Elektriğe Karşı Alerji Sahibi Olmak Mümkün Müdür?

Elektriğe alerjisi olan biri, elektromanyetik alanlara maruz kaldığında bir takım rahatsızlıklar yaşar. Ancak, bilim, bunu bir alerji veya başka bir benzer patoloji olarak sınıflandırılıp sınıflandırılamayacağını henüz belirlememiştir.
Elektriğe Karşı Alerji Sahibi Olmak Mümkün Müdür?
Leidy Mora Molina

Yazan ve doğrulayan hemşire Leidy Mora Molina.

Son Güncelleme: 16 Mayıs, 2021

Elektriğe karşı alerji geliştirmek çok konuşulan bir konu değildir. Bununla birlikte, şu anda bilimsel bir temeli olmamasına rağmen bu durum hakkında birçok rapor vardır ve bu durumun resmi teşhisi kabul edilmektedir.

Bir kişi elektromanyetik alanlara maruz kaldığında, elektriğe alerjisi varsa, görünür semptomları içeren olumsuz bir tepki gösterdiği anlamına gelir. Bunlar, göz rahatsızlığından daha şiddetli koşullara kadar değişir.

Bu durum aynı zamanda elektromanyetik alanlara karşı aşırı duyarlılık olarak da bilinir. Konuyla ilgili çelişkili kanıtlar olduğu için bilim bu konuda bir fikir birliğine varamamıştır.

Elektromanyetiğe karşı aşırı duyarlılık nedir?

dermatit

Elektriğe alerjisi olmak veya elektromanyetiğe karşı aşırı duyarlılık göstermek, prensip olarak elektromanyetik alanlara karşı gösterilen toleranssızlık olarak tanımlanır. Bu belirgin duruma sahip biri elektriğe maruz kalırsa, büyük ölçüde bir alerji belirtileriyle örtüşen bir dizi semptom gösterir.

Elektromanyetik alanlar, yüksek gerilim hatları, cep telefonları, ev aletleri ve Wi-Fi ağlarından yayılan radyasyondan oluşur. Teorik olarak, birisinin elektriğe karşı alerjisi varsa ve bu tür alanlara maruz kalırsa, fiziksel veya duygusal anlamda rahatsızlık oluşacaktır.

Bu hastalığın varlığını doğrulayacak hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Bazı araştırmalar, bu sorundan mustarip insanların semptomları gerçek elektromanyetik alanların önünde ve aynı zamanda simüle edilmiş alanların önünde gösterdiğini göstermiştir

Bu arada, Avrupa Komisyonu 2015 yılında konuyla ilgili bir rapor yayınladı. Bu raporda insanların elektriğe alerjisi olduğuna veya elektromanyetik aşırı duyarlılığın var olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığına işaret eder. Bununla birlikte, konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu da netleşmektedir.

Elektriğe alerjisi olmak: belirtiler

Doktorların ve bilim adamlarının önemli bir kesimi, böyle durumlarda tedbirli olma ilkesinin uygulanması gerektiğini düşünmektedir. Bu, lehine veya aleyhine kesin bir kanıtın olmadığı durumlarda, belirtilen şeyin durumun varlığını kabul etmek ve buna göre hareket etmek olduğunu gösterir.

Mevcut ve doğrulanmamış verilere göre, elektromanyetiğe karşı aşırı duyarlılık kronik yorgunluk, tekrarlayan baş ağrısı, baş dönmesi, sinirlilik, taşikardi, azalmış konsantrasyon, uykusuzluk ve diğer benzer semptomlara neden olur.

Aynı şekilde elektriğe alerjisi olanların belirtilerinin de üç aşamadan oluştuğuna dikkat çekiliyor:

  • Birinci etap: Doğası gereği temelde nörolojiktir. Baş ağrısı, kulak çınlaması, uyuşma ve karıncalanma, baş dönmesi, konsantrasyon güçlükleri, sindirim bozuklukları, taşikardiler ve diğerleri gibi belirtileri içerir.
  • İkinci etap: Bu aşama, üç semptomun olağan varlığı ile karakterize edilir. Kronik yorgunluk, uykusuzluk ve depresyon. Sinirlilik, sözlü saldırganlık ve duygudurum bozuklukları da olabilir.
  • Üçüncü etap: Çocuklarda hiperaktivite ve oyunlara ve ders çalışmaya karşı ilgi kaybı olabilir. Ergenler zihinsel ve davranışsal değişiklikler gösterebilir. Yetişkinlerde konfüzyonel sendrom ve bazen de psödodementi olarak kendini gösterir.

Dikkate alınması gereken önemli bir husus, elektromanyetik alanlara maruz kalındığında semptomların kötüleşmesi, ancak sınırlı olması halinde semptomların daha hafif hale gelmesidir. Görünüşe bakılırsa bu durum giderek artmaktadır. Çocuklarda daha fazla psişik etkiye ve yetişkinlerde ise daha fazla nörodejeneratif etkiye neden olmaktadır.

Elektromanyetiğe karşı aşırı duyarlılığın tedavisi var mıdır?

Elektromanyetik aşırı duyarlılık resmi olarak tanınan bir patoloji olmamakla birlikte, bunun tedavisi de yoktur. Elektriğe alerjiniz olabileceğini kabul eden uzmanlar, bunun zayıf bir bağışıklık sisteminden veya elektromanyetizmaya karşı özel bir savunmasızlıktan kaynaklanabileceğine dikkat çeker.

Vaka raporları, bu durumun giderek arttığını göstermektedir. Bununla karşı karşıya kaldığınızda, izlenecek öneriler, aşağıdakiler gibi alışkanlıklarda bazı değişiklikleri içerir:

  • Evi her gün 15 dakika havalandırın.
  • Wi-Fi ağlarını kablolu bağlantılarla değiştirin.
  • Telsiz telefonları sabit hatlarla değiştirin.
  • Evdeki ana radyasyon kaynaklarının hangileri olduğunu tespit etmek için işinde uzman bir teknik servisin hizmetini kullanın. Bu, etkilenen kişinin elektriğe karşı duyarlılığını azaltmak için değişikliklerin yapılmasına izin verecektir.
  • Pamuk veya hakiki yün gibi doğal lifli giysiler giyin. Sentetik malzemeler statik elektriği destekler ve bu nedenle tavsiye edilmez.
  • Cep telefonunu yalnızca temel ihtiyaçlar için kullanın. Başınıza yaklaştırmamak için açık alanlarda ve hoparlör aktivasyonu ile kullanın..
  • Elektrikli aletleri veya benzeri cihazları yatak odasından kaldırın. Yapılacak olan en iyi şey, kullanılmadıkları sürece bağlantılarının kesilmesidir.

Önlem olarak yapılması gereken şey, elektriğe alerjisi olanların kendilerini elektromanyetik alanlara olabildiğince az maruz bırakmalarıdır. Bu şekilde semptomlar kötüleşmek yerine azalabilir.

Elektriğe alerji

Elektriğe karşı alerjisi olanlar için son öneriler

Günümüz dünyasında her yerde elektromanyetik alanlar vardır. Elektrik, sadece elektrikli veya elektronik cihazlardan gelmekle kalmaz, aynı zamanda evrenin her yerindedir. Dünyanın kendi manyetik alanı vardır. Aynı şekilde, Güneş’ten her gün gelen radyasyon, herhangi bir mobil telefon anteninin yaydığı radyasyondan çok daha yüksektir.

Yukarıdakiler göz önüne alındığında, “elektromanyetik radyasyonsuz alanlar” yaratmak neredeyse imkansızdır. Her halükarda, kişinin elektromanyetizmaya alerjisi olsun ya da olmasın, en sağlıklı şey zaman zaman cihazlarla olan bağlantının kesilmesidir. Doğayla baş başa kalınan anlarda doğanın tadını çıkarmak en güzel şey olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.