Vajinal Herpes: Nedir ve Nasıl Önlenir?

Vajinal herpes cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyondur. Bugün, bunu önlemenin birkaç yolunu anlatacağız.
Vajinal Herpes: Nedir ve Nasıl Önlenir?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Vajinal herpes cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte, bu, cinsel etkileşim sırasında bir dizi önlem alırsanız önlenmesi kolay cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur.

Bu makalede, vajinal uçuk hakkında daha fazla bilgi edinecek ve size bulaşmasını önlemenin bazı yollarını öğreneceksiniz.

Vajinal Herpes Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon

vajinal herpes sorunu
Vajinal herpes, genital yaralarla ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Ayrıca ağrı veya kaşıntı ile birlikte de ortaya çıkabilir.

Genital herpes bir CYBH değildir (cinsel yolla bulaşan hastalık). Bu terim sadece bir CYBE (cinsel yolla bulaşan enfeksiyon) geliştiğinde (yani bir hastalık olduğunda) doğrudur. Örneğin, insan papilloma virüsü uterus kanserine dönüştüğünde ortaya çıkar.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda epidemiyoloji ve kontrol önemlidir, araştırmacılar bu enfeksiyona daha yakından bakarlar.

Herpes’in ana özelliği ağrılı bir açık yara veya ülser varlığıdır. Ayrıca, böylesi bir durumda sıvı da sızabilir.

Bununla birlikte, bu tür CYBE çoğunlukla asemptomatiktir. Bu, bazı insanların uçuklara sahip olabileceği ve hatta bunun farkında bile olmayabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, kişiler cinsel partnerlerini enfeksiyondan korumak için uygun önlemler alamayabilirler. Aslında, insanlar ağrılı olmayan ve sadece bir yara denebilecek kadar ufak olduğunu düşünebilen küçük bir yaraya sahip olabilirler.

Bu durumlarda en iyi eylem yolu düzenli olarak test edilmek için doktora gitmektir. Herhangi bir CYBH olasılığını ekarte edebilirler. Aynı şekilde, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonunuz olduğunu da doktorlar bunu doğrulayabilirler. Farkındalık eksikliği sizin herpes yaymaya devam etmenize yol açabilir.

Vajinal Herpes için Bir Tedavi Yoktur

Vajinal herpesin tedavisi yoktur. Bunu akılda tutmak önemlidir. Bu, kendinizi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumak söz konusu olduğunda motivasyonunuzu artırmalıdır.

Bununla birlikte, belirtilerinizi kontrol edebilirsiniz.

Bununla birlikte, herpesin herhangi bir zamanda geri gelebileceğini unutmayın.

Herpes’in tedavisi olmamasının nedeni, bir virüs olmasıdır. Bu nedenle, uygun tedavi nedeniyle semptomlar ortadan kalktığında iyi olduğunuza inanmayın. Yaralarınız olduğunda cinsel temastan kaçının veya uygun önlemleri almaya özen gösterin.

Korunma Yolları

korunma yolları
Prezervatifler her zaman cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı en iyi korunma şeklidir.

Vajinal herpes bulaşmasını önlemek için her zaman bir dizi koruyucu önlem uygulayın. Akılda tutulması gereken birkaç tanesi:

  • Vajinal, anal ve oral penetrasyon sırasında daima prezervatif kullanın.
  • Açık yaralara dokunmayın. Prezervatif genital bölgedeki bir yarayı kapsamıyorsa, o kişiyle cinsel ilişkiye girmekten kaçının. Bu senaryoda uçukların bulaşma olasılığı yüksektir.
  • Ellerinizi yıkayın ve bunu sık sık tekrar edin.

Zaten enfekte olduysanız, doktorunuzdan asiklovir ve valasiklovir hakkında bilgi alın. Bu ilaçlar ülserleri iyileştirmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

 Vajinal Herpes’ten Kaçınmak için Öneriler

Prezervatifler kendinizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korumak için çok etkili yöntemlerdir. Bu nedenle, istenmeyen gebeliklerden kaçınmak için kontraseptif alsanız bile bunu akılda tutmak önemlidirler.

Ayrıca, vajinal uçuk sahibi olduğunuzu bildiğinizde uygun önlemleri almalısınız. Cinsel partnerinize CYBE olduğunuzu bildirin. Onlarla herhangi bir cinsel ilişkiye girmeden önce bunu bilmeye hakları var.

CYBE’nizi yaymamanın en etkili yolu hastalık sırasında herhangi bir cinsel temastan kaçınmaktır.

Unutmayın, vajinal uçuk gibi CYBE’lerin tedavisi yoktur. Bu yüzden, herhangi bir noktada bulaşma söz konusu olabilir. Bu nedenle kendinizi korumak çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hernández Cortina, Abdul. (2008). INFECCION POR HERPES SIMPLE GENITAL: REVISION GLOBAL. Revista Habanera de Ciencias Médicas7(4) Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2008000400019&lng=es&tlng=es.
  • Navarro, D., Navalpotro, D., & Fraile, O. (2005). Actualización en el diagnóstico del herpes genital.
  • Sánchez-Crespo Bolaños, José Ramón, & González Hernando, Carolina. (2010). Herpes Genital. Revista Clínica de Medicina de Familia3(2), 124-126. Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2010000200013&lng=es&tlng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.