Arterlerinizi Açmak İçin En İyi 12 Yiyecek

Arterlerinizi açmak için bu gıdaları diyetinize eklemenizin yanı sıra, alkol ve tütün kullanmak gibi zehirli alışkanlıklardan kaçınmanız gerekir. Ayrıca egzersiz de yapmalısınız.
Arterlerinizi Açmak İçin En İyi 12 Yiyecek

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

“Ne yerseniz osunuz” derler. Konu arterlerinizi açmak olunca bundan daha doğru bir söz olamazdı.

Sağlıksız beslenen insanlar bazı sonuçlardan muzdariptirler (obezite, kolesterol, hipertansiyon vs.). Bunlar, sağlığı ciddi bir şekilde etkileyen tıkanan arterleri de içerir. Bu yazımızda, arterlerinizi açmak ve kalp sorunlarını önlemek için en iyi gıdaları size anlatmak istiyoruz.

Arterlerinizi açmak için en iyi yiyecekler

İlerlemiş arter tıkanıklığı (ateroskleroz), batı ülkelerinde giderek yaygınlaşan bir sorundur. Sigaradan ya da alkolden daha fazla ölüme neden olur. Hepsinden önemlisi, herhangi bir işareti olmayan sessiz bir düşmandır.

Arter duvarlarınız, yediğiniz yiyeceklerin yağlarıyla dolar. Eğer beslenmeniz kalori açısından zengin, yağlı ve şekerli gıdalardan oluşuyorsa, muhtemelen kolesterol, yüksek tansiyon ve dolaşım sorunlarınız olur.

Ayrıca, böyle bir beslenme kalp hastalıklarından muzdarip olma riskinizi artırır. Bu hastalıklardan kaçınmak ve daha iyi yaşamak için aşağıdaki gıdaları diyetinize eklemenizi öneririz:

1. Sarımsak

sarımsak damarlarınız için faydalıdır

Bu, evinizden eksik olmaması gereken gıdalardan biridir. Çünkü yemeklerinize özel bir lezzet katmaktadır. Sarımsak antioksidan bakımından zengindir ve serbest radikallerle savaşabilme yeteneğine sahiptir. Ayrıca, kolesterol düzeylerinizi, kan basıncını düşürür ve kan akışınızı geliştirir.

  • Her gün 1 diş çiğ sarımsak arterlerinizi açar. Aynı zamanda yağ birikimini önler.

2. Zeytinyağı

Bu en sağlıklı yağdır. Ayrıca, her türlü şey için kullanabilirsiniz.

Çok sağlıklıdır ve arterlerinizde kolesterol birikmesine neden olmaz. Ayrıca, genel olarak kalp sağlığınız için de iyidir. Fakat kalorili içeriğinden dolayı onu aşırıya kaçmadan kullanmanızı öneririz.

3. Avokado

dilimlenmiş avokado

Avokado zeytinyağına benzer özelliklere sahiptir. Öncelikle, (yararlı) temel yağ asitlerine sahiptirler. Buna ek olarak, avokado, arterlerinizde biriken yağın oksidasyonunu önler. Ayrıca kolesterolünüzü azaltır ve sizi tok tutar.

  • Diyetinize avokado ekleyin: Salataya doğrayabilirsiniz veya mayonez yerine bir çeşni olarak kullanabilirsiniz.

4. Yulaf ezmesi

Kahvaltılarınızdan eksik olmaması gereken gıdalardan biri yulaftır. Çünkü sizi tok tutar. Aynı zamanda, enerji verir ve kolesterolün arter duvarlarına yapışma yeteneğini etkisiz hale getirirler.

5. Pektinli meyveler

dilimlenmis elma

Buna çilek, elma, greyfurt ve üzüm (diğerlerinin yanı sıra) dahildir. Bunlar çok miktarda pektin içeren meyvelerdir. Pektin, düşük yoğunluklu lipoproteinlerinizi (LDL) azaltan çözünür bir liftir.

  • Bunları sabahın ortasında ve öğleden sonra yediğiniz bir avuç yağlı ve yüksek kalorili gıdaları değiştirmek için kullanın.
  • Düzenli olarak meyve yemek sağlığınızı iyileştirir ve kalp hastalıklarından muzdarip olma riskinizi azaltır.

6. Kuşkonmaz

Bu, mükemmel özelliklere sahip çok sağlıklı bir sebzedir. Kuşkonmaz, arterlerin doğal olarak açılmasına yardımcı olur. Ayrıca kanınızdaki kötü kolesterol seviyesini (LDL) düşürmeye de yardımcı olur. Buna ek olarak, kan pıhtılarının oluşmasını önler.

  • Haşlanmış, sote, fırında veya ızgara… Bu küçük yeşil çubuklardan zevk almak için sayısız seçenek vardır.

7. Nar

doğranmış nar

Daha spesifik olmak gerekirse, aslında nar suyundan bahsediyoruz. Çünkü size çok sayıda antioksidan verir (portakaldan, kızılcıktan veya böğürtlen suyundan daha fazla miktarda). Bu zengin mor içecek, arterlerinizde biriken yağın neden olduğu hasarı azaltır.

  • Kahvaltı için bir bardak yeter. En iyi sonuç için, doğal olmalıdır (mümkünse kendiniz yapmalısınız).

8. Soya

Soya ve ürünleri (tofu dahil), kötü kolestrolünüzü (LDL) azaltır. Her gün bundan 3 yemek kaşığı yemek iyi kalp sağlığının keyfini sürmekle eş anlamlıdır.

  • Organik soya olduğundan emin olun. Buna ek olarak, et yerine tofu yiyin.

9. Brokoli

tabakta brokoli

Lahana ailesindeki bu lezzetli sebzede çok miktarda K vitamini bulunur. Bu, kalsiyumun doğal süreçlerinize katkıda bulunmasına yardım eder. Ayrıca, brokoli size iyi miktarda lif verir ve iyi bir arteryel sağlık sağlamaktadır.

  • Buharda pişmiş, biraz zeytinyağında sote edilmiş ya da güveçte yiyebilirsiniz.

Bu yazımız da hoşunuza gidebilir: Brokolinin sağlığa inanılmaz 8 faydası

10. Yağlı balıklar

Bu balık grubunda şunlar vardır:

  • Somon
  • Ton balığı
  • Ringa
  • Orkinos
  • Sardalya
  • Alabalık

Bunlar sağlıklı balıklardır çünkü size omega 3 yağ asitleri verirler. Bu asitler arterlerinizin açılması için gereklidir. Ayrıca, kan pıhtılarının oluşmasını önler ve kan basıncınızı dengeler.

  • Haftada en azından üç kere buharda, fırında veya ızgarada pişmiş olarak yemeye çalışın.

11. Patlıcan

4 tane patlıcan

Bu koyu renkli sebze arterlerinizi temizler ve kandaki kolesterolü olabildiğince azaltır. Bunun nedeni, patlıcanda çözünür lif olmasıdır. Bu, arterlerinizi açmak gibi yararları sayesinde iyi kalp sağlığı için gerekli bir besin maddesidir. En iyi yönü ise, bu çok yönlü bir sebzedir. Bir sürü değişik tarifte kullanabilirsiniz!

12. Zerdeçal

Bu sarı renkli baharat, yemeklere lezzet katar. Ayrıca, arterlerinizi açmak gibi birçok ilginç özelliği vardır.

  • Örneğin, bir anti-enflamatuvardır. Ayrıca, arteryel duvarlarınızdaki yağın neden olduğu zararı azaltır.
  • Eğer bu da yetmediyse şunu da söyleyelim: Kan pıhtılarının da oluşma riskini azaltır.
sağlıklı meyve sebze
Ana görsel referans © wikiHow.com

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
  • Blekkenhorst, L. C., Bondonno, C. P., Lewis, J. R., Woodman, R. J., Devine, A., Bondonno, N. P., Lim, W. H., Zhu, K., Beilin, L. J., Thompson, P. L., Prince, R. L., & Hodgson, J. M. (2018). Cruciferous and Total Vegetable Intakes Are Inversely Associated With Subclinical Atherosclerosis in Older Adult Women. Journal of the American Heart Association7(8), e008391. https://doi.org/10.1161/JAHA.117.008391
  • Cherubini, A., Vigna, G. B., Zuliani, G., Ruggiero, C., Senin, U., & Fellin, R. (2005). Role of antioxidants in atherosclerosis: epidemiological and clinical update. Current pharmaceutical design11(16), 2017–2032. https://doi.org/10.2174/1381612054065783
  • Guasch-Ferré, M., Liu, G., Li, Y., Sampson, L., Manson, J. E., Salas-Salvadó, J., Martínez-González, M. A., Stampfer, M. J., Willett, W. C., Sun, Q., & Hu, F. B. (2020). Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology75(15), 1729–1739. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.02.036
  • Marion, B. R. (2004). Oat may keep arteries out of sticky situations. Agricultural Research. Disponible en https://agresearchmag.ars.usda.gov/ar/archive/2004/jun/oats0604.pdf
  • Rothberg, M. B. (2013). Coronary Artery Disease as Clogged Pipes. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
  • Marette, S., Roosen, J., & Blanchemanche, S. (2008). Health information and substitution between fish: Lessons from laboratory and field experiments. Food Policy. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2007.10.003.
  • Mozaffarian, D., & Wu, J. H. Y. (2018). Flavonoids, Dairy Foods, and Cardiovascular and Metabolic Health: A Review of Emerging Biologic Pathways. Circulation research122(2), 369–384. https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.117.309008
  • Riccardi, G., Giosuè, A., Calabrese, I., & Vaccaro, O. (2022). Dietary recommendations for prevention of atherosclerosis. Cardiovascular research118(5), 1188–1204. https://doi.org/10.1093/cvr/cvab173
  • Serna-Saldívar, S. O., Hernández, D., S. (2020). Dietary Fiber in Cereals, Legumes, Pseudocereals and Other Seeds. In: Welti-Chanes, J., Serna-Saldívar, S., Campanella, O., Tejada-Ortigoza, V. (eds) Science and Technology of Fibers in Food Systems. Food Engineering Series. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-38654-2_5
  • Thushara, R. M., Gangadaran, S., Solati, Z., & Moghadasian, M. H. (2016). Cardiovascular benefits of probiotics: a review of experimental and clinical studies. Food & function7(2), 632–642. https://doi.org/10.1039/c5fo01190f
  • Uthumporn, U., Fazilah, A., Tajul, A. Y., Murad, M. (2016). Physico-chemical and Antioxidant Properties of Eggplant Flour as a Functional Ingredient. Advance Journal of Food Science and Technology, 12(5):235-243. DOI:10.19026/ajfst.12.2905
  • Wei, T., Liu, J., Zhang, D., Wang, X., Li, G., Ma, R., Chen, G., Lin, X., & Guo, X. (2021). The Relationship Between Nutrition and Atherosclerosis. Frontiers in bioengineering and biotechnology9, 635504. https://doi.org/10.3389/fbioe.2021.635504
  • Weschenfelder, C., Lorenzon-dos-Santos, J., Lopes-de-Sousa, A. P., Paiva-de-Camposa, V., Marcadenti, A. (2015). Avocado and Cardiovascular Health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Diseases. 05 (07). DOI: 10.4236/ojemd.2015.57010
  • Zhao, C. N., Meng, X., Li, Y., Li, S., Liu, Q., Tang, G. Y., & Li, H. B. (2017). Fruits for Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Nutrients9(6), 598. https://doi.org/10.3390/nu9060598

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.