Micra: Ameliyatsız Takılan Dünyanın En Küçük Kalp Pili

Kullanımı yeni hastalarla sınırlı olmasına ve geleneksel kalp pillerine benzememesine rağmen, Micra küçük boyutu ve kolay kurulumu nedeniyle devrim niteliğinde bir cihazdır.
Micra: Ameliyatsız Takılan Dünyanın En Küçük Kalp Pili
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 24 Aralık, 2018

Bunun adı Micra. İsmi, bu cihazı kullanan binlerce insanın hayatını hızla değiştiren devrim niteliğindeki kalp pilinin şaşırtıcı teknolojisini tek başına açıklıyor.

Yakın zamana kadar, kalp pilleri hassas açık kalp ameliyatları ile takılıyordu. Zamanla, bu cihazların boyutu, hastanın kalp ritmini her zaman kontrol etmeyi amaçlayarak küçültüldü.

2013 yılının sonunda Medtronic şirketi biraz romantik bir roman tadında, tıp alanında komplike bir devrim yarattı.

Bahsettiğimiz şey, dünyadaki en küçük kalp pili olan ve cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan takılabilen Micra.

İşte bu yazımızda sizlerle bu müthiş gelişmeden söz etmek istiyoruz.

Micra, kalp atışınız ile yaşıyor

Bu minik cihaz 2013’te tanıtılsa da, yeni bir teknoloji veya ilacın onaylanması, tanıtılması ve dağıtılmasının çok yavaş gerçekleştiği bilinmektedir.

  • Micra 2015’te CE onayı almıştır, yani promosyon ve dağıtımı Avrupa Birliği’nde başlamıştır.
  • Bu cihaz, sıkı testlerden sonra, geleneksel kalp pilleri ile karşılaştırıldığında büyük bir verimlilik ve güvenilirlik gösterdi. Bu iyi sonuçlar da bize umut verdi.
  • Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) geçen yılın ortalarında Micra’yı onayladı (2016). Bugüne kadar gerçekleştirilen implantlar çok olumluydu. Ayrıca bu kalp pilleri pek çok sağlık sigortası planı kapsamında bulunmaktadır.
kalp pili

Dünyanın en küçük kalp pilinin karakteristikleri

Micra kalp pilinin boyutu 24 mm’dir.  1 TL’nin boyutuna yakındır. 2014 ve 2015 yılları arasında, yenilikçi teknolojileri etkin bir biçimde doğrulayan küresel araştırmalardaki tüm deneysel testleri de geçmiştir.

Bu kalp pilinin özellikleri şunlardır:

  • Kablosuz ve bataryasız bir şekilde, deri altına yerleştirilen bir kapsüldür.
  • Yerleştirmek için çalıştırmak gerekli değildir.
  • Hastanın kalbine trans-kateter teknolojisi ile yerleştirilir ve sağ ventrikülün içine yerleşinceye kadar, hastanın kasığındaki bir damardan geçirilir.
Micra kalp pili
  • Bu yenilikçi kalp pili, kalp üzerine küçük dişler veya dikişler kullanılarak yerleştirilir. Kablo gerekmemektedir.
  • Bundan sonra, hastanın aktivitesine göre kalp atışını korumak için elektrik nabızları yaymaya başlar.
  • Derinin altına herhangi bir “cerrahi cep” eklemek gerekli değildir. Diğer bir deyişle, kalp pili dışarıdan görünmez olduğu için kimse bunu fark etmez. Kapsül, kalbe “kurularak” yerleştirilir.
  • Kesiklere ve yara izlerine sebep olmamaktadır veya uzun süre hastanede kalmayı gerektirmemektedir.
Micra

Kalp hastaları için büyük bir değişim

Bu yeni teknoloji sadece bir klinik ilerleme değildir. Kalp pili takmak için ameliyat geçirmesi gereken hastalar üzerindeki psikolojik etkiyi de unutmamalıyız.

Ayrıca bakınız: Kalp Krizinde İlk Yardım

  • Bu cihaz çok basit bir şekilde uygulanır ve herhangi bir yara izi bırakmaz. Eğer bir sorun oluşursa, kolayca “yeniden yüklenebilir”.
  • Uzmanlara göre, Micra, kurulumu tamamlandıktan sonra tamamen stabildir. Geleneksel kalp pili cihazlarının aksine, kalp dokusuna hiçbir şekilde zarar vermez.
  • Bu, doktorlara ve hastalara hem basit hem de güvenli bir çözüm sunan, kalp hastalığı tedavisinde bir gelişmedir.

Akılda tutulması gereken olumsuz durumlar

Micra kalp pili, klinik dünya ve kalp hastaları için şu an tam bir devrimdir. Bununla birlikte, doktorlar bize bunun sadece bir başlangıç olduğunu söylemektedirler.

Umarız birkaç yıl içinde bu sistem tüm durumlar için çözüm getirir. Ayrıca, bu cihazın dayanıklılığının da zamanla gelişeceğini umuyoruz.

Şu anda Micra için aşağıdaki sınırlamalar söz konusu:

  • Sadece 10 sene vücutta durabilir, sonra yenilenmesi gerekmektedir.
  • Akılda tutulması gereken bir başka ayrıntı ise bu cihazın aşırı obez hastalar için kullanılamamasıdır. Bunun için daha fazla ilerleme ve araştırma gerekmektedir.
  • Ayrıca, Micra’nın geleneksel kalp pilleri kullanan hastalara yerleştirilemeyeceğini de unutmamalıyız.

Şu anda bu teknolojiden yararlanamayanlar kalp atış hızlarını kontrol etmek için mevcut cihazlarla devam etmelidirler (bunlar eşit derecede etkilidir).

Umarız önümüzdeki yıllarda bilim, kalp rahatsızlığı gibi ciddi sorunlara basit ve etkili bir cevap vermek için ilerlemeye devam edecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Salgado-Somoza, A., Zhang, L., Vausort, M., & Devaux, Y. (2017). The circular RNA MICRA for risk stratification after myocardial infarction. IJC Heart and Vasculature. https://doi.org/10.1016/j.ijcha.2017.11.001
  • Da Costa, A., Romeyer-Bouchard, C., Guichard, J. B., Gerbay, A., & Isaaz, K. (2016). Is the new Micra-leadless pacemaker entirely safe? International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2016.03.065
  • Ritter, P., Duray, G. Z., Steinwender, C., Soejima, K., Omar, R., Mont, L., … Reynolds, D. (2015). Early performance of a miniaturized leadless cardiac pacemaker: The Micra Transcatheter Pacing Study. European Heart Journal. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehv214
  • Kerwin, S. A., Mayotte, M. J., & Gornick, C. C. (2015). Transcatheter pacemaker implantation in a patient with a bioprosthetic tricuspid valve. Journal of interventional cardiac electrophysiology : an international journal of arrhythmias and pacing44(1), 89-90.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.