Göz Ardı Edemeyeceğiniz Diyabet Belirtileri

Diyabet, vücudunuza tamamen yerleşmeden erken teşhis ile zamanında tedavi edilebilmesi için tespit edebilmeniz gereken bazı belirtilerle kendini göstermeye başlar.
Göz Ardı Edemeyeceğiniz Diyabet Belirtileri

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Diyabet belirtileri başka rahatsızlıklarla karıştırılabilir. Bu yüzden dikkatli olmanız önemlidir.

Diyabet yıllar boyunca sessizce kendini göstermeden ilerleyebilen bir hastalıktır. Vücudun glukozu işlemesi için yeteri kadar insülin üretmemesine bağlı olarak ya da vücudun bu maddeye karşı direnç göstermesi sonucunda kandaki glukoz artışıyla ortaya çıkar. 

Yavaş yavaş kendini gösterir ve genellikle başka sık rastlanan hastalıklarla karıştırılır.

Buradaki asıl sorun, hastalığın ilerlemesine izin verdiğimiz takdirde böbrek, kalp ve beyin gibi hayati organlarımızın işlevini kesintiye uğratabilmesidir.

Bu yüzden, diyabetin belirtileri normal gibi görünse de şüphe yaratacak herhangi bir işarete karşı dikkatli olmak çok önemlidir.

Bu yazımızda sizinle, bundan sonra aklınızda bulundurmanız gereken diyabetin ilk 10 belirtisini paylaşmak istiyoruz.

İlk Ortaya Çıkan Diyabet Belirtileri

1. Yorgunluk hissi

yorgunluk diyabet belirtileri içindedir

İnsülin eksikliği ya da direnci, hücrelerin yeterli miktarda glukoz emilimi yapmasını önleyerek vücudun işlev göstermesi için ihtiyacı olan enerjiyi sağlamasına engel olur.

Bunun sonucunda da kişinin dinlenmeye çekilene kadar yoğun bir fiziksel ve zihinsel yogunluk hissi yaşamasına neden olur.

Fazla kilolar, obezite, sıvı kaybı ve tansiyonda dengesizlikler gibi faktörler de bu belirtinin altında gizlidir.

2. Uyku bozuklukları

Kandaki şeker seviyesinin kontrol edilememesi belli başlı uyku bozukluklarına ve sıkça yorgunluk yaşanmasına sebep olur.

Tip 2 diyabeti olan kişiler uykuya dalmakta sorun yaşar ya da dinlenme süreçlerinin sekteye uğramasından şikayetçidir.

Aynı şekilde, geceleri 6 saatten az uyuyorsanız bu hastalıktan muzdarip olma şansınız daha yüksek demektir.

3. Ağız kuruluğu ve susuzluk hissi

ağız kuruluğu

Glukoz vücudun ana “yakıt”larından biridir. Ancak, düzgün işlenmediğinde susuzluğun sebeplerinden biri haline gelir.

Bu rahatsızlık vücudun tüm hücresel aktivitelerini etkilediği için tükürük üretimini de etkileyerek dilde kuruluk ve susuzluk hissine yol açar.

4. Sıkça idrara çıkma

Kandaki fazla glukoz, böbreklerin bu glukozu süzebilmesi için iki kat daha fazla çalışmasına sebep olur ve bu fazladan yüklenmenin sonucunda da tuvalete daha sık gitme ihtiyacı hissettirir.

Bu madde toksinlerin düzgün bir şekilde süzülmesini önler ve boşaltım sisteminin işleyişine müdahale eder.

5. İdrar yolu enfeksiyonları

idrar yolu enfeksiyonları diyabet belirtileri içindedir

Diyabetin bir diğer yaygın rastlanan belirtisi ise geçmeyen ve sıkça yaşanan idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Bunun yaşanmasının sebebi, kandaki glukoz değerindeki artışın bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır.

Bunun sonucunda da antikor üretimi azalır ve vücudumuz virüslerin, bakterilerin ve mantarların saldırısına karşı savunmasız kalır.

6. Yaraların yavaş iyileşmesi

Ciltteki yaraların ya da deri ülserlerinin çok uzun sürede iyileşmesi ya da hiç iyileşmemesi kandaki glukoz birikiminin bariz bir göstergesidir.

Diyabet hastaları cilt yaralarına karşı dikkatli olmalıdır çünkü gereken kontrol yapılmadığı takdirde tıbbi tedavi gerektiren komplikasyonlara yol açabilir.

7. Ayak problemleri

ayak problemleri

Vücudun diyabet belirtilerini bariz bir şekilde gösterdiği bölgelerden biri de ayaklardır. Bu belirtiler kan dolaşımıyla ilgili problemlerin ve ödem oluşmasının sonucunda yaşanır.

Diyabet kontrolümüzün dışına çıktığında bazen ayaklardaki sinir uçlarına zarar vererek ayaklarda hissizlik ve geçmeyen bir karıncalanma hissi olarak kendini gösterir.

8. Bulanık görme

Glukoz birikimi sonucunda oluşan sıvı kaybı görmeyle ilgili birtakım zorlukları da beraberinde getirebilir.

Sıvı kaybındaki artış göz merceğini etkileyerek odaklanmasını zorlaştırır, bu da görüşünüzün bulanıklaşmasına sebep olur.

9. Yemek yeme anksiyetesi

yiyecek anksiyetesi diyabet belirtileri arasındadır

Glukoz hücrelere yeteri kadar nüfuz etmezse vücudun tüm organlarının çalışmasını sağlayan “yakıt” düzeyinde azalma olur.

Bu durum vücutta bazı karışıklıklara sebep olarak vücudun  daha fazla enerji kaynağı elde etmek için sıkça yemek yeme sinyalleri göndermesiyle sonuçlanır.

Bu demek oluyor ki şeker birikimi kontrol altına alınana kadar sık sık yemek yeme anksiyetesi hissetmek kaçınılmazdır.

10. Kuru bir cilt

Diyabeti aynı zamanda cildimizin durumunu gözlemleyerek de anlayabiliriz. Diyabet hastalarının cildinde kuruluk baş gösterebilir ve bunun sebebi de kan dolaşımındaki problemlerin oluşturduğu  sıvı kaybıdır.

Elbette bununla birlikte diyabetin diğer belirtilerini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Çünkü bu belirti birçok farklı rahatsızlığın sonucunda da ortaya çıkmış olabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz diyabet belirtileri vücudunuzda gözlemlediğiniz şeyler arasında mı? Diyabet riski taşıyor musunuz? Bu hastalık yüzünden sağlığınızdan olmamak için hastalığınıza  teşhis koyması ve zamanında tedavi edebilmesi için bir uzmana danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.