Aşırı Elma Sirkesi Tüketimi: 6 Yan Etki

Elma sirkesinin aşırı tüketiminin bazı olumsuz etkileri vardır. Bu yüzden birçok faydası olan bir ürün olmasına rağmen ölçülü bir şekilde kullanılmalıdır. Bu yazıda size bu konu hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.
Aşırı Elma Sirkesi Tüketimi: 6 Yan Etki

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bazı insanlar aşırı elma sirkesi tüketimi ve bu durumun olası yan etkilerinden tamamen habersizdir. İnsanlar bu gıda maddesini birçok sağlıklı özelliği ile biliyor olsalar da, fazla miktarlarda kullanılması sağlık açısından tehlike oluşturabilecek istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.

Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda bu doğal bileşenin güvenli veya etkili olduğu hakkında yeterli kanıt yoktur. Bu nedenle elma sirkesini diyetinize dahil edebilmenize rağmen, uzmanlar kontrollü ve ara sıra tüketilmesini önermektedir.

Elma sirkesi ile ilgili daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin!

Bu yazı ile daha fazlasını keşfedin: Elma Sirkesinin 7 Zayıflama Özelliği

Elma sirkesi nedir?

Elma sirkesi, elmanın maya ile birleştirilmesiyle elde edilen organik bir üründür. İşlem sırasında maya, elma şekerini alkole dönüştürür. Daha sonra ise bakterilerle birlikte alkol, asetik aside fermente olur.

Bu asit türü “zayıf asit” olarak sınıflandırılır ve bu nedenle birçok yararlı etkiye sahiptir. Bununla birlikte elma sirkesi su ve diğer mikro besinleri de içinde barındırır.

Critical Reviews in Food Science and Nutrition’da yayınlanan araştırmaya göre elma sirkesinin içerdiği asetik asit, lipid metabolizmasına katkıda bulunur; obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltır. Öyleyse neden bu besin maddesini fazla tüketmek sakıncalı diye soruyor olabilirsiniz. Bu yazıda bu soruya cevap vereceğiz.

koltukta oturan ve öksüren adam ve elma sirkesi
Sindirim rahatsızlığı, elma sirkesinin içerdiği asitten kaynaklanıyor olabilir.

Aşırı elma sirkesi kullanımının yan etkileri

Sağlıklı bir ürün olarak bilinmesine rağmen, elma sirkesinin aşırı kullanımı önemli yan etkileri tetikleyebilir. Bu nedenle çok yüksek dozlardan kaçınarak her zaman dikkatli olmalısınız. Mümkünse eğer elma sirkesini suyla seyrelterek tüketmek en iyi seçenektir.

Peki elma sirkesinin ne gibi yan etkileri olabilir?

1. Elma sirkesi midenin boşalmasını geciktirebilir

Aşırı elma sirkesi kullanımı gastroparezi (mide tembelliği) semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Bu hastalık, tip 1 diyabet hastalarında sık görülen bir durumdur. Midedeki sinirlerin düzgün çalışamaması sonucu mideyi boşaltmak zorlaşır. 

Olan şey şudur; bu bileşen yiyeceklerin mideden ayrılmasını ve sindirim sistemine geçme hızını yavaşlatır. Bu durumun sonucunda yüksek kan şekeri seviyeleri azalır ancak aynı zamanda besin maddelerinin kan dolaşımındaki emilimi de yavaşlar.

Belirtiler şunları içerir:

2. Sindirim rahatsızlıklarına neden olur

Bazı insanlar elma sirkesini rahatsız edici buluyor ve bu maddeyi tükettiğinde mide rahatsızlıkları yaşıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar asetik asidi tokluk hissiyle ilişkilendirse de, bazı hipotezler bu etkinin hazımsızlıktan kaynaklandığını da öne sürüyor.

International Journal of Obesity‘de yayınlanan kontrollü bir çalışmada, bir grup insan içinde 25 gram elma sirkesi olan bir içecek tüketti. Deneyin sonunda insanlar daha az iştahlı olduklarını belirttiler, ancak aynı zamanda rahatsız edici bir bulantısı hissine sahip olduklarını da bildirdiler.

3. Elma sirkesinin düşük potasyum seviyeleri ve kemik erimesi ile ilişkisi olabilir

Bugüne kadar elma sirkesi ile kandaki potasyum seviyeleri arasındaki ilişki üzerine yeterince kontrollü çalışma yapılmamıştır. Kemik erimesinin artmasıyla elma sirkesinin bağlantılı olduğunu iddia eden yeterli araştırmalar da mevcut değil. Ancak elma sirkesinin bu tür etkilerine ilişkin yayınlanmış bir vaka raporu da bulunmaktadır.

Bu vaka çalışması, uzun süre fazla miktarlarda elma sirkesi tüketen bir kadının düşük potasyum seviyeleri ve kanının kimyasındaki değişikliklerle ilgilidir ve bu nedenle hastaneye yatması gerekmiştir.

Bu sorunu yaşayan kadın, 6 yıldan fazla bir süre boyunca suda seyreltilmiş yaklaşık 250 mililitre elma sirkesi tüketti. Yapılan tetkikler sonucunda hem osteoporoz sorunu hem de kemiklerden minerallerin sızdığı ortaya çıktı. Doktorlar ayrıca fazla asidin yeni kemik oluşumunu azaltabileceğini de belirledi.

4. Diş minesinin aşınmasına neden olabilir

Asitli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi, diş minesinin bozulmasına neden olur. Alkolsüz içeceklerin ve meyve sularının etkileri üzerine çok fazla araştırma yapılmaktadır. Asetik asidin dişlerde bu hasara neden olduğunun ciddi kanıtları bulunmaktadır.

Tıp dergisi Clinical Laboratory’deki bir yayın, sirkenin dört saat sonunda diş minerallerinde % 1 ile % 20 arasında bir kayba neden olabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte şunu da bilmelisiniz; bu çalışma bir laboratuvarda gerçekleşti, çünkü tükürük asit oranını azaltmaya yardımcı olduğu için deneyi etkileyecek diğer faktörler dışarda bırakılmak istendi.

Her durumda uzmanlar, dişlerin seyreltilmemiş saf elma sirkesine doğrudan maruz kalmasını önermiyor.

5. Boğazda yanıklara neden olabilir

Aşırı elma sirkesi kullanımı yemek borusunda yanıklara neden olabilir. Çocuklar tarafından yanlışlıkla içilen zararlı sıvıların etkilerinin gözlendiği Acta Paediatrica’da yayınlanan bir incelemenin sonucunda bu gerçek ortaya çıktı.

Araştırmacılar, boğazda yanıklara neden olan en yaygın asidin asetik asit olduğunu belirlediler. Bu nedenle sirkeyi çocukların erişemeyeceği yerlerde tutulması gereken “güçlü bir yakıcı madde” olarak adlandırdılar.

ağzı açık insan ve dişleri ve aşırı elma sirkesi tüketimi
Asetik asit fazla tüketildiği zaman diş minesine zarar verebilir.

6. Aşırı elma sirkesi tüketimi cilt yanıklarına neden olabilir

Bazı insanlar elma sirkesini cilde uygulamanın belirli faydaları olduğunu iddia ediyor. Ancak aşırı ve seyreltilmemiş halde uygulamak tam tersi bir etkiye de neden oluyor gibi görünüyor.

The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology’de yayınlanan bir raporda, 14 yaşındaki bir kız sirkeyle internette gördüğü bir tarifi denerken burnuna zarar verdi. Başka bir vakada ise, 6 yaşındaki bir çocuğa annesi enfeksiyonla savaşması için elma sirkesi uyguladı ve sonrasında çocuğun bacaklarında yanık meydana geldi.

Sirkeyi suyla seyrelttiğiniz zaman bu bahsettiğimiz riskler azalmaktadır. Bununla birlikte, sirkeyi cildinizin genelinde kullanmadan önce küçük bir alanda test yapmanızı öneriyoruz. 

Aşırı elma sirkesi tüketimi

Elma sirkesinin bu istenmeyen etkilerinden kaçınmanın yolu, aşırı kullanmamaktan geçiyor. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda, eğer makul miktarlarda kullanılırsa uzmanlar elma sirkesinin çoğu insan için güvenli ve faydalı olduğunu düşünüyor.

Ancak bu asidik sıvıyı düzenli olarak kullanmaya başlamadan önce bir doktora danışmanız en iyi seçenektir. Elma sirkesinin bazı durumlarda ilaçlarla da etkileşime girebileceğini unutmayın. Bu nedenle eğer reçeteli ilaç kullanıyorsanız, elma sirkesini kullanmaktan kaçınmalısınız veya kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Johnston CS, Gaas CA. Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed. 2006;8(2):61. Published 2006 May 30.
  • Yamashita H. Biological Function of Acetic Acid-Improvement in Obesity and Glucose Tolerance by Acetic Acid in Type 2 Diabetic Rats. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56 Suppl 1:S171-S175. doi:10.1080/10408398.2015.1045966
  • Liljeberg H, Björck I. Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. Eur J Clin Nutr. 1998;52(5):368-371. doi:10.1038/sj.ejcn.1600572
  • Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC Gastroenterol. 2007;7:46. Published 2007 Dec 20. doi:10.1186/1471-230X-7-46
  • Frost G, Sleeth ML, Sahuri-Arisoylu M, et al. The short-chain fatty acid acetate reduces appetite via a central homeostatic mechanism. Nat Commun. 2014;5:3611. Published 2014 Apr 29. doi:10.1038/ncomms4611
  • Darzi J, Frost GS, Montaser R, Yap J, Robertson MD. Influence of the tolerability of vinegar as an oral source of short-chain fatty acids on appetite control and food intake. Int J Obes (Lond). 2014;38(5):675-681. doi:10.1038/ijo.2013.157
  • Lhotta, K., Höfle, G., Gasser, R., & Finkenstedt, G. (1998). Hypokalemia, Hyperreninemia and Osteoporosis in a Patient Ingesting Large Amounts of Cider Vinegar. Nephron, 80(2), 242–243. https://doi.org/10.1159/000045180
  • Willershausen I, Weyer V, Schulte D, Lampe F, Buhre S, Willershausen B. In vitro study on dental erosion caused by different vinegar varieties using an electron microprobe. Clin Lab. 2014;60(5):783-790. doi:10.7754/clin.lab.2013.130528
  • Feldstein S, Afshar M, Krakowski AC. Chemical Burn from Vinegar Following an Internet-based Protocol for Self-removal of Nevi. J Clin Aesthet Dermatol. 2015;8(6):50.
  • Bunick, C. G., Lott, J. P., Warren, C. B., Galan, A., Bolognia, J., & King, B. A. (2012). Chemical burn from topical apple cider vinegar. Journal of the American Academy of Dermatology, 67(4), e143–e144. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2011.11.934

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.