Ağrılı Adet Dönemi: Yatıştırmak İçin 10 Yol

Kullandığınız özel hijyen ürünleri konusunda dikkatli olmalı ve ağrılı adet dönemini atlatmak için yaşam tarzınızda pozitif değişiklikler yapmalısınız. Daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin. 
Ağrılı Adet Dönemi: Yatıştırmak İçin 10 Yol

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çok sayıda kadın, hiç değilse hayatında bir kez ağrılı adet dönemi geçirmiştir. Ancak ağrı ve rahatsızlık çoğu zaman yaygın görülen adet kramplarının ötesine geçer. Hatta bazı kadınların genital bölgesi tahriş olabilir. Bu tahrişi kaşıntılı bir yanma hissi takip edebilir. Bu semptomlardan bazıları enfeksiyonlardan bile kaynaklanıyor olabilir.

Neyse ki bu ağrı türünü iyileştirmenin ve önlemenin pek çok yolu vardır.

Çoğu zaman bu tür bir rahatsızlığı, belli alışkanlıkları değiştirerek azaltabilir hatta yatıştırabilirsiniz. Ancak ağrınız şiddetliyse bir doktora görünmelisiniz.

Bu yazıda, adet döneminde görülen ağrıya yol açan yaygın sebeplere bir göz atacağız ve onu iyileştirmek için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.

Ağrılı adet dönemi ve yatıştırma yöntemleri

Tipik olarak ağrılı adet dönemi pek çok faktörden kaynaklanır. Hormonal aktiviteyi ve belli hastalıkların varlığını kontrol edemezsiniz ancak ağrınızı rahatlatabilecek alışkanlıkların kontrolü sizin elinizdedir.

1. Toksik özel hijyen ürünlerinden uzak durun

Bugünlerde, adet dönemine rahatlık katmayı amaçlayan geniş özel hijyen ürünü seçenekleri vardır.

Ancak ped, külot koruyucu ve tampon gibi geleneksel ürünlerin çoğu plastik, geleneksel pamuk (genellikle tarım ilacı ile spreylenmiş) ve vajinal mikrobiyotanın dostu olmayan diğer kimyasallardan yapılmıştır.

Buradaki engel bunların hepsinin ter, bakteri ve sonuçta kötü kokuya yol açan döküntü birikimine yardımcı olmalarıdır. Cildinizi ne kadar tahriş ettiklerinden, ne kadar çok kaşıntıya ve diğer rahatsızlıklara yol açtıklarından bahsetmeye gerek bile yok.

Bu ürünlerin çoğu, diğer maddelerin yanı sıra, glifosat içerirler ve bu kimyasalla sık temas edilmesi endometriozis gibi hastalıklar için risk faktörüdür. Bu tür hastalıklar sonunda kısırlığa yol açabilirler.

Neyse ki piyasada tamamı organik malzemelerle yapılmış pek çok alternatif vardır. Bunlar, organik pamuk, ağaç hamuru ve bitkisel nişasta kullanılarak yapılmıştır. Bu şirketler, diğer ürünlerin yanı sıra, kokusuz ve boyasız nefes alan organik pamuk tamponlar, külot koruyucular ve pedler satarlar.

Ayrıca bu özel hijyen ürün hatlarından bazıları çok iyi market referansına sahiptirler. Daha önce bu ürünleri deneyen kadınlar, bu ürünlerin can sıkıcı kaşıntı ve yanma hissini azalttığını ve hatta adet kramplarını da bazı açılardan kısmen yatıştırdığını belirtmişlerdir. Bu açıklamaların bilimsel bir dayanakları yoktur ancak bunları akılda tutmaya değer.

natracare adet ped paketleri ağrılı adet dönemi

2. Organik pamuktan yapılmış ürünler kullanın

Yukarıdakileri takiben, gelin biraz da organik ürünler kullanmanın öneminin üzerinde duralım. Çoğumuz gerçekten nelerden yapıldıklarını bilmeden geleneksel ürünleri kullanırız. Ayrıca özel hijyen ürünleri ile vajinal rahatsızlık arasındaki ilişkiyle ilgili sizde farkındalık yaratmak şirketin işine gelmez.

Çevresel etkisinin yanında, kadın hijyen ürünlerinde kullanılan pamuk türünde genellikle kadınların sağlığını riske atan maddeler bulunur. Bu pamuk dünyanın en toksik ürünleri listesinin başlarındadır çünkü pamuk yetiştirilirken başka herhangi bir ürüne göre çok daha fazla tarım ilacı kullanılır.

Gördüğünüz gibi organik pamuktan yapılma olduğu iddia edilen ürünleri satan şirketler, bunlarda bu ilaçların bulunmadığını iddia ederler.

2015 yılında, La Plata Milli Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, analiz edilen geleneksel ürünlerin yüzde 85’inin içinde glifosat bulunduğu tespit edilmiştir.

Bu toksik kimyasal, Monsanto tarafından Roundup markası altında üretilen tarım ilacında mevcuttur. Bu ürün dünya çapında pamuk yetiştiricileri tarafından yaygın olarak kullanılır. Bu kimyasala maruz kalınmasının üremeyle ilgili sorunlara ve hastalıklara yol açabileceğine dair kanıtlar vardır.

3. Agresif kimyasallardan uzak durun

Vajina, kadın vücudunun en hassas bölgelerinden biridir. Çeşitli mikrobiyotası pek çok enfeksiyona karşı korusa da, bölünemez ve belli ürünleri kullandığımızda temas ettiğimiz kimyasal maddeleri yok edemez.

Özel hijyen ürünlerinde, toksik olarak tanımlanan en az 5 madde mevcuttur.

  • Plastik: Bu element, çevre kirliliğine yol açmasının yanında, hoş olmayan kokulara, tahrişe ve enfeksiyonlara yol açan terli bir atmosferi de destekler.
  • Dioksinler: Bu, ağartılmış pamuğun klorinle bir araya gelmesi sonucu oluşan bir kimyasaldır. Bu maddeye maruz kalmak, hormonal sorunlarla ilişkilendirilmiştir ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan detaylı bir rapora göre doğurganlıkla ilgili sorunlara yol açabilir.
  • Süper emici polimerler (SAP): Bunlar, tahrişe ve kötü kokuya yol açabilen petrol türevi maddelerdir.
  • Tarım ilacı: Bunlar pamuğu spreylemek için kullanılan toksik kimyasallardır.
  • Boya: Bunlar tamamen gereksizdir ve sıklıkla vajinal mikrobiyotada değişikliklere yol açarlar. Bu da tahrişte ve enfeksiyon riskinde artış olarak sonuçlanır.

Peki, daha az ağrılı ve can sıkıcı bir adet dönemi geçirmek için bu kimyasallardan nasıl kaçınabilirsiniz? Temelde bu seçici olmayı öğrenmekle ilgili bir meseledir. Aylık adet döngüsü için yardımcı olabilecek pek çok organik ürün mevcuttur.

4. Beslenmenizi iyileştirmeniz ağrılı adet dönemi için yardımcı olabilir

Söz konusu ağrılı adet dönemi olduğunda, beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemeniz çok önemlidir. Obstetrik ve Jinekoloji isimli medikal dergi tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, sebze açısından zengin olan ve az yağ barındıran bir beslenme programı PMS’in ve dismenorenin (adet sancıları) yoğunluğunu azaltabilir.

avokadolu salata yiyen kadın

5. Isı terapisini deneyin

Isı terapisi, daha az ağrılı adet dönemi geçirmek için yıllardır kullanılan bir tedavidir. Kanıt Odaklı Hastabakıcılık’ta  (Evidence Based Nursing) yayınlanan bir araştırmada, söz konusu adet sancıları olduğunda ısının, ibuprofen kadar etkili olduğu bulunmuştur. Bunun nedeni şişliği azaltması ve gevşemeyi desteklemesidir.

 6. Anti-enflamatuvar infüzyonları deneyin

Bunlar adetle ilgili rahatsızlıklara karşı doğal terapatik seçeneklerdir. Hatta İran Farmasotik Araştırma Dergisinde (Iranian Journal of Pharmaceutical Research) yayınlanan bir incelemede, dismenoreyi (adet sancıları) rahatlatmada bitkisel ilaçların gelecek vaad ettiği belirtilmiştir. Papatya, zencefil, tarçın veya nane kullanın.

7. Düzenli olarak egzersiz yapın

Adet döngünüz boyunca aktif kalın. Bunun nedeni fiziksel aktivitenin “iyilik hormonu” olarak da bilinen endorfinin salgılanmasını desteklemesidir. Bu nedenle günde 20 dakika egzersiz adet ağrınızı rahatlatmaya ve böylece ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

8. Sakinleşme tekniklerini uygulayın

Meditasyon, yoga veya bir başka sakinleşme tekniğini uygulayarak biraz zaman geçirin. Tüm bunlar adet dönemindeki ağrıyı rahatlatmaya katkı sağlayabilir. Yalnızca ruh halinizi pozitif bir şekilde etkilemekle kalmaz. Aynı zamanda vajinal ağrıyı ve rahatsızlığı yatıştırmaya da yardımcı olur.

yoga yapan insanlar

9. Kendi kendinize ilaç kullanmayın

Reçetesiz satılan pek çok ilaç adet kramplarını rahatlatmaya yardımcı olur. Ancak çok fazla tüketmemeye dikkat edin. Hatta uygun dozun ne olduğunu doktorunuza veya eczacınıza sorun.

Kaşıntı ve tahriş gibi diğer semptomlara gelince, uygun tedaviye karar vermeden önce onların kaynağının ne olduğunu bilmelisiniz.

10. Ağrılı adet dönemi için bir doktora danışın

Adet, doğal olarak biraz rahatsızlık veren ve bir dereceye kadar da ağrıya yol açan bir durumdur. Ancak semptomlarınız şiddetli ve ısrarcıysa doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.

Zaman zaman kramplar, tahriş, yanma hissi ve kötü kokular için spesifik bir tedavi gerekebilir. Bu nedenle bunun belirlenmesi için bazı ek testlere ihtiyacınız olabilir.

Ağrılı adet dönemi: Sonuç

Kısacası, kullandığınız hijyen ürünlerine daha fazla dikkat edin ve tahriş edici ve zararlı maddeler içermeyen organik alternatiflere başvurun. Ayrıca hayatınızdaki alışkanlıkları incelemeli ve doktorunuza başvurmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nicole W. A question for women’s health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect. 2014;122(3):A70–A75. doi:10.1289/ehp.122-A70 
  • Fashemi B, Delaney ML, Onderdonk AB, Fichorova RN. Effects of feminine hygiene products on the vaginal mucosal biome. Microb Ecol Health Dis2013;24:10.3402/mehd.v24i0.19703. Published 2013 Feb 25. doi:10.3402/mehd.v24i0.19703 
  • Barnard, N. D., Scialli, A. R., Hurlock, D., & Bertron, P. (2000). Diet and sex-hormone binding globulin, dysmenorrhea, and premenstrual symptoms. Obstetrics and Gynecologyhttps://doi.org/10.1016/S0029-7844(99)00525-6 
  • Akin, M. D., Weingand, K. W., Hengehold, D. A., Goodale, M. B., Hinkle, R. T., & Smith, R. P. (2001). Continuous low-level topical heat in the treatment of dysmenorrhea. Obstetrics and Gynecologyhttps://doi.org/10.1016/S0029-7844(00)01163-7 
  • Safarzadeh, A., Zare, S., Yousefabadi, S. R., & Ghoreishinia, G. (2016). The relationship between Exercise and premenstrual syndrome. International Journal of Medical Research & Health Sciences. 
  • Jasuja, Veena. (2013). Relaxation Technique and Premenstual Syndrome: A Psychophysiological Study.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 17-22. 10.9790/0853-0811722. 

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.