Sağlığınız İçin Faydalı 6 Yiyecek Kombinasyonu
Sağlıklı bir beslenme düzenine başlarken yapılan en yaygın hatalardan biri beslenmenize daha fazla karbonhidrat içeren yiyecek eklemektir. Halbuki aslında bu yiyecekleri azaltmamız gerekiyor.
Bununla birlikte, vücudumuz için önemli faydaları olan bazı yiyecek kombinasyonları bulunmaktadır. Doğru şekilde karıştırıldığında bu yiyeceklerin taşıdıkları besin değerlerinin büyük bir kısmını alabilirsiniz.
Hatta bazıları da vücudumuzun bu besinleri doğru şekilde sindirmesini sağlar. Ancak birçok besin, vücudumuz tarafından daha iyi kullanılabilmek için birtakım vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Yediklerinizin çoğundan faydalanabilmenizi sağlayacak bu yiyecek kombinasyonlarına bir göz atalım.
1. Domates ve avokado
İlk kombinasyonumuz sağlığınız için faydasını likopenden alır. Bu besin maddesi avokadodaki gibi sağlıklı yağlarla beraber tüketildiğinde bağırsaklarımız tarafından daha iyi sindirilir.
Likopen, karotenoid olarak da bilinen pigmentler yönünden zengin bir antioksidandır. Bu kombinasyon, kardiyovasküler hastalıklarda ve kansere yakalanma riskini azaltmakta size yardımcı olur.
Sağlıklı yağlar içeren besin kaynaklarını likopen yönünden zengin yiyeceklerle beraber tüketmek bunlardan faydalanabilmek için çok önemlidir.
Böylelikle antioksidanlardan elde edebileceğimiz en fazla yararı alabiliriz. Bunun yanı sıra avokado ve domates karışımıyla çok lezzetli bir kombinasyon elde edeceksiniz!
2. Şeker pancarı ve nohut
Bu muhtemelen tahmin etmeyeceğiniz kombinasyonlardan biri olabilir. Nohut B-kompleks vitaminler bakımından zengin iken şeker pancarı ise harika bir magnezyum kaynağıdır.
Peki bu iki besinin birbiriyle ilişkisi nedir? B6 vitamini vücudunuzun magnezyumu emmesine yardımcı olur. Yapılan bir araştırmaya göre, bu güçlü besin kombinasyonu otizm semptomlarıyla mücadele etmeye yardımcı olur.
Bu araştırmada, belirli doz magnezyum ve B6 verilen kişilerin sosyal etkileşim ve iletişim bakımından gelişme gösterdiği görülmüştür. Bu dozu almayı bıraktıklarında ise aynı sorunlarla tekrar karşılaşmışlar.
3. Yeşil çay ve limon
Bu kombinasyon son zamanlarda çok yaygın bir hale geldi. Ancak bu içeceğin sağladığı faydaları herkes bilmez. Kateşin yeşil çayda bulunan bir antioksidandır ve kanserle mücadele eder. Asidik bir şey ile karıştırıldığında ise vücudunuz tarafından emilimi daha kolay hale gelir.
İlginizi çekebilir: Her Gün Yeşil Çay İçmek ve Vücudunuza Faydaları
Bir dahaki sefere yeşil çay içmek istediğinizde bir miktar limon suyu eklemeyi unutmayın. Bu aynı zamanda çayınızın tadını güzelleştireceği gibi daha ferahlatıcı bir etkisi olacaktır. Bu harika ve sağlıklı kombinasyonu sabah smoothielerinize ekleyerek, ona tat katmak için de kullanabilirsiniz.
Yapraklı yeşil sebzelerle ve mevsim meyveleriyle karıştırabilirsiniz.
4. Brokoli ve domates
Tekrar domatese dönelim, ne de olsa bu muhteşem yiyecek hemen hemen her şey ile beraber kullanılabilir. Bu sefer, brokoli ile karıştırıldığında kanserli tümörlerin büyümesini azaltma özelliği kazanır.
Domatesteki karotenoid brokolideki biyoetken bileşenleri artırır. Bu şekilde kanser önleyici faydasını oluşturur. Bunları beraber kullanabilmek için salata güzel bir seçenek olabilir.
Tavuk ya da peynir de dahil olmak üzere herhangi bir çeşit yağsız proteini buna ekleyebilirsiniz. Sonrasında ise bir yada iki çeşit sebze ve doğal bir sos ekleyebilirsiniz.
Dengeli ve besleyici bir salata yapmak için yeterli olacaktır.
5. Limon ve lahana
Bu karışımda bitkilerden aldığımız demiri, C vitamini ile birlikte kullanarak emilimini daha kolay hale getirebiliriz. Bu nedenle yeşil sebzeler ve tercih edeceğiniz bir turunçgil ile smoothie hazırlamanız tavsiye edilir.
C vitamini, sebzelerden aldığımız demiri değiştirir ve ette bulunan demire benzer hale getirir. Limon ve lahananın bu güçlü karışımı lahanada bulunan bütün demirin emilmesini sağlar.
Diğer C vitamini kaynakları, bu vitaminin zengin olduğu bütün yiyecekleri kapsar. Bunlardan bazıları:
- Portakal
- Çilek
- Kırmızı biber
- Brokoli
- Domates
Demir bakımından zengin bazı yiyecekler ise:
- Pırasa
- Lahana
- Ispanak
- Hardal otu
- Pazı
6. Yulaf ve fıstık ezmesi
Son olarak, bu kombinasyon da en iyilerinden biridir. Yulaf ve fıstık ezmesini kahvaltıda beraber yemek güne harika bir başlangıç olacaktır. Yulaf kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Fıstık ezmesi ise sağlıklı yağlar bakımından zengindir.
Enerji veren bir karışım arıyorsanız bu seçenek sizin için idealdir. Bunun yanı sıra unutmamamız gereken başka bir özelliği daha var: kan şekeri değerlerini dengede tutar. Bu kombinasyonu denemek için iki tane seçenek var:
- Sıvı olarak tüketebilirsiniz. Süt ya da soya sütü ile karıştırılabilir. Evden çıkmak için acele ediyorsanız ve bir şeyler hazırlamak için sadece 5 dakikanız varsa mükemmel bir alternatif olacaktır.
- Fıstık ezmesi ile tatlandırılmış ve pişirilmiş yulaf. Şeker ya da başka tatlandırıcılar eklemeyi unutun.
Fıstık ezmesi her zamanki kahvaltınıza lezzet katar ve kremsi bir kıvam verir, ayrıca güne başlamak için de harika bir seçenektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Albahrani, A. A., Greaves, R. F. (2016). Fat-soluble vitamins: clinical indications and current challenges for chromatographic measurement. The Clinical Biochemist Reviews. 37(1): 27-47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810759/
- Mariotti, F., & Gardner, C. D. (2019). Protein and amino acids in vegetarian diets. A review. Nutrients. 11(11): 2661. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893534/
- National Institutes of Health. (2012). ¿Está contando los carbohidratos? Comprender el índice glucémico y la carga glucémica. Consultado el 29 de abril de 2024 https://salud.nih.gov/recursos-de-salud/nih-noticias-de-salud/esta-contando-los-carbohidratos
- Piskin, E., Cianciosi, D., Gulec, S., Tomas, M., & Capanoglu, E. (2022). Iron absorption: factors, limitations, and improvement methods. ACS Omega. 7(24): 20441- 20456. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9219084/
- Uwitonze, A. M; & Razzaque, M. S. (2018). Role of magnesium in vitamin D activation and function. The Journal of the American Osteophatic Association. 118(3): 181-189. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29480918/
- Victoria-Campos, C. I., Ornelas-Paz, J., Ruiz-Cruz,S., Ornelas-Paz, J. J., Cervantes-Paz, B., Ríos-Velasco, C., Pérez-Martínez, J. D., Gardea-Béjar, A. A., Yahia, E. M., Ibarra-Junquera, V. (2023). Dietary sources, bioavailability and health effects of carotenoids. Biotecnia. (25). Epub 07. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-14562023000100003
- Clínica U. Navarra. (s/f). Qué es son vitaminas Liposolubles. Diccionario médico. Consultado el 29 de abril de 2024. https://www.cun.es/diccionario-medico/terminos/vitamina-liposolubles