Toksik Bir İlişki Nihayet Sonlandığında Neler Olur

Toksik bir ilişki sizi yıpratır, kimliğinize zarar verir ve öz saygınızı azaltır. Gerçek aşk, saygı ve hayatınızı birlikte paylaşma ilkelerine dair sahip olduğunuz temel kavramları bozar.
Toksik Bir İlişki Nihayet Sonlandığında Neler Olur

Son Güncelleme: 16 Mayıs, 2019

“Toksik bir ilişki” kavramının bu aralar moda olduğunu biliyoruz. Sonuçta, çoğu kişi, bu kelimeyi istismarcı, zarar verici ya da kontrol edici davranışlar hakkında konuşmak için neredeyse aşırı derecede kullanmaktadır.

Bununla birlikte, bu popüler terimi kullanmadan önce bir ilişkiyi ayrıntılı olarak analiz etmemiz gerekir. Bazen, belirli bir davranış, gerçekte farklı bir dikkat türünü gerektiren farklı bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Özünde, etiketler konusunda temkinli olmamız gerekir.

Karmaşık insanlar ve karmaşık ilişkiler çok sayıda mevcuttur. Bununla birlikte, bazen bir kişi sorunların merkezi ve duygusal, fiziksel ya da psikolojik istismarın girdap noktası haline gelir. Zehirli bir ilişkinin gerçek doğası budur.

Bu vakte kadar bunu yaşadıysanız ve bu ilişkiden kurtulmayı başardıysanız, bu sürecin kolay olmadığını bilirsiniz. Her şeyden önce, temel olarak toksik bir partnerle olan bir ilişkiyi sona erdirme eyleminin, derhal mutluluk ve refah elde edeceğiniz anlamına gelmediğini açıkça belirtmek isteriz. Bu zaman alır.

Bu süreç ne kolaydır ne de hızlıdır.

Toksik bir ilişki ardında yara bırakır

yosun tutmuş el

Bir an için çalılar ve dallarla dolu kalabalık bir orman içerisinde bir el tarafından yönlendirilen bir insan hayal edelim. Bu kişi diğer insana güvendiği için onun kendisini yönetmesine izin verir. Bununla birlikte, bu yolculuğun yorucu olduğunu, nefesinin tıkandığını ve dalların vücudu üzerinde yaralar bıraktığını bilir.

Etraflarında görebildikleri hiçbir şey güzel ya da umutlu değil. Sonunda bu eli bırakıp uzaklaşmaya karar verir. Bunu, özgür hissetmek, mutluluğu tekrar keşfetmek ve diğer kişinin yalnız başına farklı bir yol boyunca ilerlemesine izin vermek için yapar.

Bunu yaptığı zaman, yoğun ve çelişkili duygular yaşar:

  • Kendisini neredeyse hiç tanımaz. Bu sarsıcı yolculuk sonucunda birçok sıyrık ve açık yarası vardır.
  • Bitkin hisseder. Nefes almak oldukça zordur ve tek seçeneği, iyileşmek için bir süre sakin ve sessiz kalmaktır.
  • Kaybolur. Ormanın bir bölümünde durur ve bu noktadan itibaren yolu bilmez. Artık hangi yöne gitmesi gerektiğini bilmiyor.

Toksik bir ilişkiyi bıraktıktan sonra, kadın ya da erkek rahatlayacaktır, bu kesindir. Bununla birlikte, refah hissi anında ortaya çıkmayacaktır. Onların hissettikleri şey, geri çekilmek, kendilerini tekrar bulmak, yaralarını tespit etmek, yaşamlarında oldukları yeri ve ne yapmaları gerektiğini dile getirmek ve bu konuda iyice düşünmektir.

İyileşme ve geri çekilme zamanı

genc kadin

Toksik bir ilişkiyi bıraktıktan sonra yapılması gereken en son şey, huzuru yeni bir ilişkide aramaktır. Hiç kimse kendini direkt olarak başka bir ilişkiye dahil ederek iyileştiremez. Bunu yapmak mantıklı ya da sağlıklı değildir.

Bunun başlıca nedeni, kimsenin yaralarımızı düzeltmek, bizim için uyuşturucu ya da unutmamıza yardımcı bir ilaç olmak zorunda olmamasıdır. Genel olarak, yapılacak en iyi şey, kendimize bu içe doğru yapılan yolculuğa çıkmak için zaman vermektir.

Öz saygımızı düzeltmek, kimliğimizi onarmak, umutlarımızı beslemek ve kendimize güvenmeyi öğrenmek için zamana ihtiyacımız vardır. Nefreti, korkuyu ve hayal kırıklığını, samimiyet kabuğumuzdan daha güçlü bir şekilde meydana gelmek için geride bırakmalıyız.

Hoşunuza gitsin ya da gitmesin, bir çeşit yas süreci belirlememiz gerekir. Yavaş yavaş, bu bize aşağıdakiler konusunda yardımcı olacaktır:

  • Duygularımızı serbest bırakmak
  • Öfkemizi kanalize etmek
  • Dirençli bir tutum geliştirmek
  • Değerimizin ne olduğunu ve nelere layık olduğumuzu hatırlamak.

Sadece kendimizi tekrar sevdiğimiz zaman, doğru kişiyi bulmak için hazır oluruz.

Gururumuz pazarlıkları ya da yeni toksik ilişkileri kabul etmez

genç kadın

Muhtemelen, toksik bir ilişki sonlandıktan sonra, bir başkasına başlayan en az bir kişi tanıdınız. Aynı istismar içeren ve aşındırıcı dinamikler içine düşmek tahmin ettiğinizden de daha yaygındır.

Unutmayın: Sağlıklı bir öz saygı kurmamız gerektiğini ve onurumuzun satılamayacağını, satın alınamayacağını ya da bu konuda pazarlık yapılamayacağını hatırlamalıyız.

En iyisini hak ettiğimizi hatırlamak son derece önemlidir. Sevmek acı çekmek anlamına gelmez ve uyum içindeki yalnızlık çılgınca, bencilce ve zarar verici bir aşka her zaman tercih edilir.

Sonuç olarak, en temelde toksik bir ilişkiyi terk etmek size anında mutluluk vermektir, açıkça belirtmek isteriz. Kendimizi onarmalı, kendimize olan saygı ve onurumuzu iyileştirmeliyiz ki hasar veren ilişkilere geri dönmemeyi her zaman hatırlamalıyız.

Bu tecrübenin toksik bir ilişki için “bir daha asla” demeyi öğrenmeyi sağlamasına dikkat edelim.

Ana görsel referansı: © wikiHow.com

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Amor, Pedro Javier, et al. “Variables psicosociales y riesgo de violencia grave en parejas con abuso de sustancias tóxicas y maltrato previo [Psychosocial variables and risk of severe violence in couples with substance abuse and previous maltreatment].” Acción Psicológica 9.1 (2012): 3-18.
  • Gayá, Verónica. “Acoso y Maltrato: La invisibilidad del origen es el gran problema de las relaciones tóxicas.” El siglo de Europa1145 (2016): 44-45.
  • Glass, Lillian. Relaciones tóxicas: 10 maneras de tratar a las personas que te complican la vida. Paidós, 1997.
  • Ross, Gregorio Armañanzas. Relaciones tóxicas: acoso, malos tratos y mobbing. Ediciones Eunate SL, 2013.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.