İlaç Zehirlenmesi Hakkında Ne Yapmalı?

İlaç zehirlenmesi meydana geldiğinde, derecesi, diğer şeylerin yanı sıra, alınan ilaçların miktarına ve bir kişinin özelliklerine bağlı olacaktır.
İlaç Zehirlenmesi Hakkında Ne Yapmalı?
Mariel Mendoza

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Mariel Mendoza.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İlaç zehirlenmesi belirtileri ve sonuçları ilaca bağlıdır, ancak hepsi eşit derecede ölümcül olabilir. Zehirlenme derecesi, diğer şeylerin yanı sıra, alınan ilacın miktarına ve her insanın kendi özelliklerine bağlıdır.

Sırada, onu tanımlamak için bazı endikasyonlarla ve takip edilecek önlemlerle birlikte farklı zehirlenme türlerini göreceğiz.

İlaç zehirlenmesinin beş çeşidi

ilaç zehirlenmesi ve beş çeşidi
İlaç zehirlenmesinin farklı semptomları ve sonuçları vardır. Her şey ilaçların türüne, miktarlarına ve her bireyin bireysel özelliklerine bağlıdır.

Farklı faktörlere dayanan beş tür ilaç zehirlenmesi vardır ve bunlar aşağıdakilere bağlıdır:

1. Klinik komplikasyonların büyüklüğü

İlaç zehirlenmesi söz konusu olduğunda, komplikasyonları hafif ila orta ve yüksek derecedir.

2. Ortaya çıkış özellikleri

İlaç zehirlenmesi belirtileri, bazı ilaçlar hızlı hareket ettiği için, bazıları ise belirli bir süre sonra ortaya çıktığı için derhal olabilir veya gecikebilir.

  • Reverzibl veya irreverzibl zehirlenmeler: Reverzibl zehirlenmelere gelince, bir kişi madde vücuttan çıkarılır çıkarılmaz iyileşebilir. Ancak, zıt senaryoda hasar onarılamaz. Her şey etkilenen organa ve işlevine bağlıdır. Reverzibl ve irreverzibl semptomlar aynı anda ortaya çıkabilir.
  • Lokal veya sistemik zehirlenme: Lokal zehirlenme, toksik madde vücutla temas ettiği yerde hasara neden olduğunda meydana gelir. Bununla birlikte, organizmayı sistemik veya genel bir şekilde etkileyebilecek bazı maddeler vardır. Her durumda, her ikisinin bir kombinasyonu da meydana gelebilir.

3. Semptomların başlama zamanı

Semptomların ortaya çıkması için geçen süreye bağlı olarak, zehirlenmeyi aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz:

  • Akut zehirlenme: Bu durumlarda, semptomlar 24 saatten daha kısa sürede ortaya çıkar ve evrimleri değişebilir
  • Subakut zehirlenmeler: Bu bozukluklar farklı seviyelerde ortaya çıkar ve bu nedenle semptomlar hemen ortaya çıkmaz, ancak birkaç gün sonra kendini gösterir.
  • Kronik zehirlenme: Bunlar toksik bir maddenin sürekli veya tekrarlanan emiliminden sonra meydana gelir. Küçük miktarlarda emilebilir, ancak vücutta birikir. Bu, başa çıkılması en zor ilaç zehirlenmesidir.

4. Sebep

Oluş şekillerini hesaba katarak, bunları şu şekilde bölebiliriz:

  • Gönüllü: Bunlar intiharlar gibi kasıtlı zehirlenmelerdir.
  • Kazara: Bunlar ilaçlar söz konusu olduğunda oldukça sık görülür. Bunlar yanlış ilacı içmek, aşırı doz veya diğer ilaçlar veya alkol gibi maddelerle etkileşime bağlıdır.

5. Giriş yolu

Sindirim zehirlenmelerini giriş yoluna göre sınıflandırabiliriz. Solunum yoluyla alınabilir, deri ve mukoza zarından ve intravenöz olarak alınabilir.

İlaç zehirlenmesi belirtileri

baş ağrısı çeken kadın
  • Baş dönmesi ve baş ağrısı, ilaç zehirlenmesinden etkilenen hastalarda yaygın semptomlardır. Bununla birlikte, başka klinik belirtiler olabilir.
  • İlaç zehirlenmesinin belirtileri, söz konusu ilacın türüne, giriş yoluna ve her insanın kendi özelliklerine bağlı olacaktır. Bu nedenle, sonuçlar da değişecektir ve bazı durumlarda ölümcül olabilir.

İlaç zehirlenmesi belirtileri

Bunlar ilk belirtilerden veya semptomlardan bazılarıdır ve yaygın ve spesifik olmayan belirtiler olabilirler:

  • Baş dönmesi, baş ağrısı ve kafa karışıklığı
  • Uyuşukluk veya hiperaktivite ve hareket zorluğu
  • Kalp ve solunum hızında bozukluklar
  • Bulantı ve kusma
  • Görsel ve dil değişiklikleri
  • İshal, karın ağrısı
  • Bazı durumlarda cilt döküntüleri ile birlikte dudaklarda ve ağızda yanıklar ve / veya kızarıklık

İlaç zehirlenmesi ile karşılaşıldığında ne yapmalı?

Bir kişinin ilaç zehirlenmesi yaşadığından şüpheleniyorsanız hızlı hareket etmeli ve sakin kalmalısınız.

Zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkması zaman alabilir. Bununla birlikte, zehirlenmeden şüpheleniyorsanız, ilk belirtiler ortaya çıkana kadar beklemeyin.

Bunun yerine, atmanız gereken ilk adım derhal yerel toksikoloji merkezinizi aramaktır. Bir doktor cevap verecektir ve size yardımcı olabilmek için istedikleri diğer ayrıntılarla birlikte durumu, belirtileri ve şüpheli ilaçları açıklayabilirsiniz.

Zehirlenmeye neden olan ilacı biliyorsanız, uygulamanız gereken ilk yardım adımlarını söyleyebilirler. Gerekirse, acil servisleri aramanızı söyleyeceklerdir.

Bu arada, zehirlenmiş kişinin solunum yollarını, solunumunu ve nabzını kontrol ve takip edin. Bir sağlık uzmanı tarafından talimat verilmediği sürece hastayı kusturmaya çalışmayın.

Sonuç

Potansiyel ilaç zehirlenmesi ile karşı karşıya kalındığında bir tıp uzmanına ulaşmadan önce vereceğiniz ilk yardım, bir kişinin hayatını kurtarabilir. Bunu daima bir tıp uzmanının tavsiyesi altında yapmanız gerektiğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.