Mutfağınızda Nasıl Taze Bitkiler Büyütürsünüz

Evinizde taze bitkiler tutmak ve bunları herhangi bir zamanda tariflerinize eklemek çok zor değildir. Sadece bazı tavsiyeleri aklınızda tutmanız gerekir, örneğin onları yeterli güneş ışığı alabildikleri bir yere koymalısınız.
Mutfağınızda Nasıl Taze Bitkiler Büyütürsünüz

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Mutfağınızın konforunda taze bitkiler büyütmek ister misiniz?

Her zaman elinizin altında taze bitkiler olduğunu hayal edin. Yemek yaparken bir parçayı direkt olarak bitkiden kesebilirsiniz, yıkayabilir ve tarifinize ekleyebilirsiniz.

Kulağa mükemmel geliyor, değil mi?

Bu çok zor değildir… Ve bu yazımızda, size bunun nasıl yapılacağını anlatacağız.

Evde Taze Bitkiler

Evinizde taze bitkiler büyütebilmek kulağa ideal geliyor. Bu bitkiler sadece dekoratif ve aromatik olmakla kalmaz, ayrıca yemeklerinize daha fazla tat katmak için elinizde sürekli taze malzemeler olması için de bir yoldur. Temelde, yemek yapmak bir sanattır, ve bahçıvanlık da öyledir.

Yemek yapmak için kullanılan pek çok aromatik bitki vardır. Bunların en popülerleri arasında aşağıdakiler sayılabilir:

  • Dereotu
  • Fesleğen
  • Mercanköşk
  • Defne
  • Maydanoz
  • Biberiye
  • Dağ kekiği

Diğer yandan, bitkilerinizi bir bahçe, balkon, veranda, ya da bir arazi gibi dışarıdaki bir alana ekmek her zaman daha iyidir. İşlevsel açıdan bitkilerin uygun bir şekilde büyümek için yeterli miktarda güneş ışığı aldığından emin olmak için tek yol budur.

Ancak, onları içeriye de dikebilir, hatta bunun için mutfağınızı kullanabilirsiniz. Bunun için atmanız gereken birkaç özel adımı aklınızda tutmanız gerekir.

Bu yazımızı da okumalısınız: Evinizdeki Bitkilerin Sağlığınıza Faydaları

Taze Bitkiler İçin Uygun Koşullar

Işık

Ev bitkileri.
Her bitkinin ne kadar ışığa ihtiyaç duyduğunu bildiğinizden emin olun ve onları iyi bir yere koyun.

Işık olmadan bitkiler doğru bir şekilde büyüyüp gelişemez. Bundan dolayı, eğer bitkilerinizi mutfakta tutmak istiyorsanız önce yeterli güneş ışığının onlara erişebildiği iyi bir yer seçtiğinizden emin olun.

Temelde, bitkilerin çok fazla ışığa ihtiyaç duyduğunu, hatta bunun günde altı saate kadar çıkabildiğini aklınızda tutmalısınız. Bu nedenle bitkilerinizi bu ışığı alabileceklerinden emin olduğunuz bir yere, örneğin bir pencere pervazına koymak daha iyidir.

Drenaj

Bitkiler eğer kökleri ıslaksa normalde uzun süre yaşamazlar. Bu sebepten dolayı iyi bir drenaj sisteminiz olması önemlidir. Bundan dolayı aldığınız saksıların altlarında delikler olduğundan emin olun. Bu şekilde bitkilerinizin dibindeki su kolayca ve sürekli bir şekilde dışarıya atılacaktır.

Havalandırma

Üç farklı saksıya dikilmiş taze bitkiler.
Saksıların altındaki delikler ile suyun birikmesinden kaçınabilir ve iyi bir şekilde havalandıklarından da emin olabilirsiniz.

Işık ve iyi drenajın yanında taze bitkiler ayrıca iyi bir havalandırmaya da ihtiyaç duyar. Dışarıdaki arazi ve bahçelerde bu elbette normalde görülen bir problem değildir. Ancak bitkilerinizi saksıda büyüttüğünüzde yeterince havalanmayıp solabilirler.

Bu durumdan dolayı, bitkilerinizi dibinde delikler olan saksılara dikmeli ve ayrıca onları küçük taşlar ile dolu bir tabak üzerinde tutmalısınız. Bu şekilde hava kökleri havalandırmak için saksıya girebilir.

Diğer yandan, mutfağınızda bir “dikey bahçe” yapıp saksılarınızın bir duvar paneline asılı olmasını da tercih edebilirsiniz. Elbette, bu durumda bir tabak kullanamazsınız. Ancak, aynı havalandırmayı sağlamak için toprağa küçük taşlar ekleyebilirsiniz.

Taze Bitkiler Büyütmek İçin Diğer İpuçları

Bitkilerinizi su ihtiyaçlarına bağlı olarak gruplandırmayı da seçebilirsiniz. Bu şekilde hangisinin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu hatırlamak ve onları fazla sulamamak çok daha kolay olacaktır.

  • Daha az suya ihtiyacı olan bitkiler biberiye, dağ kekiği, adaçayı ve lavantadır.
  • Daha fazla su isteyen bitkiler ise fesleğen, maydanoz ve nanedir.

Bu yazımızı da okumalısınız: Yüksek Tansiyon Tedavisi İçin Beş Bitki

Bitkilerinizi Ölçülü Bir Şekilde Kesin

Bitkilerini sulayan bir kadın.
Eğer bitkilerinizi sürekli keserseniz her zaman büyüdüklerinden emin olabilirsiniz, ki büyüdükleri dönem daha aromatik oldukları dönemdir.

Bitkilerinizi kesmek büyümelerini teşvik eder çünkü onları sürekli bir gelişim aşamasında tutar ve olgunlaşmalarına ve çiçek açmalarına izin vermez. Ayrıca bu aşama sırasında bitkiler çok daha lezzetli ve aromatiktir.

Ancak çok fazla da kesmemeniz gerekir, çünkü solup ölebilirler. Bundan dolayı, her yemek için ne kadar ihtiyacınız olacaksa o kadar kesmek daha iyidir. Durum ne olursa olsun, bitkinin 1/3’ünden fazlasını asla kesmeyin. Temelde, düzenli olarak küçük miktarlar kesmeniz en iyisidir.

Diğer yandan, eğer çiçeklenirlerse, en iyisi çiçeği kesmek olacaktır. Bu şekilde onları büyüme aşamasında tutabilirsiniz ve daha uzun bir süre taze ve aromatik yapraklara sahip olursunuz.

Ayrıca Mutfağınızı Dekore Ederler

Görebildiğiniz üzere, evinizde saksılarda taze bitkiler büyütmek o kadar da zor değil, değil mi? Sadece size sunduğumuz tavsiyeleri aklınızda tutmanız gerekiyor.

Ancak, aromatik bitki yetiştirmenin aklınızda tutmanız gereken başka bir yönü daha var: bu bitkiler dekorasyonunuzun bir parçası olacaklar. Bu bağlamda, doğal yeşil rengin etkisi, aroma ve mutfaktaki “canlılık” elementi de dekorasyonunuzda önemli bir rol oynar. Hatta bu mutfağınızı hayat ve doğa ile doldurur!

Bundan dolayı bitkileriniz için seçtiğiniz saksılara özellikle dikkat etmelisiniz. Örneğin:

  • Rustik bir dokunuş yaratmak için kil saksılar seçebilirsiniz (drenajlı olmalarına, yani altlarında delik olmasına her zaman dikkat edin).
  • Diğer yandan, eğer modern bir mutfağınız varsa, çarpıcı renkleri, ya da tamamen beyaz kullanmayı seçebilirsiniz.
  • Eğer yeterince alanınız ve ışığınız varsa mutfağınızı hayat dolduracak duvar panelleri de olduğunu bilmelisiniz. Bu, evinizin içinde dikey bir çiftliğe sahip olmak gibi.
  • Son yıllarda, bitkileri ters dikmek çok moda hale gelmiştir. Bu küçük alanlar için mükemmel olan çok orijinal bir fikirdir. Ek olarak, birçoğu bir sulama sistemi de içerir.

Son olarak, eğer bitkilerinizi direkt olarak yemeklerinize katıyorsanız ilk önce onları iyice yıkamanız gerektiğini hep hatırlayın. Sonuç olarak, tereddüt etmeyin ve mutfağınıza yapabileceğiniz bu dekoratif, aromatik ve leziz eklemenin keyfini çıkarın!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.