Ayak Bileği Burkulmasını Rahatlatmak İçin Doğal Çözümler
Ayak bileği burkulmasını rahatlatmak için hepimizin bildiği bir dizi adımı takip etmeniz gerekir. Koltuk değneği ve bandaj kullanabilirsiniz ya da ayağa alçı uygulanabilir. Bununla birlikte, tamamlayıcı doğal ilaçların ağrıyı hafifletebileceği ve iyileşme sürecini hızlandırabileceği zamanlar vardır.
Ayak bileği burkulması hem sporcularda hem de genel nüfusta yaygındır. Bağların zorlanması ile bir yırtılma gerçekleşmesi nedeniyle oluşur. Burkulma erken tespit edilmezse sakatlığa neden olabilir. Bu nedenle, en kısa sürede bir doktora görünmek önemlidir.
Ayak Bileği Burkulmasını Rahatlatmak İçin Tamamlayıcı Çözümler
Ayak bileği burkulmasını tedavi etmek için tamamlayıcı çareler ağrı ile rahatsızlığı gidermemize ve iyileşmeyi hızlandırmamıza olanak tanıyacaktır. Ancak, doktorun talimatlarına uymamız gerekmektedir. Bu çareler, hiçbir şekilde doktorların tavsiyelerinin yerini tutamaz.
Etkilenen Bölgeye Buz Uygulayın
Ayak bileği burkulmasını rahatlatmak için ilk seçenek kriyoterapi olarak bilinir. Bazı durumlarda genellikle kontrast banyolar, kriyomasajlar ya da sirküle su içeren soğuk yastıklar yolu ile terapötik olarak kullanılır.
Buz, ayak bileği burkulmasını rahatlatmak için mükemmel bir doğal seçenektir. Bölgeye uygulandığında kan damarları kasılır ve soğuma, serotonin adı verilen çok önemli bir hormonun salınmasını uyarır. Bu şekilde ağrı giderilir ve çok daha iyi hissederiz.
Buzu asla doğrudan ayak bileğine uygulamamalıyız çünkü yanacaktır ve bu da ek ağrıya neden olabilir. Bu nedenle, buz torbası kullanmak en iyisidir. Ancak ayak bileğinizi akan çok soğuk bir suya sokmak gibi başka alternatifler de vardır.
Belki bu yazımızı da ilginç bulabilirsiniz: Bilek Burkulmasına Tamamlayıcı Çözümler
Arnika Kompresi
Arnika; morlukları, çürükleri, kas ağrılarını ve burkulmaları hafifletmek için doğal tıpta kullanılan bir bitkidir. Hafif bir masajla uygulamak için jel formunda ya da yağ formunda veya bitkisel olarak bulunabilir.
Bu bitkiyi bir ayak bileği burkulması için kullanmak, ağrı kesici etkisini hissetmemizi sağlayacaktır. Aynı zamanda yağ ya da jel ile bölgeye yapacağınız masaj ile iltihap azalacaktır. Arnika, bitkisel formunda bir kompres olarak kullanılabilir.
- Biraz arnika yaprağını kaynatın. Daha sonra havan ve tokmakla ezip yaprakları bir macuna dönüştürün. Bu macun çok sulu olmamalıdır.
- Bir arnika çayı hazırlayın ve bir kompresi içine batırın. Kompresi ayak bileğine hemen uygulayın. Sıcaklığı, yatıştırıcı bir etki sağlayacaktır.
Daha fazla bilgi için: Dağ Kestanesi (Arnika) Kullanımı: Faydaları ve Kontraendikasyonları
Symphytum Officinale (Eşek Kulağı) Bitkisini Kullanmak
Symphytum officinale bitkisi, burkulma ve çıkık semptomlarını hafifletmek için kullanılan bir geleneksel tıp yöntemidir. Ancak artık bir lapa üretebiliyoruz. Ayrıca, ayak bileği ağrısını hafifletmek için bu ilacın çayına batırılmış bir sıcak su kompresi de uygulayın.
Ancak, hem ilk tedavi ile hem de bununla, ilk üç gün sırasında sadece buz kullanmanız önemlidir. Çünkü, eğer bölgeye sadece ısı uygularsanız kan damarları genişleyecek ve daha fazla iltihaplanmaya neden olacaktır.
Dikkate almamız gereken bir diğer konu da, ayak bileğini bandajlar ile sıkıştırıp ayağı kaldırmamız gerektiğidir. Bunlar ayrıca iltihabı azaltmaya da yardımcı olacaktır. Ayrıca, buz uygularsak ve ardından bahsedilen iki çareyi kullanırsak, tedavi tamamen başarılı olacaktır.
Burkulan bir ayak bileği bizi dinlenmeye zorlar, böylece iyi bir şekilde iyileşebilir ve gelecekteki sorunları önleyebilir. Eğer ayak bileği burkulmasını rahatlatmak için gerekirse bu seçenekleri denemenizi öneriyoruz. Bu şekilde, bacağınızı çok uzun süre yukarıda tutmak zorunda kalmazsınız ve ağrı ve iltihabı kontrol edebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- del Puerto Horta, Myrna, Casas Insua, Leivis, & Cañete Villafranca, Roberto. (2013). Usos más frecuentes de Arnica montana. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 18(2), 315-326. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962013000200014&lng=es&tlng=es.
- Madrid de Zito Fontan, L. (2011). Farmacopea Herbolaria y terapia ritual: Una contribución para el estudio de la medicina tradicional de la yunga boliviana. Scripta Ethnologica, 33.
-
“PLENARIAS”. Vitae, vol. 18, no. 2, 2011, pp. s18-s334. Editorial Universidad de Antioquia.
- Sanz Pozo, B., Moreno García, A., & Rubio Toledano, L.. (2001). Rotura del tendón de Aquiles: a propósito de un esguince de mala evolución. Medifam, 11(7), 55-60. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682001000700006&lng=es&tlng=es.
- Waizel-Bucay, José, & Cruz-Juárez, María de Lourdes. (2014). Arnica montana L., planta medicinal europea con relevancia. Revista mexicana de ciencias forestales, 5(25), 98-109. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11322014000500008&lng=es&tlng=es.
- Waizel-Bucay, J., Waizel-Haiat, S., & Revilla-Peñaloza, F. (2017, September). Los productos herbolarios, la coagulación sanguínea y la cirugía otorrinolaringológica. In Anales de Otorrinolaringología (Vol. 62, No. 2, pp. 115-142).