Nar Suyunun 7 İnanılmaz Faydası

Tüm meyveler, sağlığa faydalıdır ancak nar suyu meyveler arasında gerçek bir yıldız gibidir. Bir deneyin!
Nar Suyunun 7 İnanılmaz Faydası
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Doğal meyve suları içmek sağlığınıza oldukça faydalıdır. Muhtemelen bu cümleyi daha önce okudunuz ya da bir yerde duydunuz. Her meyve besleyicidir ancak nar suyu pek çok farklı özelliğiyle diğer meyve sularının arasından sıyrılıyor.

Bu makalede sizlere nar suyunun faydalarından bahsedeceğiz. Yazımızı okuduktan sonra hemen nar suyu içmeye başlayacağınıza eminiz.

Nar

kesilmiş nar

Bu besleyici yönden zengin meyveler nar ağaçlarından toplanır. Bu ağaç, nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar ve 3 metreye kadar uzayabilir.

Bu meyvenin kökeni Asya’ya dayanmaktadır ama günümüzde Akdeniz bölgesi (örneğin Kanarya Adaları), Güney Amerika, Avustralya ve Güney Afrika’da da yetiştirilmektedir.

Nar uzun süre bozulmadan saklanabildiği için kuru bölgelerde yaşayan köylerin nar kullandığına dair birçok kanıt var. Bu meyve, haftalarca bozulmama özelliği sayesinde yolculuklar için mükemmeldir.

Ayrıca Antik Mısırlıların nar kullanarak bir tür şarap yaptığı da bilinmektedir. Dahası, nar ağaçları eskiden Babil’in Asma Bahçelerini süslerdi ve hatta Hipokrat, bu meyveyi ateşle savaşmak için önermiştir.

Nar İncil’de bile bahsi geçen bir meyvedir ve Avrupa’ya Kuzey Afrikalı Berberiler tarafından getirilmiştir.

Bu meyve hakkında üretilen birçok efsaneler ve popüler inanış bulunmaktadır.

Örneğin, Yunanistan’a ilk nar ağacını Tanrıça Afrodit’in diktiği söylenir. Endonezya’nın Cava Adası‘nda bu meyve hamilelik ritüellerinden kullanılır ve Çin’de bereket ve çocuk dileklerini ifade etmek için yeni evlilere hediye olarak verilir.

Nar suyunun faydaları nelerdir?

Tüm bu bilgilerin ardından canınız tatlı ve lezzetli bir nar çekmiş olabilir. Meyveyi yemenin yanında suyundan da faydalanabilirsiniz.

Bu süper meyve çok besleyicidir çünkü kalsiyum, demir ve potasyum gibi mineraller; A, C, E ve B5 gibi vitaminler ve bol miktarda lif içerir.

Nar suyunun bazı özellikleri aşağıda sıralanmıştır:

Nar suyu anti-kanserojendir

Kanser için bir çözüm olmasa da nar suyu belirtileri azaltmaya yardımcı olur ve geleneksel tedavilere ideal bir takviyedir.

Bunun nedeni, içindeki bazı bileşenlerin kanser hücrelerini zayıflatması ya da yok etmesidir. Mesela erkeklerde prostat kanserinin ilerlemesini durdurmak için günde bir bardak nar suyu öneriyoruz.

Temizleyici özellikleri vardır

nar suyu

Nar suyu, karaciğer için çok faydalıdır çünkü organı güçlendirir ve toksinlerden arınmaya yardımcı olur. Kan için de aynı şekilde faydalı olan nar suyu detoks etkisinde bulunarak kanı arındırır.

Dahası üç ay boyunca her gün bir bardak nar suyu içmek kan akışına iyi gelir. İçindeki yüksek sitrik asit, potasyum ve su vücutta tutulan sıvıların atılmasını sağlar ve bağırsak performansına destek olur.

Yüksek tansiyon, hiperürisemi ve böbrek taşı olan kişilerin bu meyve suyunu içmelerini öneriyoruz.

Stresi azaltır

Sabahları boş mideye nar suyu içmek pozitif duyguları ferahlık hissini ve odaklanmayı arttırır. Ayrıca anksiyete ve stresi azaltır. Dahası, uykusuzluk ya da kronik halsizlik durumlarında aşırı stresi atmak için de içilebilir.

Kalbi korur

narın faydaları

Haftada birkaç kez nar suyu içmek kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve yüksek tansiyona bağlı bazı hastalıkların oluşmasını önler.

Ayrıca nar suyu bir damar sertleşmesi türü olan ateroskleroz riskini azaltır. Nar, atardamarlarda aterom plaklarının oluşmasını önleyerek damar sertleşmesine giden yolu kapatır.

İtalya Napoli Üniversitesinde gönüllülerle yapılan bir araştırmada, iki hafta boyunca her gün nar suyu içen kişilerde sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) %5 daha düşük olduğu görülmüştür.

Yüksek potasyum içeriği sayesinde nar suyu, yüksek tansiyonu olan kişiler için mükemmel bir içecektir. Ayrıca içinde bol miktarda kasları rahatlatan, damarların genişlemesini sağlayan ve kan dolaşımını düzenleyen nitrik oksit bulunur.

Beyni korur

ABD Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, hamile kadınların nar suyu içmesi başta erken doğum olmak üzere hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek birçok sıkıntının önlenmesine yardımcı oluyor.

Bir bebek normalden erken yani prematüre doğduğu zaman beynine giden oksijen ve kan akışı yetersiz kalır.

Nar suyu, beyindeki hasarların ve Alzheimer hastalığı gibi sinirsel bozuklukların etkilerini azaltır.

Obezite ile savaşır

Hem meyvesi hem de suyu insanların kilo vermesine yardımcı olur. Diyet yapanlar için mükemmel bir takviyedir çünkü nar birikmiş toksinleri temizler, idrar söktürücü etkilere sahiptir ve doygunluk hissi verir.

Buna ek olarak, düzgün egzersiz yapabilmemiz için gerekli olan enerji verir.

Anti-viraldir

kavanozda nar

Nar suyunun bize verdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemimiz güçlenir ve özellikle de kış mevsiminde hastalıklara karşı koruma sağlar.

Nar suyu içmek vücudun savunma sistemlerini güçlendirir ve böylece kişi soğuk algınlığı, nezle ve enfeksiyonlarla çok daha kolay savaşabilir.

Diğer faydaları

Nar ve nar suyu elbette ki daha birçok fayda sağlar. Bunlar arasında aşağıdakiler bulunur:

  • Erken kırışıklıkların oluşumunu önler.
  • Karın ağrısı, ishal ve kusmayı tedavi eder.
  • Sperm sayısını arttırır.
  • Kıkırdakların bozulmasını önler.
  • Menopoz semptomlarını azaltır.
  • Vücudun demir emmesine yardımcı olur ve kansızlığı önler.
  • Faranjit, sinüzit ve otitiz gibi hastalıkların belirtilerini azaltır.
  • Basur, göz nezlesi ve dizanterinin belirtilerini azaltır.
  • Cinsel arzuları güçlendirir.
  • Yüksek performans çalışan atletlere yardımcı olur.

Artık nar suyunun faydalarını biliyorsunuz. Tadını çıkarmaya başlayın! Hem lezzetli, hem sağlıklı, hem de çok ama çok faydalı!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gil, M. I., Tomas-Barberan, F. A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D. M., & Kader, A. A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry48(10), 4581–4589. https://doi.org/10.1021/jf000404a
  • Jurenka, J. (2008, June). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
  • Guenther, L. (2015, April 3). Pomegranate. Wasafiri. Routledge,. https://doi.org/10.1080/02690055.2015.1011403

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.