Otizmin En Yaygın 5 Belirtisi

Otizmin esas sonucu, iletişim kurmakta ve sosyal ilişkileri geliştirmekte engellerin olması. Bir uzman doktorun ilk olarak sorunu teşhis etmesi ve böylece çözüm bulabilmeniz en iyisidir.
Otizmin En Yaygın 5 Belirtisi
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Otizm, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olarak da bilinen nörobiyolojik bir gelişim bozukluğudur. Otizm belirtileri genellikle yaşamın ilk üç yılında kendini gösterir ve kişinin tüm hayatı boyunca sürer.

Otizmin ana sonucu, sosyal ilişkileri iletişim kuramama ve geliştirememektir. Bununla birlikte, durumun ciddiyetine bağlı olarak, bu problemler daha hafif veya daha güçlü olabilir. Çocukluk çağındaki otizm türleri:

  • Otizm veya Kanner sendromu: başkaları ile sınırlı duygusal bağlantı veya empati kurma.
  • Asperger sendromu: yüksek zekaya sahip olmak, düşük psikomotor koordinasyonu, empati eksikliği ve sosyal ilişkilerde zorluk. Bu dezavantajı olan insanlar, ironi ya da çift anlamları anlamıyorlar.
  • Heller sendromu: bireyin gerileyen ve tahmin edilemez bir karakter sunması farkıyla Asperger sendromuna benzer ve bundan olayı dil, toplumsal işlev ve motor becerilerini etkilediği bir sendromdur.
  • Belirsiz genel gelişim bozukluğu: Bunun için heterojen semptomlar vardır. Sosyal karşılıklılık, iletişim ile ilgili ciddi sorunlar, tuhaf, kısıtlı, kalıplaşmış faaliyetler ve ilgi alanları ile ilgili sorunlar olabilir.

Bu bozukluk ve türleri her 68 kişide 1 ve her 42 erkek çocukta 1 tanısı konur (erkeklerde kızlardan çok daha yaygındır). Aslında kanser, diyabet veya AIDS’den daha yaygındır.

Genel olarak, çocuklarında garip davranışları gözlemlemeye başladıklarında bunu anlayan ebeveynler olur. Çocuklarının iletişim sorunları ve beceri kaybı olabilir.

Bir ebeveynin çocuğunuzun otizm teşhisi konulduğunu öğrenmesi çok zor bir durumdur. Ne de olsa, bu konuda hiçbir şey yapmamanın kaygısını, çaresizliğini ve acizliğini hayal edebilirsiniz.

Bu nedenle, acil tıbbi bakım, çocuğun gelişiminde mümkün olduğu kadar normal yaşama devam etmesine yardımcı olabilecek terapilerden veya mevcut tedavilerden en iyi şekilde yararlanmak için gereklidir.

Bundan dolayı, Sağlığa Bir Adım olarak, otizmde en yaygın belirtilerinin küçük bir listesini yapmaya karar verdik, böylece herhangi bir baba ya da annenin oğullarının ya da kızlarının sağlığı için bir uzmana gitmeleri gerekip gerekmediğini öğrenebilirler.

Otizmin 5 belirtisi

1. Tekrarlayan davranış ve nesnelere bağlanma

çocuk ve oyuncaklar

Bu, çocuğun kendi yaşıtlarına göre hareket etmediğini anlamanın en önemli işaretlerinden biridir. Kendi dünyalarına dalmış gibi görünürler ve işleri uzun bir süre boyunca ve tekrar tekrar organize etmeye ve yeniden organize etmeye eğilimindedirler.

Nesnelere veya bir şeylere bağlanmaları yaygındır. Gitmek istedikleri her yere, her zaman için önemli gördükleri bir şeyi taşırlar ve eğer başka biri ona dokunursa orantısız bir şekilde tepki gösterirler.

2. Çok az empati

Empati, karakterimizin, kendimizi başkalarının yerine koymamıza izin veren kısmıdır. Nasıl hissettiklerini ve nelerden geçtiklerini düşünmemize izin verir. Bu otizm spektrum bozukluğu olan kişilerin eksik olduğu yönlerinden biridir.

Başka bir kişi için empati hissetme kabiliyetine sahip değildirler ve bu da üst düzey sosyal beceriler, davranışlar ve sosyal bütünleşmeyi zorlaştırır, neredeyse sıfır kişiler arası ilişkiler oluşturur.

3. Seslere az veya çok hassasiyet

çocuk

Bu bireylerin bazıları ses gibi dış uyaranlara oldukça duyarlıdır. Bu durum olursa çocuk çığlık atmaya, zıplamaya, koşmaya başlar ve kulaklarını kapamak için anlamsız kelimeleri tekrarlamaya başlar. Böylelikle, stresli durumlar ya da çekişmeler onları üç kata kadar etkileyebilir, çünkü bu durumları idare edemezler.

Tam tersine, bu uyarılara cevap vermeyen başka insanlar da vardır ve isimleriyle çağırdığınızda, duymuyorlarmış gibi cevap vermezler. Benzer şekilde, sesin geldiği yöne bile dönmeyebilir, hatta yüksek seslere şaşırmazlar.

4. Konuşma zorlukları

Otizm teşhisi konan bazı çocuklar konuşmalarını düzgün bir şekilde geliştirmezler, bu nedenle sözlü, yazılı veya işaretli olmak üzere her tür dilde zorlanırlar.

Kendilerini kendi dünyalarında kaybederler ve onları neyin rahatsız ettiğini ya da sinirlendirdiğini söyleyemezler. Bu bozukluğa sahip olan çocuklar için dil gelişimi terapileri vardır. Sorunu ilk olarak teşhis edip sonra da bir çözüm bulabilmesi için uzman bir hekime başvurmanız en iyisi olacaktır.

5. Sık öfke

çocuk

Normal nörobiyolojik gelişimi olan bir bebeğin, stres veya öfke gibi rahatsız edici durumlarla bile başa çıkamayacağını ya da idare edemeyeceğini anlamanız gerekir. Şimdi bir an için otizmden muzdarip biri için nasıl olacağını hayal edin.

Sıklıkla ve her şey hakkında sinirlenirler ve onları sakinleştirmek çok zordur. Durumları, çevrelerinde neler olup bittiğini doğru bir şekilde anlamalarını sağlar ve hızlı bir şekilde değişmeye eğilimlidirler, bu yüzden çok dikkatli bir tedavi gerektirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Etchepareborda, M. C. (2005). Funciones ejecutivas y autismo. Revista de neurología, 41(1), 155-162.
  • Hernández, J. M., Artigas, J., Martos, J., Palacios, S., Fuentes, J., Belinchón, M., & Posada, M. (2005). Guía de buena práctica para la detección temprana de los trastornos del espectro autista. Rev Neurol, 41(4), 237-245.
  • Yunta, J. A. M., Palau, M., Salvadó, B., & Valls, A. (2006). Autismo: identificación e intervención temprana. Acta Neurol Colomb, 22(2), 97-105.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.