Anemi Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Anemi olduğunuzu nasıl anlarsınız? Öncelikle, doktorunuza görünmelisiniz. Onlar semptomları analiz ederek yardımcı olacaktır ve sonrasında belirli testler yaptırarak olma olasılığını saptayabilir.
Anemi Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Son Güncelleme: 09 Ekim, 2020

Anemi olduğunuzu bilmeniz oldukça önemlidir, özellikle hamilelik sırasında. Ayrıca hiçbir neden olmadan yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler taşıyan insanlar için vazgeçilmezdir.

Anemiyi tespit ederken işaretleri hissetmeye başlarsınız ve tamamlayıcı metotlar ile devam eder. Bu durumu tespit ederken, problem tıbbi görüş yerine hemoglobin eksiliğinin bireyin vücudu ne şekilde tepki verdiğine dayanmaktadır.

Böylelikle, aneminin klinik manifestosu bir hastadan diğerine göre değişiklik göstermektedir. Çoğu zaman, diğer patolojilerde de görülebilen ve spesifik olmayan semptomları vardır. Ne olursa olsun, bir sağlık profesyoneli geçerli laboratuvar test isteyerek açık uçları bir araya toplayacaktır.

Bu yazıda, anemi hastalığına daha yakında bakacağız.

Anemi nedir?

Anemi, kandaki kırmızı kan hücreleri ve hemoglobinin normalden az olmasıdır.  Vücudun fonksiyonları düzgün şekilde çalışabilmesi için her iki komponent normal değerlere sahip olması gerekir.

Kırmızı kan hücreleri  hemoglobin proteininin taşınmasını sağlayan kan hücreleridir. Bu hücrelerin yaklaşık 3 ay kadar yarı ömrü vardır, yani vücudumuz her 90 günde bir bu hücreleri yeniler.

Oksijenin farklı organlara getirilmesinde temel görevidir. Bu görevi yerine getirmek için, kırmızı kan hücreleri hemoglobin içerir ve bu madde demir ile bağ kurar. Bu proteinin mikroskobik şekli oksijenin bağlanmasına izin vererek taşınmasını sağlar. Bu yolla, farklı dokulara oksijen dağılımını ve metabolizma tarafından kullanımını sağlar.

Gördüğünüz gibi, süreç hem kırmızı kan hücrelerini hem de hemoglobini içerir. Aynı zamanda, direkt olmayan bir şekilde demir ile bağlantılıdır. Böylelikle, aşağıdaki üç sebep nedeniyle anemiye neden olabilir.

kırmızı kan hücreleri

Anemi Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız: Belirtiler

Aneminin işaretleri ve belirtileri, spesifik değildir ve çeşitlilik gösterir yani anemi olduğunuzu anlamanız çok zordur.

Yorgunluk, halsizlik ve gücün azalması ortak belirtilerdir. Az miktarda oksijen vücutta dolaşımda olduğunda, hücreler metabolik aktivitelerinde azalma olur ve kısa zamanda yorulurlar. Bu yüzden, egzersiz yapmak, koşmak hatta yürümek daha da zorlaşır. Merdiven çıkmak gibi günlük aktiviteler yapmak bir zorluğa dönüşür.

Anemi yaşanan durumlarda, solunum sistemi dışarıdan azalan oksijeni alma girişiminde bulunur. Bu sebeple, nefessiz kalmış gibi hissedersiniz ve nefes alma sıklığınız artar. Alışılmadık şekilde, derinizin rengine bakarak, anemi olduğunuzu gözlemleyebilirsiniz. Ancak, söylediğimiz gibi bu faktör sadece bir kılavuz olabilir. Kırmızı kan hücrelerinin eksikliği, pembemsi rengin azaltmasına bağlı olarak daha solgun bir görüntüye neden olur. Anemi olduğunuzu gösteren diğer belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Baş ağrısı
  • Kalp çarpıntısı ve taşikardi
  • Baş dönmesi, vertigo ve göz kararması
  • Ayakların soğuk hissedilmesi

Daha fazlasını keşfedin: Demir Eksikliği Anemisi Diyeti: Dahil Edilecek Gıdalar

Anemi Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız: Kan testi

Eğer doktorunuz anemi olduğunuzdan şüpheleniyorsa, bir seri biyokimyasal parametrelere bakılan kan testleri (aralarında en önemlisi olan hemoglobini de içeren) yaptırmanızı isteyecektir. Laboratuvar testleri sonucu, kanınızdaki protein konsantrasyonunu öğrenmiş olursunuz.

Sağlıklı bir yetişkinde, kandaki hemoglobin değeri erkeklerde desilitrede 13 ve 19 gr arasında olmalıdır. Kadınlarda ise bu değer desilitrede 12 ve 15 gr arasında olmalıdır. Bu değerler çocuklar söz konusun olduğunda daha geniş bir aralıktadır.

Eğer bir kadının hemoglobin değerleri desilitrede 12 gramdan daha az, erkeklerde desilitrede 13 gramdan az ise bu durumda anemi olduğu sonucuna varılır. Daha sonra, doktor anemiye sebep olan kaynağı tespit etmesi gerekmektedir ve kırmızı kan hücrelerinin şekline bakarak hastalığı tipini belirler. Bunu yapmak için, doktorlar kan sürüntüsü uygulayacaklardır.

anemi kan testi
Hemoglobinin ölçümü anemik durumların tanısı koymak için kilit roldedir.

Sonuç olarak, anemi olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Anemi olup olmadığınızı anlamanın tek yolu laboratuvar testleri ile kanınızdaki hemoglobin miktarını ölçmektedir. Çeşitli belirtiler, anemiye işaret edebilir ancak tanı koymak belirtilerin yorumlanmasından çok daha ötesidir.

Eğer, yorgunluk, solgunluk, baş ağrıları veya el ayaklarda soğukluk yaşıyorsanız ve bu sebeple anemi olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, doktora başvurunuz. Belirtilerinizi açıkladığınızda, doktorunuz ilgili testleri yaptırmanızı isteyecektir.

Aneminin tüm formlarının tedavisi, demir takviyeleri veya kanamaya sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması ile mümkündür. Bu sebeple, anemi olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, tıbbi tedavi görmeyi ertelemeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.