Sadakatsizliğe Nasıl Tepki Vermeli?

Sadakatsizliğin yaraları zamanla unutulmaz ve neredeyse hiç iyileşmez ama hepimiz ikinci bir şansı hak ediyoruz. Her zaman içimizde bir korku olacaksa da, uzlaşmayı deneyebiliriz.
Sadakatsizliğe Nasıl Tepki Vermeli?

Son Güncelleme: 13 Mart, 2019

İlk sadakatsizlik durumunda masumiyet kaybolur. Partnerimize olan güvenimiz kırılır ve değerlerimizin çoğu düşer. Peki ama sadakatsizliğe nasıl tepki vermeliyiz? En iyi seçenek nedir?

Sadakatsizliğin etkileri

Sadakatsizlik genelde en beklemediğiniz zaman olur. Partnerinizin cep telefonunda bir mesaj, bir email, bir fotoğraf veya sevdiğiniz kişinin sadakatsizlik yaptığına dair kaçınılmaz bir gösterge.

Peki sadakatsizliğe nasıl tepki göstermeli?

Psikologlar insanların en ilginç özelliğinin her şeyi anlama çabası olduğunu söylüyor. Bir şeyin neden olduğunu anlamak için bir açıklama arıyoruz. Buna göre yaşadığımız durumu şunlar açıklayabilir:

  • Sevgisizlik.
  • Sıkılma.
  • Şans eseri bir karşılaşma.
  • Partnerimizin bilmediğimiz bir özelliği.
  • Partnerimizin olgun bir insan olmaması.
  • Bizim hatamız olsa bile: dikkatsizlik, yeterince beraber zaman geçirmemek…

Sadakatsizlikten sonra açık olan bir şey varsa o da öz güvenimizin doğrudan etkilenmiş olmasıdır.

Sadece kızgınlık, acı ve hatta nefret değil, olanlar sonucunda bir de aşağılanma hissetmemiz normaldir. Dolayısıyla bazen depresyona girme riski taşırız.

Peki ama gerçekten nasıl tepki göstermeliyiz? Bu durumda en doğru hareket ne olacaktır?

Sadakatsizliğe gösterilen genel tepki nedir?

aşk ilişkileri

İnsanların sadakatsizliğe tepkisi bir kaç faktöre dayanır: 

  • Sadakatsizlik ne kadar sürmüştür? Ani bir şey miydi? Ya da ihanet bir süredir devam mı ediyordu?
  • Sorumlu hissediyor muyuz? Partnerimizi ilgisiz mi bıraktık?
  • Ayrıca sizin bu durumu nasıl keşfettiğinize de bağlıdır. Partneriniz durumu reddetmeye devam mı ediyor?
  • Kendi kişiliğimiz nasıl davrandığımızı belirleyecektir.

Şimdi gelin sadakatsizliğe tepki vermenin yaygın biçimlerine bakalım:

Sadakatsizliğe verilen en yaygın tepkiler

1. Suçlayacak birini aramak.

Bu en genel tepkilerden biridir. Anlama arayışımızda birini suçlamaya çalışırız veya partnerimize ve bizi birlikte aldattığı kişiye kızgınlık duyarız.

Suçlu birini aramak ateşimizi alır, ama kesin bir karar vermemiz gerekir. Suçlu olanı belirledikten sonra ayrılık veya affetmek gelir.

2. İntikam

Sadakatsizliğin ardından partnerine acı vermek isteyen bir çok insan vardır. Ayrılıp ilişkiyi bitirme kararı verebilirler. Veya beraber yaşamaya devam etmek isteyebilirler.

Bazı insanlar ise başka ilişkiler yaşayarak partnerine aynı acıyı yaşatmaya çalışabilir.

3. Affetme

Açık olalım, affetmek uzlaşmak anlamına gelmiyor. İlişkiye devam edebiliriz ama unutmak affetmek demek değildir.

Bazen kırgınlık üzerine yeniden ilişki kurmaya çalışırız ama bu kolay olmaz. Ayrıca her şeyin ötesinde başarıya da ulaşabiliriz.

Eğer gerçek pişmanlık halinde af edebiliyorsak kabul edebiliriz. Ama bu kolay olmaz, küçük ve kronik acılarla yaşamayı öğrenmeliyiz.

4. İlişkide yeni bir dönem

Şaşırabilirsiniz ama bazı çiftler bundan sonra ilişkilerinde yeni bir dönem açarlar. Uzlaşma olur ve daha duygusal ve cinsel bir dönem yaşanır.

Sevgiliyi kaybetmenin korkusunu, aldatmanın suçluluk duygusunu bir araya getirirler ve her şey açığa kavuşana kadar konuşurlar. Şaşırtıcı biliyoruz, ama bazen bu da olur.

5. Ayrılık

Kaçınılmazdır ve anlaşılır bir durumdur. Sadakatsizlik iki kişi arasındaki samimiyete ihanettir.

Duygularımıza hakaret ve öz güvenimizle dengemize bir saldırıdır. Herkes affetmeyi başaramaz, ve herkes de affedilmeyi hak etmez. Genelde sadakatsizlik ilişkinin bitmesine sebep olur.

Peki sadakatsizlikten sonra en iyi seçenek nedir?

sadakatsizliğe nasıl tepki vermeliyiz

Biri diğerinden iyi veya kötü olan bir seçenek yok. En iyi seçim bize duygusal dengeyi ve sakinliği sağlayandır. Sadakatsizliğin yaraları zamanla unutulmayabilir ve tamamen iyileşmez.

Uzlaşmaya varabiliriz, ama korku her zaman orada kalacaktır. Affetmek her zaman iyileştirici olsa da bu herkes için geçerli değildir. Bazen en iyisi sağlıklı bir ayrılık ve kendi iyileşmemizdir.

Ama eğer sadakatsizliği bir kerelik bir hata olarak görüyorsanız ve bir daha olmayacağını düşünüyorsanız devam edin.

Herkes ikinci bir şansı hak eder, ama diğer insan bunun için çalışmalı ve samimiyetini ve pişmanlığını göstermelidir.

Eğer yapabilirseniz ve devam edebileceğinize inanıyorsanız affedin.

Ama özgüveniniz parçalanmış, kalbiniz kırgınsa ,size zarar vermiş olan bu ilişkiyi bitirin.

Şimdi iyileşme zamanı. Kalkın ve ufuğa umutla bakın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Beltrán-Morillas, A. M., Valor-Segura, I., & Expósito, F. (2019). Unforgiveness Motivations in Romantic Relationships Experiencing Infidelity: Negative Affect and Anxious Attachment to the Partner as Predictors. Frontiers in Psychology, 10, 434. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00434
  • Braithwaite, S. R., Selby, E. A., & Fincham, F. D. (2011). Forgiveness and relationship satisfaction: Mediating mechanisms. Journal of Family Psychology, 25(4), 551–559. https://doi.org/10.1037/a0024526
  • Knopp, K., Scott, S., Ritchie, L., Rhoades, G. K., Markman, H. J., & Stanley, S. M. (2017). Once a Cheater, Always a Cheater? Serial Infidelity Across Subsequent Relationships. Archives of Sexual Behavior, 46(8), 2301–2311. https://doi.org/10.1007/s10508-017-1018-1
  • Lichtenfeld, S., Buechner, V. L., Maier, M. A., & Fernández-Capo, M. (2015). Forgive and Forget: Differences between Decisional and Emotional Forgiveness. PLoS One, 10(5), e0125561. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0125561
  • McDaniel, B. T., Drouin, M., & Cravens, J. D. (2017). Do you have anything to hide? Infidelity-related behaviors on social media sites and marital satisfaction. Computers in Human Behavior, 66, 88–95. https://doi.org/10.1016/j.chb.2016.09.031
  • Nagurney, A., & Thornton. (2011). What is infidelity? Perceptions based on biological sex and personality. Psychology Research and Behavior Management, 4, 51-58. https://doi.org/10.2147/prbm.s16876

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.