Bilinç Kaybı: Neden Ortaya Çıkar

Bilinç kaybı nispeten yaygın bir klinik tablodur. Sebepleri basit veya hayatı tehdit edici olabilir. Bu makalede, bunun nedenlerini ayrıntılı olarak makalemizde açıklayacağız.
Bilinç Kaybı: Neden Ortaya Çıkar

Son Güncelleme: 17 Mart, 2020

Bilinç kaybı aynı zamanda bayılma olarak da bilinir. Temel olarak, bilinç kaybı gerçeklikle bağlantısızdır. Acı çeken kişiler, etrafındaki şeyin algısını ve kendilerinin algısını kaybeder.

Bilinç kaybının tüm nedenlerinde ortak olan temel mekanizma, uygun  seviyede beyin hidratasyonunun sağlanmamasıdır. Bu, beyninizin bir an için yeterli kan almadığı ve gerçekliğin kopmasına neden olduğu anlamına gelir. Daha sonra, kişi tipik olarak kendiliğinden iyileşir. Kendiliğinden iyileşme meydana gelir, çünkü kişi düştüğünde yatay pozisyon kanın beyne gelişini destekler.

Bayılma nispeten yaygındır. Acil durum konsültasyonlarının yüzde üçünün buna bağlı olduğu tahmin edilmektedir. Sebepleri düşük riskli veya tehlikeli olabilir. Aşağıda, bunların ayrıldığı iki farklı kategoriyi açıklayacağız: kardiyak olmayan bilinç kaybı ve kardiyakla ilgili bilinç kaybı.

Bilinç kaybı ve kardiyak olmayan nedenleri

Vasovagal senkopu

Bu en yaygın nedendir. Vazovagal refleksi, verilen bir uyarana istemsiz bir sinir sistemi yanıtıdır, bu da derhal vazodilatasyona, kan basıncında düşüşe ve kanın alt ekstremitelere yeniden dağıtılmasına neden olur. Bazen, stresli bir durumun yanı sıra yoğun vücut ağrıları, dehidrasyon ve aşırı sıcaklıklardan da kaynaklanır.

Pozisyonlardaki değişiklikler

Telafi mekanizmalarını aktive etmek için vücuda yeterli zaman vermeden, yataydan dikey konuma hızla geçtiğinizde, hipotansiyondan muzdarip olabilirsiniz. Bu, kan basıncınızın düştüğü ve yetersiz beyin sulanmasına yol açtığı anlamına gelir.

Bilinç kaybına neden olan migren

Yoğun migren tipi baş ağrılarına auralar olarak bilinen semptomlar eşlik edebilir. Migren auralarından biri, genellikle geçici olan bilinç kaybıdır.

Hipoglisemi

Kan şekeri seviyelerindeki düşüş de bayılmaya neden olabilir. Bu durum, diyet değişiklikleri veya ilaçları nedeniyle kan şekeri düzeylerinde aşırı düşüşlerden muzdarip olan diyabetliler arasında yaygındır.

Antihipertansif ilaçlar

Hipertansiyondan muzdarip bir kişiye genellikle farklı etki mekanizmaları olan farklı ilaçlarla ilaç verilir. Bu ilaçların etki mekanizmalarından bazıları, artan idrara çıkma ve vazodilatasyon yoluyla sıvı kaybıdır. Her iki süreç de kan basıncını önemli ölçüde düşürebilir ve bilinç kaybına neden olabilir.

Felç ve bilinç kaybı

Bu en ciddi ve hayatı tehdit eden kardiyak olmayan nedendir. İnme veya serebrovasküler bir kaza (CVA), arterlerdeki bir tıkanıklık nedeniyle iskemik veya yırtılmış bir beyin damarından dolayı hemorajik olabilir. Sizin ya da bir başkasının inme semptomlarından muzdarip olabileceğini düşünüyorsanız, derhal tıbbi yardım alın.

baş ağrısı
Baş ağrısı, bilinç kaybından önceki ilk semptom olabilir.

Bilinç kaybı ve kardiyak nedenleri

Aritmiler

Aritmiler, kalbin düzensiz ve anormal olarak attığı durumlardır. Bu düzensiz kalp atışları göz önüne alındığında, beyne kısa veya uzun süre yeterli miktarda kan ulaşmaz. Böylece hasta soluklaşabilir.

Aort problemleri

Aort, vücudun ana arteridir, kalbin kanını insan vücudunun geri kalanına dağıtmaktan sorumludur. Bu arterin bir problemi varsa, vücuda kan akışını azaltabilir. Beyin kalp seviyesinin üzerinde olduğundan, uygun sulama için iyi bir tansiyon gerektirir. Aort diseksiyonu veya aort anevrizması gibi hastalıkların ilk belirtisi genellikle bilinç kaybıdır.

Kardiyomiyopatiler

Bu durumlar kalp kasını etkiler. Yaygın bir durum olan kardiyomiyopatiler, dağılım için aort içine kan pompalamaktan sorumlu olan sol ventrikülün genişlemesidir. Bu durumlarda, aort problemlerinde tarif ettiğimiz mekanizma aynı olabilir.

Kalp kapak hastalıkları

Kalbin iç boşlukları, kanın geri akış olmadan bir yönde akmasına izin veren valfler aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurar. Bazen bu vanalar yetersizdir veya olması gerekenden daha kapalıdır. İşlerini yapmadıklarında beyine yeterli kan gelmez.

kalp grafisi
Kalp hastalığı bu semptomla kendini gösterebilir.

Bilinç kaybından sonra ne yapmalı?

Gördüğümüz gibi, bilinç kaybının çeşitli nedenlerinin varlığında her zaman uyanık olmanız gerekir. Bunun nedeni, küçük bir bilinç kaybı veya kalp hastalığının duyurulması olabilir.

Şüphe duyduğunuzda, gerekli yardımı almak için bir tıp uzmanına danışmak önemlidir. Genellikle konsültasyon, hasta kendine geldikten sonra yani olaya maruz kaldıktan bir süre sonra gerçekleşir.

Ancak, bilinç kaybı hiç bir belirti yokken aniden ortaya çıkarsa ve kişi iyileşmezse, acil durum servislerini aramalısınız. Bu inme veya kalp yetmezliğinin bir işareti olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Herrera, Diego, et al. “SÍNCOPE/LIPOTIMIA.” Manual médico SALUDESA 1.1 (2016).
  • Guías de Práctica Clínica sobre el manejo (diagnóstico y tratamiento) del síncope. Actualización 2004 *. Versión resumida. (2005) Revista Española de Cardiología, 58 (2), 175-193. https://doi.org/10.1157/13071892.
  • Arribas, F., Barón-Esquivias, G., Coll Vinent, B., Rodríguez Entem, F., Martínez Alday, J., Ángel, MB, Núria, RG, Jiménez Candil, J., Ruiz Granell, R., José Miguel, O., José Luis, M., Peinado, R., Moya, Á., Díez Villanueva, P., Bonanad, C., García Pardo, H., Toquero, J., Atienza, F., Beiras , X., … Viana Tejedor, A. (2018). Comentarios a la guía ESC 2018 sobre el diagnóstico y el tratamiento del síncope. Revista Española de Cardiología, 71 (10), 787–793. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2018.06.018.
  • Araya-Gómez, Vivien. (2001) Síncope neurocardiogénico. Acta Médica Costarricense , 43 (1), 11-19. Recuperado el 19 de junio de 2020, de http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-60022001000100004&lng=en&tlng=es.
  • José Luis Zamorano, Juan Mayordomo, Arturo Evangelista, José Alberto San Román, Camino Bañuelos, Manuel Gil Aguado (2000). Guías de práctica clínica de la Sociedad Española de Cardiología en enfermedades de la aorta. Sociedad Española de Cardiología. https://www.revespcardiol.org/es-guias-practica-clinica-sociedad-espanola-articulo-X0300893200095085.
  • Cáceres Toledo, María, La O Lozano, Yarlins, González Espinosa, Luis, & Olivera Leal, Irma R. (2005). Estudio oftalmológico de la migraña con aura visual. Revista Cubana de Oftalmología18(1) Recuperado en 19 de junio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762005000100007&lng=es&tlng=es.
  • Terwindt, G., Ophoff, R., Haan, J., Frants, R. y Ferrari, M. (1996). Migraña hemipléjica familiar: una comparación clínica de familias unidas y no unidas al cromosoma 19. Cefalalgia, 16 (3), 153-155. https://doi.org/10.1046/j.1468-2982.1996.1603153.x.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.