Mide Ülseri Ve Rahatsız Edici 8 Semptomu

Semptomları zaman içinde nasıl tanıyacağınızı bilmek, yardım için bir uzmana danışmanızı ve erken teşhise ulaşmanızı sağlar. Ardından ülseri tedavi etmeye başlayabilirsiniz; böylelikle hastalığınız ilerlemez ve yaşam kaliteniz etkilenmez.
Mide Ülseri Ve Rahatsız Edici 8 Semptomu
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Peptik ülser olarak da bilinen mide ülseri, mideyi koruyan mukoza tabakasında oluşan, bir veya birden fazla sayıdaki derin yaralardır. Bu yaralar, asitli mide sularının üretimi arttığında ortaya çıkar; midenin astarını tahriş eder ve ağrılı bir yanma hissine neden olurlar.

Bu problem, iltihaba yol açan gıdaların aşırı tüketimi ile ilişkilendirilir. Ancak ana nedeni H. Pylori olarak adlandırılan bakteriyel bir enfeksiyondur.

Mide ülseri, sigara içen ve alkol tüketen bireylerde daha yaygın olma eğilimi gösterir. Zira bu alışkanlıklardan edinilen toksinler ve kimyasal maddeler, mide duvarını zayıflatmaya meyillidir.

Yaranın büyümesini ve sindirim sistemine dair başka komplikasyonların oluşumunu engellediği için, tedavi açısından erken tanı çok önemlidir.Bu nedenle, problemin nasıl baş gösterdiğini anlamak ve onu tanımladıktan sonra en kısa sürede bir doktora başvurmak ciddi önem taşır.

1. İlk ortaya çıkan mide ülseri semptomu karın ağrısı

Karın ağrısı, mide zarında oluşan mide ülserlerinin ilk semptomlarından biridir.

  • Bu ağrının yoğunluğu hafiften kroniğe doğru değişebilir; özellikle rahatsız edici yiyecekler yedikten sonra veya yemek yemeyerek geçirilen uzun saatler sonrasında şiddeti artar.
  • Semptom, karın bölgesinin üst ve orta kısımlarında baş gösterir ve daha sonra diğer taraflara kadar uzanır.

2. Abdominal iltihaplanma

Karın bölgesinde meydana gelen iltihaplanma, sindirim sistemi vakalarının çoğunda ortaya çıkan bir problemdir.

  • Bu durum midede, fark edilir derecede şişkinliğe neden olur ve genellikle ona, basınç ve dolgunluk hissi eşlik eder.
  • İltihabın ortaya çıkma nedeni, aşırı asitli mide sularının neden olduğu saldırganlığa karşı vücudun bir tepkisidir.

3. Yinelenen hazımsızlık

hazımsızlık

Hazımsızlık önceki iki semptom tarafından kapsanıyor olsa da, yarattığı doluluk hissi ve gaz nedeniyle hakkında ayrı olarak tartışmak önemlidir.
  • Bu durumda hazımsızlık, mide lezyonları, asitli yiyecekler ya da bol miktarda yemek yediğiniz zaman yanma ve ağrıya neden olduğu için, tekrar tekrar ortaya çıkar.
  • Etkilenen birey için, hemen hemen her zaman, yemek yedikten sonra geğirmek ve midenin bozulması yaygındır.

4. İştah kaybı

Yemekten sonra üretilen iltihaplı reaksiyonlardan dolayı, ülser hastası olan pek çok kişi iştahını kaybetmeye başlar.

  • Yenen yemek sonucu ortaya çıkan yanma ve acıya dair duyulan korku, etkilenen kişinin iştahını kaybetmesine neden olur.
  • Bu semptom,  besinsel eksikliklere neden olabileceği için ciddi sonuçlar doğurur.

5. Mide bulantısı 

Bulantı, sadece gıda zehirlenmesi, hamilelik ya da gastrit için bir semptom değildir.Kusma isteği yaratan bu rahatsız edici duygu, aynı zamanda, mide içindeki mukozayı tahriş eden aşırı asitli mide sularının bir yan ürünüdür.

  • Yaranın (ülser) oluşmasıyla birlikte, midenin savunma ve agresif faktörlerinde bir dengesizlik meydana gelir bu da mide bulantısına neden olur.

6. Mide ülseri ve gıda alerjileri

Mide astarı ülser nedeniyle zayıfladığı için, bireyin, gıda alerjilerinden muzdarip olma olasılığı yükselir.

  • Bazı bileşenlerin iltihap oluşumunu tetikleyen faktörleri, durumu kötüleştirir. Bu da şiddetli bir ağrıya ve sindirim sorunlarına neden olur.
  • Alerji, yemek yedikten hemen sonra oluşur ve bireyin günlük aktivitelerine müdahale eder.
  • Genel olarak, yağ, şeker ya da baharatlı bileşenler açısından zengin olan gıdalar tüketildiği zaman ortaya çıkar.

7. Aşırı kilo kaybı

kilo vermek

Ülser hastalarında meydana gelen aşırı kilo kaybı, genellikle bu hastalığın neden olduğu iştahsızlıktan kaynaklanır.
  • Ülseri olan bireyler düzgün beslenme alışkanlıklarını bir kenara bırakır. Aldıkları kalori ve besin maddelerinin sayısı azalır ve böylelikle dikkate değer miktarda bir kilo kaybı yaşarlar.
  • Bu, çok dikkatli olmanız gereken bir semptomdur, çünkü sadece yağ doku kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda kas kütlesi de kaybedersiniz.
  • Bu semptom, komple bir tıbbi analiz gerektirir çünkü kanser gibi diğer kronik hastalıkların da bir sonucu olabilir.

8. Büyüyen mide ülseri semptomu kanama

Dışkıda ya da kusmukta kanın varlığı, boyutları büyüyen ülserlerin bir göstergesidir.

  • Bu semptom, hastalığın tehlikeli bir seviyeye ulaşmasıyla ortaya çıktığı için, bunu tecrübe eden birey sayısı nispeten azdır.
  • Bununla birlikte, semptomu kendinizde tanımladıktan sonra, ciddi sağlık sorunlarının bir göstergesi olabileceği için en kısa sürede tıbbi yardım almanız çok önemlidir.
  • Bu semptom, mide ya da kolon kanseri gibi diğer kronik sindirim sistemi hastalıklarının da bir göstergesi olabilir.

Yukarıda belirtilen semptomların bir çoğunun saptanması, doktorunuzu mümkün olan en kısa sürede görmenizi gerektirir.

Ülser tanısı konulduktan sonra, söz konusu asidik etkinin dengelenmesine yardımcı olan yiyecekleri diyetinize ekleyerek, beslenme alışkanlıklarınızı iyileştirmeniz çok önemlidir.Tedavi süreci, ayrıca, etkilenen dokuların onarımı için gerekli olması nedeniyle, daha fazla su içilerek desteklenebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.