Lateks Alerjisinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Lateks alerjisi, bağışıklık sistemi bu materyalde bulunan belirli proteinlere aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Bu makalede bunun hakkında daha fazla bilgi edinin!
Lateks Alerjisinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Galo Flores

Yazan ve doğrulayan doktor Galo Flores.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bazı insanların, Brezilya kauçuk ağacının (Hevea brasiliensis) özünden yapılan bir malzeme olan lateks adlı maddeye alerjisi vardır. Bu malzeme aynı zamanda “doğal kauçuk” olarak da bilinir ve her gün kullandığımız birçok ürün ondan yapılır.

Lateks alerjisi, bireyin bağışıklık sistemi bu materyalde bulunan belirli proteinlere aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Bunun nedeni, şirketlerin onu her gün doğrudan temas ettiğimiz birçok nesneyi üretmek için kullanmasıdır.

Tahminler, popülasyondaki her 100 kişiden yaklaşık dördünün lateks alerjisi olduğunu göstermektedir. Örneğin, 100 sağlık çalışanından yaklaşık 10’unun buna alerjisi vardır. Pek çok tıbbi ürün lateksten yapıldığından veya lateks içerdiğinden, bu özel grup için bu zorlayıcıdır.

Lateks alerjisinin belirtileri

kaşınan insan
Lateks alerjisinin belirtileri açıktır.

Lateks alerjisinin temel özelliği cilt kaşıntısı veya kurdeşendir. Ayrıca göz tahrişi, gözlerde akıntı ve burunda kızarıklık olarak da kendini gösterebilir. Ağır vakalarda anafilaksiye bile yol açabilir. Bu reaksiyon, boğazda şişmeye ve nefes almada zorluğa yol açtığı için hayatı tehdit edici olabilir.

Nedenler ve risk faktörleri

Lateks, proteinler de dahil olmak üzere çeşitli bileşenlerden oluşan doğal bir üründür. Bunlar alerji üretmekten sorumlu ana ajanlardır. Bunun nedeni, bu malzeme ile üretilen ürünlerden salınan küçük parçacıkların cilde temas ettiğinde deri yoluyla veya nefes aldığımızda akciğerler yoluyla vücuda girmesidir.

Latekse alerjisi olan bazı kişiler bu malzemeyle doğrudan teması belirleyemez. Bu durumlarda uzmanlar, cildinde veya giysisinde parçacıklar taşıyan ve taşıyan biriyle temas kurduklarına inanırlar.

Diğerleri, örneğin lateksten yapılmış eldiven giyen kişiler tarafından kullanılan yiyecekler yoluyla dolaylı temastan kaynaklanabileceğini öne sürüyor.

Muhtemelen, alerjik insanlar bu problemle doğmazlar, ancak bu materyalle tekrar tekrar temas ederek geliştirirler. Aslında, semptomlar genellikle lateksle ilk temastan aylar veya yıllar sonrasına kadar ortaya çıkmaz.

Lateksi hangi ürünler içerir?

Bu ürünler her yerdedir ve insanlar bunları yumuşak ve dayanıklı oldukları için kullanırlar.

Tıbbi kullanım için ürünler

Bu, tıbbi cihazlarda sık görülen bir bileşendir, örneğin:

  • Tek kullanımlık eldivenler
  • Şırıngalar
  • Stetoskop veya tansiyon aletleri
  • Hava yolu ve damar içi kanüller
  • Bandajlar

Bazı ülkelerde lateksten yapılan tıbbi cihazların kullanımına ilişkin düzenlemeler vardır ve kullanıcıların alerjik kişilerle temas etmelerini önlemek için bunu belirtmeleri gerekir.

Günlük ürünler

Birçok günlük ürün, doğal kauçuk içerir, örneğin:

  • Balonlar
  • Lastik bantlar
  • Prezervatifler ve diyaframlar
  • Eldivenler
  • Lastikler
  • Oyuncaklar
  • Eşyaların sapları

Genel olarak, bu ürünler aşırı hassas kişiler dışında nadiren sorunlara neden olur.

Diğer ürünler

Bazı gıdalara alerji ile lateks arasında bir bağlantı vardır. Bunun nedeni, bazı gıdaların lateksle aynı alerjenleri içermesidir. Onlardan bazıları:

  • Avokado
  • Kereviz
  • Muz
  • Çarkıfelek
  • Kivi meyvesi
  • Kestane

Bu önemlidir çünkü latekse alerjisi olan kişilerin bu gıdalara alerjisi olma veya en azından çapraz reaksiyon gösterme olasılığı daha yüksektir.

Tanı testleri

Lateks alerjisini teşhis etmek de diğerleri gibi zordur. Doktor cildinizi muayene edecek ve semptomlarınız hakkında sorular soracak ve ayrıca semptomların diğer nedenlerini ekarte etmek için spesifik veriler arayacaktır.

Lateks proteinlerine tepki verip vermediğini belirlemek için bir cilt reaksiyon testi isteyebilirler. Bunu yapmak için küçük bir miktar lateks enjekte etme amacıyla önkol derisine veya sırtına küçük bir iğne sokarlar.

Ardından, cilt numuneyle reaksiyona girdikten sonra sonucu yorumlar. Latekse alerjisi olan bir kişi, doktorun lateksi uyguladığı yerde iltihaplanma gösterecektir. Bu testi yalnızca bir uzman, bir alerji uzmanı veya cilt testi ve reaksiyonları konusunda deneyimli başka bir doktor yapmalıdır.

Mevcut tedaviler

son kullanma tarihi
Antihistaminikler, alerjilere karşı tercih edilen ilaçlardır.

Bazı ilaçlar semptomları azaltabilir, ancak lateks alerjisinin spesifik bir tedavisi olmadığını vurgulamak önemlidir. Latekse karşı alerjik reaksiyonlardan kaçınmanın en iyi yolu, onu içeren ürünleri kullanmaktan kaçınmaktır.

Lateks ile temas sonrası reaksiyonlar hafif olduğunda, doktor antihistaminikler veya düşük dozda kortikosteroidler reçete edebilir. Bu ilaçlar reaksiyonu kontrol etmeye ve olası rahatsızlığı gidermeye yardımcı olur.

Ancak, kaçınmaya çalışsanız bile lateks içeren ürünlerle istemeden temas kurabilirsiniz. Geçmişte bu ürünlere karşı ciddi bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz, her zaman yanınızda bir epinefrin oto-enjektör bulundurmak isteyebilirsiniz.

Anafilaktik reaksiyon durumunda hemen tedavi için en yakınınızdaki acil servise gidin.

Lateks alerjisinin önlenmesi ve öneriler

Latekse alerjisi olan kişilerin, lateks içeren ürünler en çok hastanelerde kullandığından, ilgili tüm sağlık personeline bilgi vermeleri gerekmektedir. Aynı şekilde hastane ortamında çalışmak da lateks alerjisi geliştirmenin en önemli faktörlerinden biridir.

Başka bir önleme şekli, lateksten yapılmış ürünleri farklı malzemelerden yapılmış ürünlerle değiştirmektir. Piyasada lateks içermeyen eldivenler, bandajlar, prezervatifler ve oyuncaklar bulunmaktadır.

Ayrıca içerdikleri protein türü nedeniyle alerjik reaksiyon göstermemek için yukarıda belirtilen meyvelerden uzak durmalısınız.

Lateks alerjisi karmaşık bir durumdur

Son olarak, bu vakalarda zamanında teşhis esastır ve birçok hastada teşhiste gecikme olur. Dermatitin başlangıcından astım semptomları ortaya çıkana kadar iki yıl geçebilir.

En önemli önlemlerden bazıları, lateks içermeyen ürünler kullanmak ve herhangi bir işlemden önce alerjiniz hakkında sağlık profesyonellerini bilgilendirmektir. Bu nedenle, lateksle doğrudan veya kazara temastan kaçınmanın en iyi yolu budur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wu M, McIntosh J, Liu J. Current prevalence rate of latex allergy: Why it remains a problem? J Occup Health. 2016 May 25;58(2):138-44.
  • Nucera E, Aruanno A, Rizzi A, Centrone M. Latex Allergy: Current Status and Future Perspectives. J Asthma Allergy. 2020 Sep 28;13:385-398.
  • Chełmińska M, Specjalski K, Różyło A, Kołakowska A, Jassem E. Differentiating of cross-reactions in patients with latex allergy with the use of ISAC test. Postepy Dermatol Alergol. 2016 Apr;33(2):120-7.
  • Amr S, Suk WA. Latex allergy and occupational asthma in health care workers: adverse outcomes. Environ Health Perspect. 2004 Mar;112(3):378-81.
  • Kumar RP. Latex allergy in clinical practice. Indian J Dermatol. 2012 Jan;57(1):66-70.
  • Nabavizadeh SH, Yazdanpanah S. Prevalence of fruite (kiwi) allergy in health worker with latex hypersensitivity. Clin Transl Allergy. 2011 Aug 12;1(Suppl 1):P33.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.