Otizm ve Hamilelikte Cıva İçeren Balık Yeme Bağlantısı

Cıvanın otizm teşhisi koyulan çocuklar üzerindeki eskisi her geçen gün daha da ortaya çıkmaktadır. Bu makalede bu konu üzerine son araştırmaların nelerden bahsettiğini göstereceğiz.
Otizm ve Hamilelikte Cıva İçeren Balık Yeme Bağlantısı
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

On yıllarca süren araştırmalardan sonra, ortaya çıkan soru otizmli çocuklarla ilgili neden bu kadar cevaplanmamış soru olduğudur. Bunun sebebi de tek bir faktör olmayışıdır.

Otizm nedir?

Aynı zamanda otizm spektrum bozukluğu olarak da bilinen otizm, hayatın ilk üç yılında başlayan bir nörobiyolojik gelişim bozukluğudur ve kişinin ömrü boyunca sürmektedir.

Genel olarak otizm ile ilişkilendirilen iki temel semptom bulunmaktadır:

  • İletişim ve sosyal etkileşimde kalıcı eksiklikler
  • Kısıtlı ve tekrarlayan davranış kalıpları, ilgi alanları ve aktiviteler.
otizm

Çocuklarda otizm spektrum bozukluğunu gösterebilecek bazı belirtiler:

  • Kreş veya okulda diğer çocuklarla iletişim eksikliği.
  • Sembolik oyunun olmayışı (sanki gerçekmiş gibi oyuncak bebeklere bakmak, evcilik oynamak, arabalarla oynamak vb.)
  • Çok az göz teması yapılır ve iki kişi de garip bir şeye bakarken diğer insanın suratındaki ifade değişiminin farkına varmaz. Buna ek olarak otizmli çocuklar insanlarla sosyalleşitken normal sosyal gülümseme kullanmazlar.
  • Eğer konuşuyorlarsa kullandıkları dil kelimesi kelimesinedir (dolayısıyla, şakaları, kinayeyi, çift anlamı veya metaforları anlamazlar).

Genel anlamla, birçok bilim insanı genetiğin bu duruma sahip olmadaki bir faktör olduğu konusunda hemfikir olma eğilimindedir.

Otizm ve cıva arasındaki ilişki nedir?

Araştırmalar, cıva gibi metallerin hamilelikte kadınlar tarafından tüketildiğinde otizme etki edeceğini göstermektedir.

Cıva, Hg sembolüne sahip ve atomik numarası 80 olan bir kimyasal elementtir. Eski literatürde sıvı gümüş veya cıva olarak belirtilmekteydi. Gümüş benzeri görünümüyle perdiyodik tablonun D bloğuna ait bir ağır metaldir. Cıva, standart laboratuvar şartları altında sıvı halde bulunabilen tek metalik elementtir.

Bristol Üniversitesinde yürütülen bir araştırmada, bilim insanları dört binden fazla hamilelikteki veriyi incelemiştir. Sonrasında annenin kanındaki cıva seviyesiyle 11 yaş altı çocuklarda otizmin ortaya çıkışı arasında bir bağlantı keşfetmişlerdir. Bu nedenle, otizmin çocuklarda ortaya çıkışı ve hamile kadınlarda cıva ile kirletilmiş balık tüketimi arasında bir bağlantı bulduklarına inanmaktadırlar.

Araştırmanın sonuçları

Bu araştırma İngiltere’nin eski bölgesi Avon’da 1991 ile 1992 yılları arasında yeni doğanlar üzerine odaklanmıştır. Günümüzde bu araştırma George Davey Smith tarafından yürütülmektedir. Araştırma, Nisan 1991 ile Aralık 1992 tarihleri arasında doğuracağı tahmin edilen 15.247 hamile kadını dahil edilmiştir. O günden bu yana katılımcıların ebeveynleri, kardeşleri ve çocukları araştırmanın bir parçası olmuştur.

cıvalı balık ve otizm bağlantısı

Araştırma, 4,484 kadının kadınında yüksek seviyelerde cıva bulunduğunu belirtmiştir. Bu kadınlar, hamilelikleri boyunca balığın ana et kaynağı olduğunu söylemiştir. Tüm bu toplam içerisinden 177 hamile kadının otizmli çocuğu olmuştur. Yenidoğanlar içinden sadece 45 tanesinin kanında cıva bulunmuştur.

Fakat, diğer çocukların çoğunun daha düşük sosyoekonomik sınıflara mensup olduğunu belirtmek önemlidir. Bu nedenle anneleri hamilelikleri boyunca çok fazla balık tüketmemiştir. Bu nedenle bu risk faktörüne daha az maruz kalmışlardır.

Buna ek olarak araştırmacılar hamileliklerinin ilk yarısında kanında yüksek cıva oranı olan kadınların arasında bu durumun daha yaygın olduğunu belirtmiştir.

Bu nedenle araştırma hamileliğin ilk yarısında yüksek oranda balık tüketiminin gelecekteki çocuğun Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip olma riskini artırdığını belirtmiştir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kakita A, Inenaga C, Sakamoto M, et al. Neuronal migration disturbance and consequent cytoarchitecture in the cerebral cortex following transplacental administration of methylmercury. Acta Neuropathol (Berl) 2002;104:409–417.
  • Harada M. Minamata disease: methylmercury poisoning in Japan caused by environmental pollution. Crit Rev Toxicol. 1995;25:1–24
  • Amin-Zaki L, Elhassani S, Majeed MA, et al. Intra-uterine methylmercury poisoning in Iraq. 1974;54:587–595.
  • Kraepiel AM, Keller K, Chin HB, et al. Sources and variations of mercury in tuna. Environ Sci Technol. 2003;37:5551–5558.
  • Grandjean P, Weihe P, White RF, et al. Cognitive deficit in 7-year-old children with prenatal exposure to methylmercury. Neurotoxicol Teratol. 1997;19:417–428.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.