Partnerinize Onu Sevdiğinizi Söylemek Zor Mu Geliyor?
Birine olan sevginizi ifade etmeniz oldukça zor olabilir. Şüphesiz, bu ilişkinizde sorunlara yol açabilir.
Partnerimizin sevgisini yalnızca hareketleriyle değil, sözlü olarak da ifade etmesini isteriz. Bu bizi rahatlatır, iyi hissettirir ve hatta bize güven verir.
Ama sözler ne kadar önemlidir? Eğer partnerimiz sevgisinin yalnızca hareketleriyle yansıtabiliyorsa, bu neden bizim için yeterli olmaz?
Sevginizi ifade etmenizin zorluğunun sebepleri
Partnerinize duyduğunuz sevgiyi ifade etmenizdeki zorluğun birçok farklı sebebi vardır.
Bunun kökenine inmek için, yetişkinlikte yaşadığımız birçok problemin temellerinin dayandığı dönem olan çocukluğumuza dönmeliyiz.
Bunun bazı sebepleri şu şekildedir:
Sevginizi nasıl kelimelerle ifade edeceğinizi bilmiyorsunuzdur,
Bağlılıktan korkuyorsunuzdur,
Sevgi ile ilgili deneyimlerinizde hayal kırıklığına uğramışsınızdır,
Ya da aleksitimiden muzdaripsinizdir.
Son madde haricinde, başta belirtilen tüm sebepler şu an romantik ilişkilerde attığınız adımlarınızı etkileyen deneyimlerinize ve durumlara dayanmaktadır.
Eğer ebeveynleriniz sevgi sözcükleri kullanmadıysa, çift olarak böyle bir bağ kurmayı öğrenmemiş olmanız normaldir.
Anı şekilde, eğer başınızdan acı veren olaylar geçmişse ya da romantik bir ilişki demek size “acı” kelimesini çağrıştırıyorsa, bunun sizde bağlanma korkusuna yol açması mümkündür.
Tüm bunları sizde iz bırakmış olsa da, romantik ilişkilerinizde nasıl davranacağınıza kendinize yön verebilirsiniz. Siz bir yetişkinsiniz ve hayatınızdan kendiniz sorumlusunuz. Bunun farkında olarak, partnerinize sevginizi nasıl ifade edeceğinizi öğrenebilirsiniz.
En son maddede belirtilen aleksitimi ise istisnai bir durumdur. Eğer nörolojik bir rahatsızlıktan dolayı partnerinize olan sevginizi ifade edemiyorsanız, yapmanız gerekenleri öğrenmek için bir profesyonele danışmanız sizin için en iyisi olacaktır.
Partneriniz size yardımcı olabilir
Eğer geçmişteki acı veren bir deneyiminizden ötürü sevginizi ifade edemiyorsanız, bu konuda partnerinizin önemli bir rol oynayacağını bilmeniz önemlidir.
Böyle durumlarda, partnerinizle ilgili hislerinizi dışa vurmama eğilimi göstererek kendi kendinizi yersiniz. Partneriniz de bu yüzden size kızgın olur. Tüm bunların size hiçbir yararı olmaz.
Bu sebepten ötürü, çiftler önemli bir görevleri olduğunu bilmelidir. Hislerini ifade edemeyen tarafa yardımcı olabilirler, bunu yapın.
Bunu yapmak için bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmalısınız:
- Partnerinizle sevgiyle iletişime geçin. Onlar için kolay olmayan bir şey için asla azarlayıcı, öfke dolu bir yaklaşım sergilemeyin.
- Sessiz, rahat, ikinizin de rahat olabileceği bir mekan seçin. Duygular gibi hassas bir konuyla ilgili konuşabilmenin en iyi yolu budur.
- Empati kurmaya çalışın ve sabırlı olun. Partnerinizin için sevgisini yansıtmak oldukça zor olabilir. Kendinizi onların yerine koyun.
Tüm bunların olumlu yanı, biri diğerine sevgisini yansıtma konusunda yardımcı olsa da, yardımcı olunan kişinin öğrenecek olmasıdır.
Duygularınızı nasıl yöneteceğinizi, nasıl ifade edeceğinizi ve öfkenizi doğru bir şekilde dışa vurup vuramayacağınızı keşfedeceksiniz…
Geçmişteki yaraları sarın
Partnerinizin çok yararı dokunacak olsa da, size doğru bir şekilde yönlendirebilmesi için bir profesyonele görünmek oldukça önemlidir.
Geçmişin yaralarını sarmak hiçbir zaman kolay olmaz ve müdahale etmeniz gereken nokta orasıdır. Eğer geçmişi atlatamazsanız, duygularınızı ifade etmeniz çok zor olabilir.
Her şekilde, partnerimizin sevgisini sözlü bir şekilde ifade etmesinin ne kadar değerli olduğunu kendimize sormamız gerekir.
Belki de sevgilerini hareketleriyle çok daha iyi aktarıyorlardır fakat kafamızda sözcüklerin daha önemli olduğuna dair bir düşünceye saplanıp kalmışızdır.
Belki de sevginin sürekli dile getirildiği fakat gerçekte bu sözlerin havada kaldığı ilişkileri aklımıza getirmeliyiz.
Hangisi daha değerli?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte. https://doi.org/10.1021/la1039442
- Maureira, F. (2011). Los Componentes de la Relación de Pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
- Barrios, A., & Pinto, B. (2008). El Concepto De Amor En La Pareja. AJAYU. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Maureira C, F. (2009). Amor y adicción: comparación de las características neurales y conductuales . Love and addiction : Rev Chil Neuropsicol.
- Portocarrero, C. I. C. (2012). Intervención al duelo por ruptura de pareja desde la terapia cognitivo conductual a partir del análisis de cuatro casos. Polisemia. https://doi.org/Doi 10.1074/Jbc.M313825200
- VV.AA. (2009).Effects of Parental Divorce on Marital Commitment and Confidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2704052/