır?

Neyse ki, demir takviyeleri bu komplikasyonları bir kez başladıktan sonra önleyebilir veya tedavi edebilir. Daha iyi sonuçlar için dengeli bir diyetin parçası olmaları gerekir.

Birkaç araştırmaya göre, bazı popülasyon gruplarının bu mineral için gereksinimleri daha fazladır. Kötü beslenmenin veya anemiyle ilişkili insan gelişme aşamalarının bir sonucu olabilir, örneğin:

Gebelik

Hamile kadınların kendileri ve bebekleri için daha fazla demire ihtiyacı vardır. Hamilelik sırasında demir eksikliği ciddiyse, anemi riski artar. Ayrıca çocuğun düşük doğum ağırlığı varsa, erken doğmuşsa veya erken dönemde düşük kırmızı kan hücresi sayısı varsa kullanılmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütü, dünyadaki hamile kadınların %40’ından fazlasında anemi olduğunu belirtiyor. Bu, bu nüfusun yarısının demir eksikliği olduğunu gösterebilir.

Bu nedenle hamile kadınlar ve emziren kadınlar bu sorunu önlemek için ideal takviye konusunda doktorlarına danışmalıdır. Damla veya tablet şeklinde reçete edebilirler. Şiddetli vakalar, özellikle hamile kadın kontrol edilemeyen kusma yaşıyorsa, enjeksiyon formu gerektirecektir.

Bebekler ve küçük çocuklar

Demir eksikliği, psikolojik gelişimde gecikmelere, sosyal izolasyona ve dikkat etme becerisinin azalmasına neden olabilir. Ayrıca, anne karnında bu minerali içeren yeterli miktarda besin diyete dahil edilmezse, zamanında doğan bebeklerde de bu eksiklik gelişebilir.

Yumurtlama çağındaki kadınlar ve ergenler

Üreme çağındaki bazı kadınlar bu besin maddesinin eksikliğine yatkındır. Genel olarak, bu ağır adet kanamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, demir kayıpları diğer insanlara göre daha fazladır.

Ayrıca ergenlerin gelişimsel durumları nedeniyle artan gereksinimleri vardır ve bu ağır adet dönemlerinde daha da şiddetlenir. Adet görmeye başlayan genç kadınlarda rahim kanaması yaygın bir anemi nedenidir.

Düzenli kan bağışçıları

Bu kişiler demir eksikliğine eğilimlidir, ancak bir bağış ile diğeri arasındaki en uygun zaman aralığına uyarak bunu önleyebilirler.

Kronik hastalığa bağlı anemi

Çeşitli araştırmalara göre, romatoid artrit, iltihaplı bağırsak hastalığı, gastrointestinal bozukluklar ve belirli kanser türleri gibi kronik hastalıklar, vücudun demiri emme ve kullanma yeteneğini engelleyebilir. Bu nedenle, bu koşullara sahip insanlar genellikle yetersiz demire sahiptir.

Demir takviyeleri kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Demir takviyeleri kapsül, tablet, çiğnenebilir ve sıvı şeklinde formlarda mevcuttur. Demir sülfat en yaygın olanıdır ancak glukonat ve fumarat gibi başka kimyasal formlar da vardır.

Aç karnına alındığında bunların daha iyi emildiğini akılda tutmak önemlidir. Ancak yutulmaları mide kramplarına, mide bulantısına ve ishale neden olabilir. Bu sorunları önlemek için onları az miktarda yiyecekle birlikte alın.

Ek olarak, kalsiyum ve antiasitler emilimlerini engeller, bu nedenle süt, peynir, çiğ sebze, kafein ve diğer ilaçları almadan önce en az iki saat beklemelisiniz. Tersine, turunçgiller ve kivi gibi C vitamini içeren yiyecek türleri, daha verimli demir emilimini teşvik edebilir.

Demir eksikliğinden emin olmak için rutin kan testi yapılması önerilir. Bu yöntem, kesin kırmızı kan hücresi sayısını ve hemoglobin değerlerini belirler. Gerekirse kandaki ve taşıyıcı proteinlerdeki demir konsantrasyonlarını ölçmek de mümkündür.

Demir kapsülü görseli
Demir takviyeleri, her zaman yardımcı olmadıkları için bir doktor tarafından reçete edilmelidir.

Demir takviyesi almalı mısınız?

Bu ilaçlar vücut rezervlerini artırmak için etkili bir stratejidir ancak kullanımları herkes için uygun değildir. Bir doktor tarafından reçete edilmeyen herhangi bir maddenin yutulmasının kontrendike olduğunu, aşırı kullanımının da komplikasyonlara yol açtığını unutmayın.

Ek olarak, demir içeriği yüksek, dengeli bir diyet uygulamak en iyisidir. Takviyelerin sihirli olmadığını ve kansızlığa karşı tek stratejiyi temsil etmediklerini unutmayın. Benzer şekilde, kırmızı kan hücrelerindeki azalma her zaman demir eksikliğinden kaynaklanmaz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Olivares, M., & Walter, T. (2003). Consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista chilena de nutrición30(3), 226-233.
  • Olivares, M., & Walter, T. (2004). Causas y consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista de Nutrição17(1), 05-14.
  • Administración diaria de suplementos de hierro y ácido fólico durante el embarazo. OMS.
  • Sato, A. P. S., Fujimori, E., Szarfarc, S. C., Borges, A. L. V., & Tsunechiro, M. A. (2010). Consumo alimentar e ingestão de ferro de gestantes e mulheres em idade reprodutiva. Revista Latino-Americana de Enfermagem18(2), Tela-113.
  • La administración diaria de un suplemento de hierro para mejorar la anemia, las reservas de hierro y la salud en mujeres menstruantes. OMS
  • ¿Qué es el hierro? ¿Para qué sirve?. National Institutes of health. Office of Dietary Supplements.
  • Gómez, Angela Julieth López, and Leidy Johanna Madrigal Cogollo. “Anemia ferropénica en mujeres gestantes.” Biociencias 1.3 (2017).
  • Lopez, Anthony, et al. “Iron deficiency anaemia.” The Lancet 387.10021 (2016): 907-916.
  • Iuliano, Bianca Assunção, Maria Fernanda Petroli Frutuoso, and Ana Maria Dianezi Gambardella. “Anemia em adolescentes segundo maturação sexual.” Revista de Nutrição 17.1 (2004): 37-43.
  • Pasricha, Sant-Rayn, et al. “Effect of daily iron supplementation on health in children aged 4–23 months: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.” The Lancet Global Health 1.2 (2013): e77-e86.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.