Oksijen Terapisi: Nedir ve Amacı Nedir?
Oksijen tedavisi, yüksek konsantrasyonlarda oksijen verilmesinden oluşan reçeteli bir tedavidir. Bu anlamda amacı hipoksiyi, veya kan ve dokudaki oksijen eksikliğini tedavi etmektir. Ayrıca, uzmanlar esas olarak kronik solunum yetmezliğini tedavi ettiğini belirtmektedir. Bununla birlikte, son yıllarda insanlar kozmetik dünyasında da başarıyla kullanılmaktadır.
Oksijen Terapisi Nedir?
Oksijen terapisi, dokulara oksijen tedarikini artırmaya yardımcı olur. Bu amaçla, hemoglobinin taşıma kapasitesini en üst düzeye çıkarır. Ayrıca, kronik bronşit veya KOAH gibi bazı rahatsızlıkları ve hastalıkları hafifletir. Ek olarak, obezite kaynaklı hiper-ventilasyon ve şiddetli astım için iyi bir çözümdür.
Günümüzde, bu tür terapi estetik tedaviler için, özellikle kuru, yağlı, yorgun veya kırışık ciltler için bile kullanılmaktadır. Ayrıca, göz altı morlukları ve cilt lekelerinin azaltılmasında iyi sonuçlar verir. Öte yandan, kozmetik dünyasında oksijen, cildin ihtiyaç duyduğu nemlendirmeyi sağlar. Kolajen üretimini de uyarır ve cildin daha genç görünmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, bu terapinin nasıl çalıştığını anlamak için, önce oksijen tedavisi hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olmak önemlidir.
Türleri
Oksijen tedavisi kullanımı, tıp uzmanlarının oksijen uygulamasını reçete ettiği solunum yetmezliğini tedavisinde anahtardır. Bu tip tedavinin en sık kullanılan türleri:
Normobarik oksijen tedavisi
Normobarik oksijen tedavisi oksijeni farklı konsantrasyonlarda uygular. Normalde bunu% 21 ile% 100 arasında bir konsantrasyonda yapar. En yaygın uygulama seçeneklerinden biri nazal hortum veya solunum maskeleridir.
Hiperbarik oksijen tedavisi
Bu tip oksijen terapisi% 100 oksijen verilmesinden oluşur. Hiperbarik oksijen tedavisinde hasta bir basınç odasının içindedir. Uygulama için bir kask veya maske kullanılır.
Bu tedavinin amacı, hemoglobin yoluyla dokulara oksijen tedarikini arttırmaktır. Vücuda çok fazla oksijen girdiğinde, alveolusta daha fazla baskı olur ve bu da hemoglobin doygunluğuna neden olur. Bu nedenle, alveoler oksijen basıncı artar, solunum sistemi ve kalp atım hızı yavaşlar. Sonuç olarak, vücut sabit oksijen basıncını koruyabilir.
Olası komplikasyonlar
Herhangi bir tedavide olduğu gibi, oksijen tedavisinin de komplikasyonları olabilir. Bunlar tipik olarak yetersiz oksijen konsantrasyonundan kaynaklanır. Bununla birlikte, aşırı tedavi süresinden de kaynaklanabilir.
Oluşabilecek belirtiler arasında şunlar vardır:
- Tracheitis ve bronşit.
- Bozulmuş mukosiliyer klirens.
- Akut akciğer hasarı.
- Bronkopulmoner displazi.
Dahası, soğuk ve kuru gaz karışımını solumasının bir sonucu olarak, hasta mukozal kuruluk ve yırtıklardan muzdarip olabilir. Ayrıca, bir hasta bozulmuş mukosilier transport, balgam tutma ve balgam yoğunluğunun artmasından muzdarip olabilir.
Ayrıca şunu da okumalısınız: Bronşit Tedavisi İçin 5 Etkili Yöntem
Uygulama yolları
Hastalar kendileri nefes alabiliyorlarsa, tedavi oksijen hortumları ve yüz maskeleri ile uygulanabilir. Bazı maskeler şunlardır:
- Venturi maskesi. Bir venturi maskesi tam oksijen konsantrasyonunu yönetir. Uygulama sırasında hasta yemek yiyemez veya konuşamaz. Ayrıca, hasta ısı hissi yaşayabilir ve cilt tahrişine maruz kalabilir.
- Basit yüz maskesi. Ağız ve burnu örten yumuşak plastik bir cihaz. Dışarı solunan havanın çıkmasına izin veren yanal açıklıkları vardır. Sızıntıyı önlemek için elastik bantla doğru şekilde yerleştirmeniz gerekir.
Diğer bir uygulama yolu düşük akış sistemidir. Bu sistem minimum oksijene ihtiyaç duyan insanlar için uygundur. Ayrıca, yüksek akış sistemi ve hiperbarik çember de kullanılabilir. Bununla birlikte, kendi kendine nefes alamayan hastaların mekanik bir ventilatör ile tedavi edilmesi gerekecektir.
Sonuç
Bu tür bir tedavi reçete edilen bir tedavi olmasına rağmen, sadece sağlık sorunlarını çözmek için kullanılmadığını hatırlamak önemlidir. Günümüzde, bazı güzellik bakımlarında bile kullanılmaktadır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Ortega Ruiz, F., Díaz Lobato, S., Galdiz Iturri, J. B., García Rio, F., Güell Rous, R., Morante Velez, F., … Tàrrega Camarasa, J. (2014). Oxigenoterapia continua domiciliaria. Archivos de Bronconeumología. https://doi.org/10.1016/j.arbres.2013.11.025
-
Desola, J. (2009). Indicaciones actuales de la oxigenoterapia hiperbárica. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(09)72308-4
-
Donaire, E. C. V. J. G. (2014). Sistemas de oxigenoterapia. Manual Separ De Procedimientos.