Kulak Temizliğinin Doğru Yolu

Kulak Temizliğinin Doğru Yolu

Son Güncelleme: 27 Eylül, 2018

Kulak temizliği, sadece hijyen açısından değil düzgün işitmenin devam edebilmesi için de büyük önem taşır. Ortada bir sağlık sorunu yoksa kulaklar kendi kendilerini doğal olarak temizlerler.

Ancak biriken kulak kiri kulağınızı tıkayıp uğultu sesi gibi rahatsızlıklara neden olarak düzgün işitmenizi engelleyebilir. Bu yüzden ara sıra kulaklarınızı temizleyip içeride biriken kulak kirini çıkartmalısınız.

Aşağıdaki belirtileri gösteriyorsanız kulaklarınız, kir yüzünden tıkanmış olabilir:

  • Ağrı veya işitme kaybı
  • Kulak çınlaması
  • Kulağın kaşınması veya kötü kokan bir akıntı olması

Evde kulak temizliği nasıl yapılır?

kulak temizliği

Evde kulağınızı tıkayan kiri çıkartabileceğiniz pek çok doğal yöntem bulunmaktadır. En sık tercih edilen kulak temizliği yöntemleri şunlardır:

– Biriken kiri masaj yaparak çıkartın

İşitme kanalınızı tıkayan kulak kirini çıkartmak için kulağınızın arkasındaki bölgeye masaj yapmanız ve bir yandan ağzınızı açıp kapatırken kulağınızı çeşitli yönlere doğru çekmeniz gerekir.

– Hidrojen peroksit

Hidrojen peroksit veya oksijenli su hem kulağı tıkayan kiri çıkarmak hem de kulak ağrılarını tedavi etmek için önerilir.

Yapılışı:

Yarım bardak oksijenli su ve yarım bardak ılık suyu karıştırıp bir damlalığa doldurun. Yatay pozisyona geçin ve sorunlu kulağın içine bu sıvıdan damlatın. 3 ila 5 dakika bekleyin.

Ardından kafanızı eğerek kulağın içindeki suyu boşaltın ve sadece ılık su kullanarak aynı şekilde kulağınızı durulayın.  Oksijenli su yerine bebek yağı veya maden suyu da kullanabilirsiniz.

– Zeytinyağı

Yukarıda tarifini verdiğimiz yöntemi kullanmanızı öneriyoruz ancak bu sefer ılık zeytinyağı ile. Kulağın içine işlemesi için 15 dakika bekleyin. Bu tedaviyi 3 veya 4 gün boyunca günde 3 kere tekrarlayın.

– Sıcak su şişesi

Bu, evde uygulayabileceğiniz basit ama etkili bir yöntemdir.  Tek yapmanız gereken şey, bir şişe alıp içerisine sıcak su doldurmaktır.  

Ilımaya başlamış su şişesini alıp sorunlu kulağa dayayın ve yaklaşık 15 ila 30 dakika arası bekleyin. Kulak kirinin yumuşadığını ve daha rahat temizlendiğini göreceksiniz.

-Yıkama

Eczanelerde kulak yıkamak için özel tüpler satılmaktadır. Vücut ısısında, ılık su kullanmalısınız. Kulağınızı yıkadıktan sonra iyice kurulamayı unutmayın.

– Demlenmiş papatya ile kulak banyosu

Karışımı hazırlamak için iki yemek kaşığı papatya çiçeği ve bir bardak su kullanın. Demleyip ılıyana kadar bekleyin ardından iyice süzün.

Bu karışımı kullanmadan önce kulağınıza 3 damla zeytinyağı damlatın ve 5 dakika bekleyin. Ardından kulağınızı damlalık veya yıkama tüpü yardımıyla demlediğiniz karışım ile durulayın.

Sorununuz geçmezse, kulağınızı daha etkili bir şekilde yıkaması için bir uzmana danışın.

Kulaklarınızı temizlerken dikkat etmeniz gereken şeyler

kulak kiri

  • Rahatsızlık hissettiğinizde, kulağınıza yabancı bir cisim sokarak temizlemeye çalışmayın. Pamuklu çubuklar veya pamuk topları bu durumda kesinlikle önerilmez çünkü kiri daha derine iterek durumu kötüleştirebilirler.
  • Kulak zarınızda delik varsa, oksijenli su damlatarak veya evde temizlemeye çalışmayın. Kulağınıza çok ciddi zarar verebilirsiniz.
  • Kulağınızı temizlerken basınçlı su kullanmayın aksi taktirde kulak zarınızı delebilirsiniz. Ayrıca enfeksiyona neden olmamak için kulaklarınızı çok sık temizlememelisiniz.
  • Bahsettiğimiz yöntemlerin hiçbiri 12 yaşın altındaki çocuklara uygun değildir. Çocukların kulakları çok daha hassas olduğu için çok ciddi sorunlara neden olabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun kulak tıkanıklığı olduğundan şüpheleniyorsanız, lütfen bir uzmana danışın.

Aklınızda bulunsun…

Kulak kiri aslında kulaklarımızı tozdan, mikroorganizmalardan ve işitme kanalına girip zarar verebilecek diğer şeylerden korur. Bu yüzden kulaklarınızı gerçekten temizlemeye ihtiyacınız olduğunda veya kirden dolayı tıkandıklarında temizlemelisiniz.

Eğer kulaklarınız çok sık tıkanıyorsa, bir kulak uzmanına görünmeniz gerekebilir. Sorununuzun ne olduğunu bulup, size en uygun tedaviyi önereceklerdir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.