Meyvelerin Kabuklarını Yemeli Miyiz?

Meyvelerin Kabuklarını Yemeli Miyiz?
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Elma, armut, turunç, üzüm vb. meyvelerin kabuklarını yiyip yememek konusunda hepimizde biraz kafa karışıklığı var. Ama muz ve ananas gibi diğer meyveler aklınızı gerçekten karıştırabilir. Bu makalede meyve kabuklarını yemenin olumlu veya olumsuz olduğu durumları ve meyve yemenin vücuda getirdiği faydaları açıklayacağız.

Meyve kabuklarında hangi besleyici maddeler bulunur?

Eskiden, meyvelerin tamamı yenirdi. Atılması gerektiğini düşündüğümüz portakal limon kabukları bile bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

Meyve kabuğu meyvenin en çok enerji alan yeridir, çünkü en çok güneşe maruz kalan bölge kabuktur. Kabuk, meyveyi zararlı hava koşullarından korur ve en çok lifi içeren bölgedir. Ayrıca, daha çok besleyici madde taşıdığı için renklidir.

kabuğu kesilmiş elma

Kabukları ne zaman yememeliyiz?

Günümüzde meyve ve sebzelerle ilgili en büyük sorun ürün miktarını arttırmak ve korumak için kullanılan pestisitlerdir. Bu yüzden onlarca yıllar önce yenilen meyve ve sebzelere göre çok farklıdırlar.

Meyveyi yıkadığınız zaman bile, pestisitler meyvelerin gözeneklerine işlediği için (bazıları diğerlerine göre daha da gözenekli) insanlar her zaman meyveleri soymayı öneriyor. 

Meyvelerin kabuklarındaki besleyici öğelerle ilgileniyor ve bunları da tüketmek istiyorsanız her zaman ekolojik veya organik sertifikalı meyveler almanızı veya kendi ürettiğiniz meyveleri tüketmenizi öneriyoruz. Ayrıca meyveleri sodyum bikarbonat ile yıkayabilirsiniz veya kabuğu bir bıçak veya soyucu ile soyabilirsiniz.

Hangi kabukları öneriyoruz?

Meyveler organik olduğu sürece aşağıdakilerin kabuklarını yiyebilirsiniz:

  • Elma: kabuğunda ürsolik asit içerir. Bu asit kas sağlığını korumaya yardımcı olur, enflamasyonu azaltır, yüksek kolesterole iyi gelir ve kolajen üretimini teşvik eder. Tüm bunlarla beraber kabızlıkla başa çıkmak için pektin ve lif içerir.
  • Armutantioksidan özelliklerinden yararlanmak için kabuğun tamamını yemelisiniz. Çünkü kabuk büyük oranda C vitamini içerir. Ayrıca içindeki çözülebilir lifler sayesinde kabızdan korunmak için ve kolon kanseri vb. hastalıklara karşı tüketilmelidir.
  • Turunç: içeriğindeki kanserden koruyucu flavanoidler sayesinde kabuğu en çok antioksidan içeren kısmıdır. Özellikle göğüs ve cilt kanserinde çok etkilidir ve kardiyovasküler hastalıklara iyi gelir. Ayrıca meyvedeki esas C vitaminini taşır ve kanı temizler, idrar söktürücüdür, rahatlatır ve sindirime yardımcı olur.
  • Üzümüzümün kabuğunda flavanoidler, antosiyanin pigmentleri ve resveratrol (şarap yapımında kullanılan antioksidan madde) bulunur. Bunlar kılcal damarları ve kardiyovasküler sağlığı korur ve yüksek oranda antioksidan içerir.
  • Muz: muzun kabuğu antibiyotik, antifungal ve enzimatik özellikler içerir. Yıkandıktan sonra çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir ve iç kısmı dişleri beyazlatmak için fırçalamadan sonra dişlere sürülebilir.
  • Ananaskabuğu ile sağlıklı ve terapik bir çay yapabilirsiniz veya fermente ederek çok lezzetli bir içecek hazırlayabilirsiniz. Her iki içecek de vücutta sıvı atılımını önler ve sindirime yardımcı olur.
ananas kesmek

Alerjiler hakkında not

Bazı insanlar bazı meyvelerin kabuklarına karşı alerjiktir. Ancak bu meyvelerin kendilerini böceklerden korumak için kabuklarında ürettikleri bir madde alerjiye yol açıyor olabilir. Bu yüzden her zaman -özellikle kabuğunu yiyecekseniz- ekolojik meyveler tüketin.

Fotoğraflar torbakhopper, hayleysuzanne, ve Emily Barney izinleriyle kullanılmıştır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Díaz Varela, J & López Lago, I & Merino, Fuencisla. (1996). La bromelina: una proteasa de interés comercial. Ciencia y Tecnología Alimentaria. 10.1080/11358129609487552.
  • Martín, A.R., Villegas, I., La Casa, C., y de la Lastra, C.A. (2004). Resveratrol, a polyphenol found in grapes, suppresses oxidative damage and stimulates apoptosis during early colonic inflammation in rats.
    Biochemical Pharmacology, 67, 1399-1410.
  • Liu J, Yu H, Ning X (2006) Effect of quercetin on chronic enhancement of spatial learning and memory of mice. Sci China
    C Life Sci 49:583-590.
  • Palomo G, Iván, Yuri S, José Antonio, Moore-Carrasco, Rodrigo, Quilodrán P, Álvaro, & Neira E, Amalia. (2010). EL CONSUMO DE MANZANAS CONTRIBUYE A PREVENIR EL DESARROLLO DE ENFERMEDADES CARDIOVASCULARES Y CÁNCER: ANTECEDENTES EPIDEMIOLÓGICOS Y MECANISMOS DE ACCIÓN. Revista chilena de nutrición37(3), 377-385.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.