Melazma Lekelerini Azaltan 3 Farklı Tedavi Seçeneği
Melazma olarak da bilinen güneş lekeleri, güneş ışınlarının cilde yaptığı pek çok etkiden biridir. Bu durumla karşılaşan insanlar için estetik bir problem yaratır.
Bu yazıda melazmanın ne olduğunu ve melazma lekelerini azaltan farklı tedavileri daha yakından inceleyeceğiz.
Melazma nedir?
Melazma, ciltte oluşan iyi huylu bir durum olarak tanımlanır ve karakteristik özelliği kahverengi lekelerdir. Güneşe maruz kalmanın yanı sıra özellikle de hamilelik döneminde yaşanan hormonal dengesizlikler nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Bu duruma kadınlarda daha yaygın olarak rastlandığına işaret etmekte fayda var. Lekeler ve benekler genellikle açık tenli insanlarda daha görünür durumdadır. Melazma’nın tek belirtisi yüzde oluşan benekler veya lekelerdir.
Krem uygulamaları, lazer terapi ve ölü hücrelerden arındırma bugünlerde bu durumla savaşmak için kullanılan tedavilerden bazılarıdır.
Melazma lekelerini azaltan 3 farklı tedavi
1. Reçeteli ilaçlarla tedavi
İlaç genellikle melazmayı tedavi etmek için kullanılan ilk seçenektir. Dermatolog tarafından yazılan yüz kremlerinin uygulanmasıyla gerçekleşir. Amaç lekeli görünümü azaltmaktır.
Bu tür ilaçlarda genellikle “hidrokinon” isimli bir madde bulunur. Bu madde bazı jellerde ve losyonlarda da mevcuttur.
Hidrokinon, melaninin (cildimize daha koyu pigmentini veren madde) kimyasal sürecini engelleyerek lekeli görünümle savaşır.
Ciltteki lekelerin veya beneklerin rengini açmak için uygulanan diğer bileşenler şöyle sıralanabilir:
- Tetrinoin
- Azelaik asit
- Retinoik asit
- Korticosteroidler
2. Profesyonel yöntemler
En etkili olanlar profesyonel yöntemlerdir ancak aynı zamanda cilt için en aşındırıcı ve saldırgan olanlar da onlardır. Melazma söz konusu olduğunda, pahalı oldukları için genellikle son çare olarak bu yöntemlere başvurulur.
En çok kullanılanlar kimyasal ölü hücrelerden arındırma işlemi, mikro ve dermabrazyon ve lazer tedavileridir.
- Kimyasal ölü hücrelerden arındırma işlemi veya peelingler. Bu tedavide melazma nedeniyle lekelenen cildin en dıştaki katmanlarını yenilemek için uğraşılır.
Bu tür bir arındırma işleminde kimyasal bir madde (örneğin glikolik asit) cilde dıştan uygulanır. Hafif bir yanmaya sebep olabilir. Sonuçta ortaya yeni, izsiz bir cilt çıkar.
- Mikrodermabrazyon ve dermabrazyon. İkisi de cildin yüzeydeki katmanlarını yok etmek için teknolojik cihazların kullanıldığı profesyonel yöntemlerdir. Lekesiz bir cilde kavuşmanızı sağlar.
Mikrodermabrazyon, ölü hücreleri yok etmek için mücevher kristallerinin kullanıldığı bir arındırma işlemidir.
İki tedavi de doktor kontrolü altında, 2 veya 4 haftalık aralıklarla, seanslar halinde (normal şartlarda 5 seans) uygulanır.
- Lazer tedavileri. Bu tedavilerde de amaç cildin bozulmuş katmanlarını yok etmektir. En etkili yöntem olma eğilimindedirler. Dolayısıyla en pahalı tedavidir.
Genellikle tedavi 4 veya 6 seans sürer. Sonuçta yüzdeki lekelerde gözle görülür oranda azalma görülür. Hatta tamamen kaybolabilirler.
Bunu da okuyun: Lazer Epilasyon Hakkındaki Mitler Ve Gerçekler
3. Ev yapımı ve doğal tedaviler
Ayrıca çok tavsiye edilen, doğal malzemelerle hazırlanan, melazma nedeniyle kararan cildin rengini açmak amacıyla başvurulabilen ev yapımı tedaviler de vardır. İşte onlardan bazıları:
Yumurta beyazı kreması ve balsam yağı (black balm)
Malzemeler
- 1 yumurtanın akı
- 4 damla balsam yağı
Hazırlanışı
- İki malzemeyi birbirleriyle karıştırın. Sabah ve akşam lekelerin olduğu yerlere sürün.
Bal ve limon maskesi
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı süt (45 ml)
- 4 yemek kaşığı bal (100 g)
- 2 yemek kaşığı limon suyu (30 ml)
Hazırlanışı
- Tüm malzemeleri karıştırın ve karışımı yüzünüze uygulayın.
- Ilık suyla yıkamadan önce yüzünüzde 20 dakika bekletin.
- Bu işlemi haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Unutmayın, tarif ettiğimiz tedaviler melazma lekelerini azaltmak amacıyla kullanılır ancak lekeleri tamamen yok edecekleri söylenemez.
Lekelerin tekrar tekrar ortaya çıkmaması ve bu tedavilerin etkili olması için hormonal dengesizlik sorununuzu çözen tedavilerle birlikte uygulanmalarını tavsiye ediyoruz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Melasma. (n.d.).
aad.org/public/diseases/color-problems/melasma - Rajaratnam R., et al. (2010). Interventions for melasma. DOI:
10.1002/14651858.CD003583.pub2 - Shankar, K., Godse, K., Aurangabadkar, S., Lahiri, K., Mysore, V., Ganjoo, A., Vedamurty, M., Kohli, M., Sharad, J., Kadhe, G., Ahirrao, P., Narayanan, V., … Motlekar, S. A. (2014). Evidence-based treatment for melasma: expert opinion and a review. Dermatology and therapy, 4(2), 165-86.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4257945/ - Sarma, N., Chakraborty, S., Poojary, S. A., Rathi, S., Kumaran, S., Nirmal, B., Felicita, J., Sarkar, R., Jaiswal, P., D’Souza, P., Donthula, N., Sethi, S., Ailawadi, P., … Joseph, B. (2017). Evidence-based Review, Grade of Recommendation, and Suggested Treatment Recommendations for Melasma. Indian dermatology online journal, 8(6), 406-442.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707834/ - Gupta, A. K., Gover, M. D., Nouri, K., & Taylor, S. (2006, December). The treatment of melasma: A review of clinical trials. Journal of the American Academy of Dermatology.
https://doi.org/10.1016/j.jaad.2006.02.009 - Rajaratnam, R., Halpern, J., Salim, A., & Emmett, C. (2010). Interventions for melasma. In R. Rajaratnam (Ed.), Cochrane Database of Systematic Reviews. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd.
https://doi.org/10.1002/14651858.CD003583.pub2