Astım Semptomlarını Kontrol Edebilir Misiniz?

Astım kronik bir hastalık olsa da etkili bir tedavi uygulayarak reaksiyonunuzu kontrol altında tutmak mümkündür, böylece bu durum sizin için bir dert olmaktan çıkar. Tüm bilgileri burada öğrenin.
Astım Semptomlarını Kontrol Edebilir Misiniz?

Son Güncelleme: 21 Kasım, 2020

Bazı hastalıkları anlamaya çalışmak çok yorucu bir iş haline gelebilir. Bu özellikle de “tedavi edilemezlik” durumu söz konusu olduğunda böyledir. Bizim bugün konuşmak istediğimiz hastalık da işte böyle bir vaka: astım. Yine de astımı ve semptomlarını kontrol etmenin bazı yolları vardır.

Muhtemelen astımla ilgili bir deneyiminiz ya da hikayeniz vardır ve bu hastalığa aşinasınızdır. Bununla birlikte, asıl önemli olan astımı kontrol ederek semptomlarını hafifletmektir (hatta ortaya çıktığında tespit edebilmek).

Eğer şimdiye kadar dikkatinizi çekebildiysek Sağlığa Bir Adım’da sizin için hazırladığımız bütün bilgileri keşfetmenizin vakti geldi demektir.

Astım tedavisi olmayan kronik bir hastalıktır. Kronik hastalık uzun süre boyunca geçmeyen hastalıklara verilen addır. Bu da hem hastanın hem de birinci dereceden aile üyelerinin bir adaptasyon, özümseme ve bu problemi devamlı kontrol etmeye çalışma sürecine girmesine sebep olur.

Yukarıda da söylediğimiz gibi malesef astımı sadece astım krizi sonucunda oluşan semptomları dengede tutacak kadar tedavi etmek mümkündür. Şu anda astım, çocuklar arasında en ısrarcı ve kalıcı kronik hastalıklardan biridir.

Bronşların enflamasyonuyla oluşan tıkanıklık nedeniyle hastanın çevreden gelen herhangi bir uyarıcıya karşı fazla duyarlı olmasına sebep olan bir hastalıktır.

Başlıca semptomları hırıltılı solunum, geçmeyen öksürük, göğüste gerginlik ve nefes almakta güçlük çekmektir ve özellikle de sabahın erken saatlerinde ya da geceleri kendini gösterir.

Astımın artmasına yol açan sebepler değişkenlik gösterir; artan polenlere maruz kalmaktan evdeki toz ya da maytlara, tütün ürünlerinin oluşturduğu duman ile pasif içiçiliğe kadar birçok faktör etki edebilir.

Semptomlarınızı nasıl kontrol edebileceğinizi ve hafifletebileceğinizi öğrenin

Dramatik görünen bir hastalık olsa da astımı iyileştirmek pekala mümkündür

solunum spreyi kullanan astım hastası kadın

Bu bariz bir gerçek olsa da, aile bireylerinin ya da yakın arkadaşların astım kriziyle gelen semptomları fark edebilmesi son derece önemlidir. Bazen astımlı bir kişi, 17-28 yaşlarına gelene kadar  hastalık kendini  göstermeye başlamadığı için rahatsızlığının farkında olmayabilir.

Bu yazımızın başında da belirttiğimiz gibi astımın hiç geçmeyecek bir hastalık olduğunu anlamanız gerekir. Ancak, pasif ya da sessiz halde seyredebilir. Gün içinde trafik, şehrin kirli havası ya da sigara dumanı gibi  yoğun ve zehirli dumanlara maruz kalmak gibi sorunlar tehlikeli bir krizi tetikleyen faktörlerdir.

Grip, bronşit, zatürre ve devam eden öksürük gibi belli başlı hastalıkların astım ile benzer semptomlar gösterdiğini de unutmamak gerekir. Ancak bunlar hiçbir şekilde aynı şey değildir. Elbette uygulanması gereken tedavi her biri için tamamen farklıdır.

Bizim size tavsiyemiz nedir? Durumunuzu değerlendirmesi için her zaman uzman bir doktora görünün.

Bu yazımızı da okumanızı öneririz: Bronşit için Etkili 5 Tedavi

Teşhis sonrası tedavi

astım aleti kullanan kadın

Astım tedavisine başladığınız zaman düzenli olarak doktora gitmeniz gerekecektir. Bu iki hafta ila altı haftada bir şeklindeki rutinler halinde olabilir. Astımı kontrol altına aldığınız zaman ayda bir ile yılda bir gibi periyotlarla doktor ziyaretlerinize devam edebilirsiniz.

Sağlık kontrolleriniz sırasında doktorunuz size en son ziyaretinizden beri hiç astım krizi geçirip geçirmediğinizi soracaktır. Bunun yanı sıra semptomlarınızda ya da semptomlarınızın devamlılık süresinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını da sorabilir.

Ayrıca, günlük aktivitelerinizi de öğrenmek isteyecektir. Bu bilgi, doktorunuzun astımınızın gerektirdiği müdahale derecesini değerlendirmesine yardımcı olur.

Unutmayın, her şey sizin durumunuza özel olarak düşünülür.

Astımın bilinen tedavileri bunları içerir:

  • Semptomatik: Buradaki amaç adrenalin, kortikosteroidler, oksijen terapisi gibi hızlı etki eden ilaçlarla krizleri kesmektir.
  • Önleyici: Bu tedavi ise bronkodilatörler, antihistaminik ilaçlar, kortikosteroidler, solunum terapisi, immünoterapi ve bunun gibi tedavileri kapsar.

Astımı ve alerjisi olan kişiler için tavsiyeler

sigarayı kıran kadın

Bu ipuçları ve ufak detaylar zamanla hem yaşam tarzınız açısından büyük bir fark yaratır hem de astım krizlerinin sıklığını azaltır:

  • Evinizi iyice havalandırın ve nem giderici bir aletle ya da klima kullanarak nemi olabildiğince az tutmaya çalışın.
  • Tozları nemli bezle temizleyin ve düzenli olarak odanızı elektrikli süpürge ile süpürün.
  • Evcil hayvanlarınız varsa onları düzenli olarak yıkayın ve tarayın.
  • Düzenli olarak değiştirebileceğiniz filtreli havalandırma sistemlerini tercih edin.Bunu hem kışın hem de yazın uygulayın.
  • Polenlerin yoğunlaştığı dönemlerde kapıları ve pencereleri kapalı tutun ve evdeki polenden kurtulmak için filtreler kullanın.
  • Havadaki alerjenleri yok etmek için hava temizleme cihazları kullanın ve filtresini her üç ayda bir değiştirdiğinizden emin olun.
  • İçeride sigara içmekten kaçının.
  • Oda parfümü ya da yoğun kokulu temizlik ürünlerini ve aerosol içeren diğer tüm ürünleri kullanmaktan kaçının.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • MAyo Clinic. Asma. mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653
  • Río-Navarro Blanca Estela del, Hidalgo-Castro Emilia María, Sienra-Monge Juan José Luis. Asma. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex.  [revista en la Internet]. 2009  Feb [citado  2019  Feb  19] ;  66( 1 ): 3-33. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462009000100002&lng=es.
  • Braman SS. The global burden of asthma. Chest. 2006; 30 Suppl 1: 45-125.
  • The Global Initiative for Asthma. Global strategy for asthma management and prevention. Definition and Overview; 2006. p. 2-13.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.