Demir Eksikliği Anemisi Diyeti: Dahil Edilecek Gıdalar

emir eksikliği anemisi, kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalmaya neden olan organik demir yataklarındaki bir yetersizlik olarak ortaya çıkar. Demir eksikliği aneminiz varsa ideal beslenme şeklinizin nasıl olması gerektiğini bu yazımızda keşfedin.
Demir Eksikliği Anemisi Diyeti: Dahil Edilecek Gıdalar
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Demir eksikliği anemisi yada kansızlık birden fazla organı etkileyebilir ve genellikle, büyük ölçüde yetersiz bir beslenme şekli sürdürmekten kaynaklanır. Demir eksikliği anemisi diyetinin ne işe yaradığını biliyor musunuz?

İspanyol Kardiyoloji Derneği’ne göre, bu sorunun ana çözümü demir takviyeleri tüketmek ve beslenme şeklinizde değişiklikler yapmaktır. Bu nedenle demir eksikliği anemisi diyetine dahil etmesi en ideal yiyecekleri paylaşmaya karar verdik.

Anemi, vücudun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığında konulan tanıdır. Kırmızı kan hücreleri dokulara oksijen sağlar. Ayrıca, vücudunuzun akciğerlerden oksijen almak ve vücudun diğer bölgelerine taşımak için de demire ihtiyacı vardır.

Birçok anemi türü olmasına rağmen, vücutta demir olmadığı zaman demir eksikliği anemisi ortaya çıkar. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur. Demir eksikliği anemisi en sık görülen anemi türüdür.

Demir eksikliği anemisi nedir?

Anemi ya da kansızlık, hemoglobin konsantrasyonunda bir azalma olarak tanımlanan bir tür kan hastalığıdır, genellikle, kadınlarda desilitre başına 12 gramın üzerinde ve erkeklerde 13.5’in üzerindeki hemoglobin seviyesi normal değerlerdir.

Kan hemoglobin seviyeleri düştüğünde, yorgunluk, solgunluk, sinirlilik, daha az egzersiz toleransı ve kalp atışında hızlanma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Demir eksikliği anemisinin nedenleri

Demir eksikliği durumunda kırmızı kan hücreleri bücudunuza yeterli oksijen sağlayamazlar.
Anemi, kırmızı kan hücreleri tarafından yetersiz oksijen taşınmasına neden olur.

Kemik iliği sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretir. Bunlar 120 gün boyunca vücuda alınan oksijeni dolaştırarak vücudun dokularına oksijen taşır. Demir, kırmızı kan hücrelerinin önemli bir parçasıdır. Yeterli miktarda demir olmadığında, kan oksijeni etkili bir şekilde taşıyamaz. Genellikle vücuda ihtiyaç duyduğu demiri yiyecekler sağlar.

Böylece demir rezervleriniz düştüğünde demir eksikliği anemisi oluşur. Bunun nedeni şu olabilir:

  • Vücudunuzun yerine koyabileceğinden daha fazla kırmızı kan hücresi ve demir kaybedersiniz (örneğin, bir kanama sırasında.)
  • Vücudunuz demiri düzgün ememiyor
  • Bu minerali içeren yiyecekleri yeterince tüketmiyorsunuz
  • Vücudunuzun normalden daha fazla demire ihtiyacı var (örneğin, hamile veya emziren kadınlarda)
  • Beslenme şeklinizden ötürü vücudunuz yeterince demir alamıyor olabilir (örneğin, Crohn veya çölyak hastalığı nedeniyle)
  • Sıkı vejetaryen bir diyet takip ediyorsunuz

Beslenme şekli ve demir eksikliği anemisi

Dengeli bir beslenme şekli uygularsanız, bilinmeyen bir kan kaybınız yoksa demir eksikliği anemisi yaşamamanız gerekir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu demir miktarı cinsiyete ve yaşa bağlıdır:

YaşKadın (günlük/mg)Erkek (günlük/mg)
1-91010
10-191512
20-491510
>501010

Hamileliğin ikinci yarısında vücudunuzun demir ihtiyacı günlük 25 mg’a çıkar. Emzirme döneminde, bu günlük 15 mg’a düşer.

Demir eksikliği anemisi diyetine dahil edilecek gıdalar

İlk olarak, durumu tersine çevirmek için kansızlık semptomlarına sebep olan nedenleri tespit etmeniz gerekir. Ardından, sorun kendiliğinden çözülene kadar demir takviyeleri almanız gerekir. Bundan sonra, demir bakımından zengin bir beslenme biçimini takip etmelisiniz.

Yeterli demir seviyelerini korumak için diyetinize aşağıdaki yiyecekleri dahil etmelisiniz:

İştah açıcılar

Brokoli demir bakımından zengin bir besindir.
Yapraklı yeşil sebzeler demir ve C vitamini bakımından zengindir. Bu vitamin demir emilimini artırmaya yardımcı olur.

Brokoli, biber, pazı, ıspanak veya domates gibi demir ve C vitamini açısından zengin sebzeleri birlikte tüketin. Bu sebzeleri pirinç, makarna veya baklagillere salata olarak veya az yağ ile yüksek ateşte kızartılmış olarak ekleyebilirsiniz.

Ayrıca şu yazımızı da okumalısınız: Kolay Bir Tarif, Pişmiş Brokoli Ve Jambon Güveci

Ana yemekler:

Kırmızı et harika bir müttefiktir, ancak doymuş yağ ve kolesterol tüketiminizi en aza indirmek için yağsız parçalar seçmeniz önemlidir. Anemi vakalarında haftada üç veya dört defa kırmızı et tüketmek en iyisidir. Dengeli bir diyette, uzmanlar haftada bir kez kırmızı et tüketmenizi önerirler.

Ayrıca, konserve veya taze olarak kabuklu deniz ürünleri (midye türleri ve istiridye) tüketebilirsiniz. Bir konserveyi gün boyunca salata, makarna ve pirinç ile tüketecek şekilde paylaştırabilirsiniz. 80 gramlık (3 oz) bir konserve kutuda neredeyse 13 mg demir bulunur (çocuk doğurma çağındaki sağlıklı bir kadının günde 18 mg demire ihtiyacı vardır).

Aynı şekilde baklagiller en büyük doğal demir kaynaklarından birini temsil ederler. Bu nedenle, onları beslenme şeklinize dahil etmeniz önemlidir. Mercimek demir bakımından özellikle zengindir. Ayrıca protein bakımından zengindir ve yağ oranı düşüktür.

Turunçgiller C vitamini bakımından zengindir ve demir eksikliği anemisi diyeti sırasında demir emilimini desteklerler.
Öğününüze bitki temelli yiyecekleri her eklediğinizde, demir emilimini desteklemek için vücudunuza bir doz C vitamini de vermelisiniz.

Bu bağlamda, tatlılarınıza aşağıdaki meyveleri ekleyebilirsiniz: portakal, mandalina, greyfurt, kavun, papaya, çilek, kivi veya ananas. Çünkü içerdikleri C vitamini ve sitrik asit, bitki bazlı hem-içermeyen demirin emilimini artıracaktır.

Sonuç olarak, bu demir eksikliği anemisi diyetinin durumunuzu iyileştirmenize yardımcı olabileceğini umuyoruz. Sizi yönlendirecek ve izlemeniz gereken daha fazla yönerge verecek en iyi kişinin bir bir beslenme uzmanı olduğunu unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Li N, Zhao G, Wu W, Zhang M, Liu W, Chen Q, Wang X. The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2020 Nov 2;3(11):e2023644. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2020.23644. PMID: 33136134; PMCID: PMC7607440.
  • Hallberg L, Brune M, Rossander L. The role of vitamin C in iron absorption. Int J Vitam Nutr Res Suppl. 1989;30:103-8. PMID: 2507689.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.