Ne Zaman Bir Podiatrist Ziyaretine Gitmelisiniz?

Ayak hastalıkları uzmanı olarak da bilinen podiatrist, ayaklarımızın sağlığıyla ilgilenen bir sağlık uzmanıdır. Bugün size ne zaman bir ayak hastalıkları uzmanı görmeniz gerektiğini söyleyeceğiz.
Ne Zaman Bir Podiatrist Ziyaretine Gitmelisiniz?

Son Güncelleme: 26 Haziran, 2021

Bir podiatrist ziyaretine ancak ağrı veya rahatsızlık yaşadığımız için başvurma eğiliminde olsak da, aslında bu uzmanın işlevi önleyici de olabilir. Podiatri, ayak sıkıntılarını daha ortaya çıkmadan önce önleyebilir. Bunu akılda tutarak, bu yazıda size ne zaman bir ayak hastalıkları uzmanı görmeniz gerektiğini söyleyeceğiz.

Bu sağlık alanı, ayakları anatomik ve fizyolojik bağlamında inceler ve ünlü nasırların ve ayak izinin biyometrik çalışmasının çok ötesine geçer. Aksine, alt uzuvları işlevsel bir bütün olarak gören bir uzmanlık alanıdır.

Podiatristler ayaklardaki rahatsızlıkları önleme, teşhis etme, tedavi etme ve iyileştirme yeteneğine sahiptir. Ayrıca bozuklukları düzeltebilir, ortaya çıkmalarını önleyebilir ve ayak izini yenileyebilirler. Bazı ülkelerde ayak hastalıkları uzmanı olmak sertifika almayı gerektirirken, diğerlerinde üniversite diploması gerektirir.

Bir podiatrist görmek için yaygın nedenler

Daha önce de belirttiğimiz gibi, podiatri nasır tedavisi ile sınırlı bir bilim değildir. Günlük yaşamın çeşitli alanları ayağın anatomisini ve fizyolojisini etkiler ve ayak hastalıkları uzmanlarının bilgilerini uygulayabileceği yer burasıdır.

Konsültasyonun en yaygın nedeni ağrı veya rahatsızlık olmaya devam ediyor. Ayaklarımızın çok ağrıdığını, üzerinde yürümekten rahatsızlık duyduğumuzu veya gözle görülür bir lezyon oluştuğunu fark ettiğimizde ayak hastalıkları uzmanına gideriz.

Ancak, bir ayak hastalıkları uzmanı görmek için bir sıkıntının çıkmasını beklemek zorunda değiliz. Örneğin bir spora başlayacaksak ya da bir süredir spor yapıyorsak bu profesyonel bize tavsiyelerde bulunabilir. Spor genellikle ayaklarımızı zorlar ve onlara aşırı yüklenmemize neden olur. Bu durumda bir podiatrist sıkıntıları önlemek için kötü duruşu düzeltebilir.

Podiartiste ayak izimizin biyometrik testini yapmasını isteme olanağımız da vardır. Ayak hastalıkları uzmanı, ölçümler ve araçlar aracılığıyla ayağımızın tabanının nasıl olduğunu, nerede çok fazla ve çok az durduğunu ve sorunu düzeltmezsek ne gibi sorunların oluşabileceğini belirler.

ayağa bakan ayak uzmanı
Ayak hastalıkları uzmanı ayaklarla ilgilenir, bozuklukları tedavi eder ve zedelenmeleri önler.

Pediatrinin tedavi edebileceği bozukluklar

Ayak hastalıkları uzmanları ayakta zaten mevcut olan hastalıkları tedavi etme yetkisine de sahiptir. Bazı durumlarda, bir pratisyen hekim veya travmatolog ile birlikte ve bazen de doğrudan kendi başlarına, uzmanlıklarını kullanarak çalışırlar.

Podiatri aşağıdakileri tedavi edebilir:

  • Tekrarlayan zedelenmeler: Bazı insanlar sıklıkla ayaklarını veya ayak bileği eklemlerini zedelerler. Bu, yanlış bir adım atmanın sonucu olabilir. Ayağı biyometrik olarak değerlendirerek, kötü basmayı düzeltmek mümkündür.
  • Yaşlılıkla gelen kötü duruş: Yaşlılıkla birlikte ayak kemikleri zayıflar ve deforme olur, bu da adım atma şeklimizi değiştirir. Bu nedenle, bir ayak hastalıkları uzmanı yaşlılara ve bakıcılarına yürüme dinamiklerini iyileştirmeleri ve düşmeleri önlemeleri konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
  • Batık ayak tırnakları: Ayak hastalıkları uzmanları, sadece birkaç dakika süren ve lokal anestezi kullanan minimal invaziv cerrahi ile batık ayak tırnaklarını çıkarabilirler.
  • Düztabanlık: Düztabanlık, ayağın iç kavsinin tam olarak oluşmadığı bir durumdur. Birey uygun ayakkabı kullanmazsa acı verici olabilir.
  • Nasır: Ayak hastalıkları uzmanları nasırları özel aletlerle tedavi eder.
  • Eğri ayak parmakları: Bazı insanlar, en yaygın olan ve bir parmağın kendi üzerine aşağı doğru bükülmesiyle oluşan “çekiç parmak” gibi ayak başparmağı deformitelerinden muzdariptir. Bu, ayak izini değiştirir, ayakkabı kullanımını değiştirir ve nasır üretir.
  • Bromhidroz: Alt ekstremite bezlerinin çalışmamasına bağlı olarak ayaklarda oluşan yoğun kokunun adıdır. Bazen kötü kokunun artmasına neden olan eşlikçi enfeksiyonlar vardır, bazen ise bu sadece genetik bir hatadır.
ayaktan nasır temizleyen uzman
Ayak hastalıkları uzmanının nasırlara müdahalesi, belki de podiatri ile en sık ilişkilendirilen görevdir.

Daha fazlasını öğrenin: Tarsal Tünel Sendromu Nedir?

Ayak hastalıkları uzmanı tarafından yapılan tedaviler

Podiatristler, bilgileri dahilinde bir değişiklik tespit ettikleri takdirde tedavileri gerçekleştirecek eğitime sahiptirler. Bu bağlamda, bu profesyoneller tarafından yapılan en yaygın endikasyonlardan biri tabanlık kullanımıdır.

Tabanlıklar ortopedik tedavilerdir – yani duruş eksenindeki sapmaları düzeltmeye yöneliktirler. Böylece duruşumuzu düzelterek ağrı ve eklem rahatsızlıklarını önleyebiliriz.

Mağazalarda kolayca satın alınabilen tabanlıklar olsa da, bu iyi bir fikir değildir. Bunun yerine, bir ayak hastalıkları uzmanı her bir kişi için uygun iç tabanı belirlemek için her zaman ayağı ölçmelidir. Sonuçta ayak izi, her insana özgü bireysel bir özelliktir.

Gerekirse, ayak hastalıkları uzmanı küçük cerrahi operasyonlar da yapabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tırnak batması ve nasırların tedavisi muayenehanede minimal aletlerle lokal anesteziden başka bir şey olmadan mümkündür.

Ayakların sağlıksız pozisyonlarına dönebileceğini, batık ayak tırnaklarının geri gelebileceğini veya nasırların yeniden ortaya çıkabileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle podiatride takip de önemlidir. Bu nedenle ayak hastalıkları uzmanları tedavileri izlemek ve yeniden değerlendirmek için planlı randevular verirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fernández, S. Sastre. Fisioterapia del pie. Podología física. Vol. 8. Edicions Universitat Barcelona, 1991.
  • Nova, Alfonso Martínez. Podología. Atlas de Cirugía Ungueal. Ed. Medica Panamericana, 2006.
  • López, Juan Carlos Díaz. “Relación entre osteopatía y podología.” El Peu 21.4 (2001): 182-184.
  • Labarta González-Vallarino, Alma Amparo. Actividad científica española en el área de podología: estudio bibliométrico. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones, 2011.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.