Aseklofenak: Ne Gibi Etkileri Vardır?

Aseklofenak, steroid yapıda olmayan, özellikle artrit, osteoartrit ve ankilozan spondilit nedeniyle ortaya çıkan ağrı krizlerini iyileştirmek için kullanılan anti-enflamatuvar (NSAID) bir ilaçtır. 
Aseklofenak: Ne Gibi Etkileri Vardır?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Aseklofenak steroid yapıda olmayan anti-enflamatuvar (NSAID) bir ilaçtır. Romatizmalı hastalıklarla ilişkili ağrı ve enflamasyonu yatıştırmak için yaygın olarak kullanılır. Ağrı kesici, anti-enflamatuvar ve anti-romatik özellikler taşır. Bu yazıda aseklofenak’ın etkilerine göz atacağız.

Kimyasal olarak konuşmak gerekirse, bu ilaç bir asetik asit türevidir. Bir diğer ağrı kesici ilaç olan diklofenak’a benzer bir yapısı vardır.

Doktorlar bu ilacı bir hasta, alt sırt ağrısı, diş ağrısı ve eklem ağrısı gibi enflamatuvar ve ağrılı sorunu için tedaviye ihtiyaç duyduğunda yazarlar.

Ayrıca doktorlar osteoartrit, romatoid artrit ve spondilit gibi kronik eklem süreçleriyle ilişkili olarak ortaya çıkan enflamasyonu ve kronik ağrıyı iyileştirmek için de bu ilacı yazarlar.

Romatoid Artrit Nedir?

romatoid artrit röntgen

Romatoid artrit, bir kronik enflamatuvar otoimmün hastalığıdır. Bu hastalık çeşitli eklemleri etkiler ve çeşitli genel ve spesifik olmayan belirtileri vardır.

Bu durum düzgün bir şekilde tedavi edilmezse, önemli fiziksel kısıtlamalara neden olarak hastanın hayat kalitesini fark edilir ölçüde kötüleştirebilir.

Semptomlara gelince, romatoid artrit tipik olarak ağrı ve rijitlikle kendini belli eder. Ayrıca farklı küçük ve büyük eklemleri hareket ettirmede de zorluk görülür.

Bazen eklemsel göstergelerden önce gelen ve hastalığın ilerlemesi boyunca devam etme eğilimi gösteren genel semptomlardan bazıları şöyledir:

  • Bitkinlik.
  • Hafif ateş.
  • Hasta hissetmek.
  • İştahsızlık.
  • Kilo kaybı.

Ancak en yaygın semptom, sabahları vücutta özellikle de ayaklarda ve ellerde katılıktır.

Romatoid artriti tetikleyen şeyler günümüzde halen bilinmemektedir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bu durumun otoimmün bir bozukluk olduğunu ve ortaya çıkışında diğer sebeplerin yanında genetik ve genetik olmayan faktörlerin rol oynadığını biliyoruz.

Osteoartrit

Doktorlar bu durum için de aseklofenak önerirler. Osteoartrit, eklem kıkırdağına hasar veren bir başka romatizmalı hastalıktır.

Eklemlerde, sinovyal zar tarafından üretilen sinovyal sıvı isimli bir sıvı bulunur. Bir eklemi oluşturmak için bir araya gelen kemik uçları eklemsel kıkırdak ile kaplıdırlar.

Bu kıkırdakta hasar oluştuğunda, bu hasar, ağrıya, katılaşmaya ve fonksiyonel yetersizliğe yol açar. Bu nedenle, bu hastalığı artritten ayırt etmek önemlidir. İkinci hastalık, kıkırdak yıpranması nedeniyle değil enflamasyon nedeniyle gelişir.

Ancak ikisi de ağrıya yol açtıkları için aseklofenak ikisinin de yol açtığı semptomların tedavisi için etkilidir.

Ankilozan Spondilit

iskelet ankilozan spondilit

Ankilozan spondilit, omurgada ve sakroiliak eklemlerde enflamasyona yol açan bir diğer romatizmalı hastalıktır. Bu durumun sebebi tam olarak bilinmese de bazı uzmanlar, spesifik vakaları genetik mirasla ilişkilendirmişlerdir.

Genellikle ergenlik veya genç erişkinlik döneminde ortaya çıkar. Erkeklerde daha fazla görülür. Kadınlarda bu hastalığın daha hafif bir formu ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda hastalığa tanı koymak zorlaşır.

Hastalık genellikle omurganın tamamını ve periferik eklemleri etkileyen, her ikisinde ağrıya, omurga sertliğine, hareket kaybına ve ilerlemeli eklem deformasyonuna yol açan ağrı krizleri şeklinde kendini gösterebilir.

Aseklofenak: Etkileri Nelerdir?

avuç çeşitli haplar aseklofenak

Aseklofenak ilacının anti-enflamatuvar etkileri, siklooksijenaz (COX) enziminin inhibisyonu ile gerçekleşen prostaglandin sentezi inhibisyonu sonucu ortaya çıkıyor olabilir.

Prostaglandin ağrı hissi gibi vücutla ilgili pek çok süreçte rol oynayan bir protein yapısıdır. Sentezin baskılanmasıyla ağrı hissi azalır.

Aseklofenak’ın aynı zamanda ateş düşürücü etkisi vardır. Bunun sebebi hipotalamustaki merkezi hareket sonucu oluşan periferik damar genişlemesi olabilir. Prostaglandin sentezi inhibisyonunun yol açtığı başka etkiler de vardır:

  • Mide mukozasının daha az korunması. Aseklofenak mide ülserine neden olabilir.
  • Böbrek fonksiyonunun bozulması.
  • Trombosit kümeleşmesinin inhibisyonu.

Sonuç

Aseklofenak özellikle romatoid artrik, osteoartrit ve ankilozan spondilit nedeniyle oluşan ağrı krizlerini iyileştirmek için kullanılan steroid yapıda olmayan anti-enflmatuvar (NSAID) bir ilaçtır.

Ancak, diğer ilaçlar gibi, belli sayıda kontrol edilmesi gereken ters reaksiyonları – örneğin mide bağırsak rahatsızlıkları ve ara sıra baş dönmesi gibi- vardır. Bu nedenle bu ilaçla ilgili herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzla veya eczacınızla konuşmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chandrasekharan, N. V. (2011). Aceclofenac. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61154-7
  • Brogden, R. N., & Wiseman, L. R. (1996). Aceclofenac : A Review of its Pharmacodynamic Properties and Therapeutic Potential in the Treatment of Rheumatic Disorders and in Pain Management. Drugs Drugs.
  • Legrand, E. (2004). Aceclofenac in the management of inflammatory pain. Expert Opinion on Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1517/14656566.5.6.1347

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.